Benestar emocional: l'alegria
L'última jornada de Benestar Emocional, edició 2024, i l'última emoció bàsica que ens faltava abordar és l'alegria, per completar el ventall junt amb la tristesa, la ràbia i la por.
Al contrari de les altres emocions, que eren negatives pel nostre instint de supervivència, aquesta és positiva.
Igual que la resta d'emocions bàsiques, l'alegria és un estat de felicitat que també es treballa. L'objectiu d'aquest taller és gestionar les nostres emocions en funció del que nosaltres podem controlar per propiciar escenaris en els quals puguem ser feliços o tenir més opcions de ser-ho.
Segons la doctora Sandra Alonso, és ser perseverants davant les dificultats i crear escenaris en positiu, sent realistes i sempre dins de les nostres possibilitats, però creant opcions amb optimisme, perquè creure és crear.
Beneficis de l'alegria
La rialla és la resposta física més evident de l'alegria. Es tracta de l'emoció més empàtica i contagiosa que podem observar. A més d'empatitzar amb algú que riu, si aquesta rialla dura prou, acabem sentint també aquesta alegria. Això no ocorre amb altres sentiments com la por o el fàstic, que podem entendre i amb els quals podem empatitzar, però no sentir-los com a reals.
Entre els beneficis principals de l'alegria podem enumerar els següents:
Disminueix l'estrès. Estar alegres ens ajudarà a no estressar-nos tant. Està comprovat que riure fa que se segreguin hormones encarregades de reduir l'estrès (per exemple, adrenalina o endorfines).
Major autoestima. Estar feliços ens ajudarà a tenir millor opinió sobre nosaltres mateixos i a tenir la força necessària per afrontar els problemes.
Major fortalesa. Les persones alegres mostren major fortalesa i ganes a l'hora d'haver de fer front als problemes, se senten plenes d'energia.
Millor rendiment. Si estem alegres, rendirem millor tant acadèmicament com laboralment. Hi ha molts programes de motivació que tenen com a objectiu alegrar els treballadors, perquè està comprovat que els treballadors alegres i feliços són més productius.
Millora el sistema immune. Es diu que l'alegria i, en general, les emocions positives milloren la barrera immunològica.
Millor son. Com hem vist anteriorment, les emocions negatives fan que tinguem un son pitjor. En el cas de l'alegria, el nostre son pot millorar i aquest sentiment pot fer que triguem menys temps a adormir-nos o que tinguem més qualitat i quantitat de son.
Incrementa l'edat mitjana de vida. Molts estudis esmenten que les persones alegres i felices viuen més que les que no ho són.
Benestar emocional. Si estem alegres, el nostre benestar emocional augmenta.
Ajuda a combatre el dolor. Estar alegres pot fer que es disminueixi el dolor que sentim.
En riure fem exercici. Quan riem es mouen més de 35 músculs.
És un reforçador de conductes. Quan sentim alegria després de l'execució d'una conducta, la probabilitat que repetim aquesta conducta augmenta. D'aquí que l'alegria és un dels factors que està involucrat que perseverem en les nostres metes a llarg termini.
Diferència entre alegria, plaer i felicitat
L'alegria és una emoció bàsica, de curta durada. És un estat momentani i s'expressa de forma sobtada, intensa, eufòrica. Per contra, la felicitat és un sentiment més perllongat en el temps i es manifesta de manera serena, en pau i harmonia.
La felicitat és un processament conscient. Normalment som conscients de com érem de feliços quan ho perdem, i això és el que hem de treballar, ser capaços de ser conscients del que tenim en el moment. Així, ser agraïts i valorar el que tenim és un dels exercicis més recomanables per treballar aquesta felicitat.
Quan parlem de plaer, hi ha una diferència química important respecte a la felicitat. El plaer està motivat per la dopamina, i la felicitat, per la serotonina.
La dopamina és una substància química que dura poc al cos i ens fa sentir molt bé a curt termini. Accelera les neurones (per la qual cosa en provoca una deterioració) i ens fa experimentar una sensació d'eufòria tal que ens provoca addicció. Segons el nostre cos s'hi habitua, necessitarà incrementar-ne el nivell per experimentar el mateix plaer que abans. Una altra part negativa de la dopamina és que inhibeix la serotonina, per això les addiccions poden conduir a quadres de depressió.
La serotonina, per contra, triga a arribar, però ens fa sentir molt bé quan arriba. Mentre que la dopamina és més visceral i se sent en tot el cos, la serotonina és més mental.
La serotonina es genera compartint amb altres persones, millora l'estat d'ànim, regula les fases del son, ens regula l'apetit, l'aprenentatge i la memòria.
Ambdues substàncies químiques són bones, però en les dosis justes.
Les quatre hormones de la felicitat
Quines coses tenim al nostre abast i quines podem fer per segregar de manera natural al nostre organisme aquestes quatre substàncies que ens ajudaran a ser més feliços?
1. La serotonina ens ajuda a tenir aquesta sensació de benestar, afavoreix l'apetit, ajuda a estimular la libido sexual, controla les fases del son i és un estabilitzador de l'ànim.
Podem fomentar-ne la segregació menjant aliments rics en triptòfan (ous, llavors de sèsam o carabassa, peixos com el salmó, xocolata negra…), sentint-nos agraïts del que tenim, meditant, estant en contacte amb la naturalesa, prenent el sol, sortint a l'aire lliure o bevent aigua, gaudint d'un àlbum de fotos familiars, entre d'altres.
2. La dopamina ens ajuda a tenir la motivació per executar tasques, perquè ens fa cercar la recompensa. La dopamina es fabrica a l'intestí, per això cal cuidar l'alimentació. També afavorim la segregació de dopamina buscant tasques que podem completar amb èxit, escoltant música, respectant les hores de son i descans, fent exercici, ballant, etc.
3. L'oxitocina, també anomenada hormona de l'amor, de l'afecte, de la sexualitat, de la cura, del comportament maternal. La podem activar a través de les carícies o de les abraçades, mantenint relacions sexuals, fent exercici i cuidant els altres.
4. Les endorfines. La seva funció principal és alleujar el dolor, disminueixen el sofriment i ens ajuden a tenir un major benestar. Segreguem endorfines quan fem exercici físic, escoltem música, ballem, saltem, etc.
Així, Sandra Alonso ens recomana que, dins del nostre diari emocional, ens marquem tasques per treballar aquesta felicitat, perquè, encara que de vegades l'alegria ens és causada per coses que la vida ens regala, també podem i hem de buscar-la a través d'altres portes, cuidant els nostres vincles socials i familiars, prenent decisions i rutines correctes, deixant anar allò que no ens fa bé i sent conscients i agraïts.