Els accidents de treball amb baixa per contacte amb éssers vius s’han incrementat un 26% en els últims sis anys
Els accidents de treball amb baixa produïts per contacte amb éssers vius s’han incrementat en els últims anys en el conjunt de la sinistralitat laboral nacional. Des del 2017 i fins al 2023, s’han produït a Espanya 9.191 accidents laborals amb baixa. D’aquests, el 2023 es van produir 1.448 accidents amb baixa, un 26,1% més respecte del 2017.
“La majoria d’aquests accidents es qualifiquen de lleus (un 99,6%), tot que també es produeixen alguns accidents que són greus i molt greus, i fins i tot mortals”, segons ha destacat José Luis Cebrián, tècnic superior en Prevenció de Riscos Laborals d’Umivale Activa.
La durada mitjana dels accidents de treball amb baixa en el període estudiat se situa en 18,61 dies, cosa que suposa un total de 171.002 dies perduts. L’estudi preparat per la mútua també destaca que el 97,3% d’aquest tipus d’accidents es produeix durant la jornada laboral, en comparació amb el 2,7% que es registra en anar a la feina o en tornar-ne.
De la mateixa manera, l’antiguitat és un factor important, ja que el 44% dels accidents amb baixa s’aglutina entre els treballadors i les treballadores amb menys d’un any en el lloc de treball, i el 27,5% entre els empleats que fa entre un any i cinc anys que ocupen el lloc de treball.
Arran d’aquestes xifres, Umivale Activa ha publicat una campanya de mesures preventives per reduir els accidents per contacte amb éssers vius formada per dues fitxes que ofereixen pautes generals per prevenir mossegades i picades, tres fitxes específiques centrades en les picades d’abella, mosquit i xinxa, i finalment dues fitxes més amb pautes de primers auxilis davant d’aquest tipus d’accidents.
Mesures preventives generals i concretes contra risc biològic, mossegades, picades i plagues
Entre les mesures preventives generals, podem destacar la importància d’identificar els riscos existents en els llocs de treball, tot fent una atenció especial als possibles contactes amb éssers vius, avaluar-los i establir les oportunes mesures preventives, d’acord amb el que estableix la Llei 31/95, de PRL. Formar i informar periòdicament les persones treballadores sobre aquests riscos, així com garantir una adequada vigilància de la salut tenint en compte els protocols específics que cal aplicar en cada cas.
La campanya dedica un apartat específic a la prevenció del risc biològic on aconsella, entre altres mesures preventives, disposar de procediments específics per a la neteja i desinfecció tant d’instal·lacions com d’equips de treball, disposar d’instruccions escrites en el lloc de treball que incloguin l’actuació en cas d’accident o incident o disposar d’un procediment per a la neteja i desinfecció de la roba de treball, entre d’altres.
Les fitxes també donen pautes per evitar les mossegades, tot diferenciant entre treballadors exposats al contacte directe amb animals o al seu maneig, com és el cas dels veterinaris, o els que puguin trobar-se amb animals pel fet de desenvolupar la seva activitat a la via pública o a l’aire lliure.
Igualment, recullen una sèrie de pautes per prevenir les picades i fan indicacions per prevenir plagues als centres de treball.
Tot aquest material ja es pot consultar i descarregar a umivaleactiva.es, a l’apartat de Prevenció i Salut a Principals riscos laborals, tant en castellà com en català.