• |
  • |

Un de cada set adults pateix diabetis a Espanya

diabetes web

Un de cada deu adults a tot el món pateix algun tipus de diabetis, 537 milions de persones segons la Federació Internacional de Diabetis. A nivell nacional aquesta proporció s'incrementa a un de cada set adults (5’1 milions de persones), la qual cosa ens converteix en la segona taxa més alta d'Europa.

“A més de ser preocupant liderar les taxes de diabetis a Europa, és alarmant que gairebé un terç de les persones que viuen amb diabetis a Espanya no estiguin diagnosticades. Això ens fa incidir en la importància d'oferir informació sobre aquesta malaltia i fomentar la conscienciació social sobre la seva gravetat”, apunta José Luis Cebrián, tècnic superior en Prevenció de Riscos Laborals en Umivale Activa.

Amb motiu del Dia Mundial de la Diabetis, el 14 de novembre, des de la mútua Umivale Activa han preparat una campanya informativa amb una bateria de fitxes senzilles on donen a conèixer la malaltia i els tipus de diabetis que existeixen, els seus símptomes, diagnòstic, possibles complicacions i aportar informació sobre com tractar-la i controlar-la.

La campanya es complementa amb una píndola audiovisual que vincula la diabetis amb el risc de sofrir una malaltia cardiovascular. Tot el material que compon la campanya es pot consultar en la web umivaleactiva.es, en l'apartat Diabetis Mellitus dins del Programa Empresa Sana.

 

Què és la Diabetis Mellitus? De quants tipus n’hi ha?

La Diabetis Mellitus és una malaltia que es presenta quan el nivell de glucosa o sucre en la sang és massa alt, com a resultat de problemes en la producció i/o funcionament de la insulina.

La insulina és l'hormona produïda pel pàncrees per a controlar els nivells de sucre en la sang i facilitar que aquesta glucosa que circula en el reg sanguini penetri en les cèl·lules i sigui aprofitada com a energia (metabolisme). Les persones amb diabetis no produeixen suficient insulina per a metabolitzar la glucosa o la insulina que produeixen no treballa eficientment.

Entre els seus tipus cal destacar la diabetis mellitus tipus 1 i tipus 2, la diabetis gestacional o de l'embaràs, glucèmia basal alterada, la tolerància alterada a la glucosa i altres tipus de diabetis secundàries, com les induïdes per alguna mena de fàrmac.

 

Símptomes i diagnòstic

Les persones amb diabetis experimenten diferents símptomes, segons el grau d’hiperglucèmia que presentin. Els principals indicis són sensació de cansament, sentir molta set, tenir molta gana, increment de les ganes d'orinar, pèrdua de pes i de massa muscular.

La diabetis es pot diagnosticar a través d'un examen de glucèmia amb una mostra de sang o amb la corba de tolerància a la glucosa, un test de sang que avalua la quantitat de sucre després de la ingesta de glucosa.

 

Gravetat i possibles tractaments

Si no es controla, la diabetis pot produir greus complicacions a llarg termini. Les més importants són malalties oculars (que poden desembocar en ceguesa), lesions renals (que poden tenir com a resultat una fallada total dels ronyons) o neuropaties que, en combinació amb els problemes de circulació sanguínia, poden produir úlceres en cames o peus i fins i tot requerir l'amputació del membre gangrenat.

També poden provocar malalties cardiovasculars, que poden produir complicacions fatals com ara la malaltia coronària cardíaca (que produeixen infarts de miocardi) i accidents cerebrals (una causa comuna d'incapacitat i mort entre les persones amb diabetis).

La pràctica d'hàbits saludables pot modificar els factors de risc que contribueixen al desenvolupament d'aquesta malaltia. Els pilars bàsics del tractament són un pla d'alimentació i activitat física pautat per un metge i complir amb la medicació prescrita.

 

Consulta aquí el material de la campanya

07/11/2023


También te puede interesar