• |
  • |

La protecció laboral de les dones embarassades o en període de lactància natural

embarazada

Començaments saludables, futurs esperançadors. Sota aquest lema se celebra enguany el Dia Mundial de la Salut, una data marcada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per protegir la salut de les mares i els nounats, base de famílies i comunitats saludables, atès que contribueixen a garantir futurs esperançadors per a tots.

Des del Servei d'Activitats Preventives de Riscos Laborals de la mútua Umivale Activa han preparat una campanya informativa i de bones pràctiques preventives que posa el focus en la protecció laboral de les dones embarassades o en període de lactància natural.

Una iniciativa que conjumina dos nous continguts de la guia de prevenció de riscos laborals durant l'embaràs i la lactància de què ja disposava la mútua. Aquests nous materials aborden els principis i els requisits subjacents exigits per llei i il·lustren els passos concrets per implementar aquests requisits en una situació real.

“Garantir la seguretat i la salut de les treballadores embarassades i en període de lactància no només és important, sinó que és un requisit legal amb un procediment definit a Espanya. Aquest procés té com a objectiu identificar i mitigar qualsevol risc laboral que pugui afectar negativament la mare, el fetus en desenvolupament o el lactant”, afirma José Luis Cebrián, coordinador del Servei d'Activitats Preventives de Riscos Laborals de la mútua.

El material se situa al web corporatiu, a l'espai de col·lectius especials, dins de l'apartat Prevenció i Salut.

 

Procediment de protecció de la treballadora

1. Notificació de la treballadora: el primer pas

El procés comença quan la treballadora informa voluntàriament el seu ocupador sobre l'embaràs, el part recent o l'estat de lactància. ​​Si bé és voluntària, aquesta notificació és essencial per activar les mesures de protecció.

 

2. Actuació de l'ocupador i avaluació de riscos

Després de la notificació, l'ocupador n'ha d'informar immediatament el seu Servei de Prevenció, que farà una avaluació de riscos específica, adaptada a la situació de la treballadora. Aquesta avalua la naturalesa, el grau i la durada de l'exposició a qualsevol agent, procediment o condició en el lloc de treball que pugui suposar un risc.

3. Vigilància de la salut

Paral·lelament, l'equip de vigilància de la salut ocupacional durà a terme exàmens mèdics específics i brindarà seguiment continu durant l'embaràs i la lactància. ​​Això ajuda a determinar l'aptitud de l'empleada per al seu lloc i pot derivar en recomanacions de limitacions laborals.

4. Implementació de mesures preventives: adaptació abans de tot

Sobre la base de l'avaluació de riscos i la vigilància de la salut, l'objectiu és implementar mesures preventives individualitzades i més eficaces. Això sol implicar adaptar les condicions o l'horari laboral de l'empleada, la qual cosa podria incloure la limitació de certes tasques (per exemple, evitar fer torns de nit o aixecar objectes pesats).

5. Quan l'adaptació no és suficient: canvi de lloc

Si els riscos no es poden controlar mitjançant l'adaptació, l'ocupador ha d'avaluar la possibilitat de traslladar la treballadora a un lloc o funció diferent que sigui compatible amb la seva condició i no presenti cap risc.

Aquest canvi és temporal i dura fins que la salut de la treballadora li permet tornar al seu lloc original. És important destacar que conserva el dret al seu salari original.

6. Últim recurs: suspensió del contracte per risc

Si adaptar el lloc de treball o trobar un lloc alternatiu adequat no és tècnicament o raonablement possible, el contracte de la treballadora pot suspendre's per risc durant l'embaràs o la lactància (segons l'article 45.1.d de l'Estatut dels treballadors). En aquest cas, la treballadora ha de sol·licitar la prestació per risc durant l'embaràs o la lactància natural a través de la mútua.

7. El paper de la mútua

La mútua revisa cada sol·licitud individualment. La prestació es concedeix només si el risc està específicament relacionat amb el treball (causa laboral) i es tracta d'un embaràs de curs normal.

Si la incapacitat laboral es deu a una complicació mèdica de l'embaràs (causa clínica), es considera una baixa temporal (IT) i es gestiona de manera diferent, no com a baixa per risc. El moment de concedir la baixa per risc durant l'embaràs dependrà de diversos factors i es basarà en criteris de valoració que es contemplen en la Guia d'ajuda per a valoració del risc laboral durant l'embaràs de la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO).

8. Dret a temps lliure per a cites

Les empleades embarassades tenen dret a temps lliure remunerat per assistir a exàmens mèdics prenatals i classes de preparació per al part, sempre que ho notifiquin amb antelació a l'ocupador i justifiquin la seva absència durant la jornada laboral.

07/04/2025


También te puede interesar