Com es poden evitar els riscos laborals en treballs de jardineria?
Els accidents de treball de les persones treballadores del sector de la jardineria es van incrementar un 5,82 % el 2023 respecte a l'any anterior. El mateix va passar amb les malalties professionals en el sector, en concret un 9,3 % més.
Aquestes dades situen la jardineria com un sector prioritari per a l'acció preventiva. “Entre els riscos més comuns, destaquen els sobreesforços per manipulació manual, les postures forçades o els moviments repetitius, el perill de sofrir talls, atrapaments o cops amb eines o equips, les caigudes en altura o l'exposició a productes químics perillosos”, ha destacat José Luis Cebrián, coordinador del Servei d'Activitats Preventives de Riscos Laborals d'Umivale Activa.
Per això, s'ha preparat una nova campanya de bones pràctiques preventives amb l'objectiu d'identificar les possibles situacions de risc i garantir un entorn de treball segur per al sector de la jardineria.
Es tracta d'una iniciativa composta per una guia, l'objectiu de la qual és identificar els principals riscos laborals i les mesures preventives en aquest sector. La campanya es completa amb dues fitxes per a l'ús segur de la desbrossadora manual i el tallabarder, que se sumen a la col·lecció de fitxes per a l'ús segur d'eines de tall.
La guia distingeix entre jardiner/a, més qualificat i, per tant, més exposat als perills de l'ús de maquinària més complexa, i auxiliar de jardineria, amb menor qualificació. També enumera els productes químics comuns i les eines típiques utilitzades per a tall o poda, treball del sòl o neteja, reg i transport.
El document dedica una secció a detallar els riscos clau, les causes, les conseqüències i les mesures preventives específiques. Així mateix, destina un apartat als equips de protecció individual i a la formació específica per al lloc.
Riscos genèrics i mesures preventives
Caigudes a diferent nivell. Per ús d'escales, plataformes o cordes. L'acció preventiva implica, entre d'altres, la selecció i l'ús adequat d'equips, la formació, l'ús d'arnesos, la senyalització de la zona de treball i la recomanació de no treballar en solitari. La guia també ofereix orientació específica per a escales, cordes de treball i plataformes elevadores.
Caigudes al mateix nivell. Perills per ensopegada o relliscada (mànegues, eines, enderrocs, sòl humit o irregular, etc.). Les principals mesures preventives que recull el document consisteixen a mantenir l'ordre i la neteja, parar atenció al terreny i usar calçat adequat.
Caiguda d'objectes. La prevenció inclou que aquests estiguin ben agafats, que les eines es mantinguin netes de greixos o lubrificants, que s'emmagatzemin adequadament (objectes pesants a baixa altura), i que s'usin cascos, guants i calçat de seguretat.
Cops, talls i punxades. Provocats per eines, la mateixa vegetació o maquinària. Entre les mesures preventives recomanades hi ha: seleccionar i mantenir les eines correctament, fer ús de fundes protectores i d'EPI com guants, botes, ulleres protectores o casc i cinturons portaeines.
Trepitjada d'objectes punxants. Per eines o residus en el sòl. Prevenció: mantenir l'ordre i usar calçat de seguretat antiperforació.
Projecció de fragments o esquitxades. Encenalls, pols, pedres de la maquinària, productes químics. Prevenció: proteccions de maquinària i EPI com ulleres protectores o pantalles facials.
Talls, cops i atrapaments per maquinària. Especial atenció a motoserres, tallabarders i desbrossadores. La campanya es completa amb les fitxes específiques per a l'ús segur d'aquesta maquinària.
Sobreesforços. Per manipulació manual de càrregues, moviments repetitius o postures forçades. Prevenció: sempre que sigui possible, cal ajudar-se de mitjans mecànics o d'altres companys, implantar mesures organitzatives com la rotació o descansos, vigilar la postura correcta per aixecar objectes, entre d'altres.
Contacte elèctric. Per proximitat a línies elèctriques o per impacte de rajos. Prevenció: inspeccionar prèviament el lloc de treball, utilitzar escales aïllants o evitar treballar durant tempestes.
Exposició a substàncies químiques. Per l'ús de productes fitosanitaris. Prevenció: en la mesura que sigui possible, cal substituir els productes perillosos per uns altres que no ho siguin, establir procediments correctes de manipulació i emmagatzematge, llegir les etiquetes dels productes i utilitzar EPI com guants químics, ulleres protectores o respirador, entre altres mesures.
Incendi i explosió. Per emmagatzematge de materials inflamables, per treballar en zones seques amb elevada vegetació o mentre es posa combustible a la maquinària. Prevenció: no fumar, realitzar un emmagatzematge adequat i una càrrega de combustible segura, mantenir els motors nets i impartir formació davant emergències.
Agents físics. Exposició a soroll o vibracions excessius. Prevenció: eines amb baix nivell de soroll/vibració, manteniment adequat, exposició limitada i ús d'EPI (protecció auditiva, guants antivibració).
Éssers vius. Perill per picades o mossegades. Prevenció: repel·lents, roba de protecció, formació adequada, farmaciola i capacitació de primers auxilis.
Agents biològics. Per contacte amb restes animals, patògens o aigües residuals, entre d'altres. Prevenció: calendari de vacunes al dia, higiene tant personal com dels equips i ús d'EPI adequats.
Condicions meteorològiques. Exposició a la calor, al fred, a la pluja o al vent. Prevenció: fer servir roba adequada i evitar treballar en condicions extremes.
Ús de vehicles. Tractors, tallagespes, bolquets, etc. Prevenció: que la maquinària disposi del marcatge CE, manteniment adequat i formació per a la seva utilització, entre d'altres.
Aquests i altres riscos i les consegüents mesures preventives són recollits en les guies de bones pràctiques que es poden consultar al web umivaleactiva.es, a l'apartat principals riscos laborals, dins de l'àrea de Prevenció i Salut.