Nova campanya conjunta de l'Associació Espanyola contra el Càncer València i Umivale Activa
El càncer és la segona causa de mort a Espanya. Cada hora se'n diagnostiquen 32 nous casos al nostre país, 290.441 només el 2024.
L'any passat el càncer més freqüent va ser el colorectal (un 14 % del total), seguit del de pròstata (12 %), el de pulmó (10 %) i el de mama (12 %). Per sexes, el càncer de mama va ser el més freqüent en dones, mentre que en els homes ho va ser el de pròstata.
Amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer, el pròxim 4 de febrer, l'Associació Espanyola Contra el Càncer de València i la mútua Umivale Activa tornen a unir-se per continuar conscienciant la societat sobre l'“imprescindible paper de la prevenció en la lluita contra el càncer”, segons ha destacat Tomás Trénor, president de l'associació a València.
“Gràcies a la incorporació d'hàbits de vida saludables, així com a la detecció precoç, podríem reduir fins a un 50 % els casos de càncer a Espanya”, hi ha afegit.
En aquest sentit, des de la mútua, José Luis Cebrián, coordinador del Servei d'Activitats Preventives de Riscos Laborals, ha subratllat la importància d'actuar sobre els factors modificables: “hàbits i accions sobre els quals podem actuar per intentar evitar desenvolupar la malaltia”.
Així, han presentat una nova campanya audiovisual, basada en el Codi Europeu contra el Càncer de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que se centra en les dotze accions que podem adoptar individualment per contribuir a la reducció de l'afecció d'aquesta malaltia.
El vídeo se suma a tota una bateria d'accions que Umivale Activa ha dut a terme junt amb l'Associació Espanyola Contra el Càncer de València en el marc del conveni de col·laboració que mantenen ambdues entitats.
Aquestes iniciatives es poden consultar i descarregar a l'apartat de Prevenció i Salut d'umivaleactiva.es, a la secció destinada a la Prevenció del càncer.
Dotze formes de reduir el risc de cáncer
1. No fumar. No consumir cap tipus de tabac.
2. Fer de la llar un espai sense fum i fer costat a les polítiques antitabac als centres de treball.
3. Mantenir un pes saludable.
4. Fer exercici diàriament. Limitar el temps que es passa assegut.
5. Menjar saludablement. Consumir gran quantitat de cereals integrals, llegums, fruites i verdures. Limitar els aliments hipercalòrics (rics en sucre o greix) i evitar les begudes ensucrades. Evitar la carn processada, limitar el consum de carn vermella i d'aliments amb molta sal.
6. Limitar el consum d' alcohol, encara que el millor per a la prevenció del càncer és evitar les begudes alcohòliques.
7. Evitar una exposició excessiva al sol, sobretot en nens. Utilitzar protecció solar i no usar cabines de rajos UVA.
8. A la feina, protegir-se de les substàncies cancerígenes complint les instruccions de la normativa de protecció de la salut i seguretat laboral.
9. Esbrinar si s'està exposat a la radiació procedent d'alts nivells naturals de radó al seu domicili i prendre mesures per reduir-los.
10. Per a les dones: La lactància materna redueix el risc de càncer de la mare. Limitar el tractament amb teràpia hormonal substitutiva (THS), que pot augmentar el risc de determinats tipus de càncer.
11. Assegurar-se que els nens participen en programes de vacunació contra l'hepatitis B i el virus del papil·loma humà.
12. Participar en programes organitzats de cribratge del càncer de mama, colorectal i cervicouterí.