Mites, recomanacions i pautes per a una higiene del son correcta
Tal com ja vam vore en la primera jornada d'Higiene del Son, un dels pilars de l'Escola de Salut d'Umivale Activa, dormir bé no és un luxe, sinó una necessitat biològica innegociable.
Per a Sandra Alonso, doctora en Psicologia i Ciències de la Salut i especialista en Psicologia Clínica i Forense, dormir és el més proper que tenim a la immortalitat, i per això cal parar-hi l'atenció necessària i cuidar-ho.
Perquè la falta de son acumulada no es pot recuperar i el seu impacte directe en la salut física i mental és evident, Sandra Alonso ha remarcat que per dormir necessitem dos factors:
1. Que els dos hemisferis del cervell no es transferesquen informació. El costat dret és el de la imaginació i funciona sol, mentre que el costat esquerre, el del raonament i l'anàlisi, no sap funcionar sol, sinó que necessitem activar-lo. Per dormir necessitem “abaixar” o “desconnectar” el pont que uneix els dos costats per fer servir només la part dreta del cervell, la visual i imaginativa. Per això, comptar ovelles no és un bon recurs per dormir, perquè requereix que activem les dos parts.
2. Necessitem estar completament quiets per adormir-nos; per això dormim pitjor si estem molests, si tenim fred o calor, si hi ha un mosquit rondant-nos, etc.
Pautes d'higiene del son
Tindre un horari regular
Hem de calcular quantes hores necessitem dormir. A pesar que hi ha gent que amb poques hores en té prou, el normal són entre 7 i 8 hores de son.
Per això, per tindre una bona higiene del son, hem de calcular quantes hores dormíem abans i determinar l'hora a la qual volem alçar-nos cada dia. Amb això podrem calcular a quina hora hem de ficar-nos al llit. Per exemple: si jo abans dormia 7,5 h i vull alçar-me a les 8 del matí, hauré de ficar-me al llit a les 00:30 h.
Rutina agradable i confortable
Estableix una rutina per anar-te'n al llit i fes sempre el mateix. L'entorn ha de ser fosc, segur i confortable. Bloqueja tot el soroll que et puga distraure i elimina la major quantitat de llum possible. A més, és aconsellable utilitzar roba de llit còmoda i acollidora.
Relaxa't i/o avorreix-te
Fer exercicis de relaxació o de respiració diafragmàtica, meditar o mantindre una conversa intranscendent amb el company de llit pot ser útil per agafar el son.
Si sofreixes d'insomni o alguna cosa et preocupa, és important quedar-te quiet i no fer res que puga activar el cervell. No has de fer res d'interessant: ni menjar, ni beure, ni utilitzar dispositius electrònics, ni mòbils, ni veure la televisió, ni escoltar la ràdio… No fer absolutament res per no fer servir el costat esquerre del cervell.
El que faces durant el dia, t'afectarà durant la nit
L'exercici és un ansiolític i un antidepressiu natural. Fes exercici físic regularment per poder dormir millor, però, compte: evita fer exercici just abans de ficar-te al llit.
Perquè el cervell no ens faça passar la nit en blanc, ocupa't durant el dia de les teues preocupacions, afronta les teues pors i pren decisions. T'ajudarà a descansar a la nit.
Associa el llit a dormir
Evita el llit per a la faena o la recreació en general. No és aconsellable fer al llit tasques que impliquen activitat mental, ni de dia ni de nit.
Si no aconsegueixes agafar el son en uns 20 minuts, ix del llit i de l'habitació i relaxa't en un altre lloc per tornar a ficar-te al llit quan aparega el son o passats 20 minuts aproximadament (sense mirar el rellotge).
No menges, begues, fumes ni uses tecnologia en este moment per no alterar el ritme circadiari. Es tracta de cicles biològics que es repeteixen aproximadament cada 24 hores i regulen diversos processos en el cos, incloent-hi el son.
Aquests ritmes són controlats per un conjunt de cèl·lules al cervell que funcionen com el nostre rellotge biològic intern.
Oblida't de l'hora
Per evitar activar el cervell i interrompre el descans, no és aconsellable mirar el rellotge en cap moment si et despertes. Confia en el despertador i torna a tancar els ulls.
Evita migdiades
Si tens el costum de fer migdiades, aquestes no han d'excedir els 20-25 minuts de son diürn. Mai en horari de vesprada/nit. En casos d'insomni sever, oblida't de la migdiada.
Cuida l'alimentació
En les 5-6 hores abans de ficar-te al llit has d'evitar ingerir alcohol, fumar, evitar aliments excitants com cafè, te, refrescos i xocolate. Has d'evitar també aliments pesats, picants o ensucrats. Tampoc has d'anar-te'n al llit amb sensació de gana.
Consulta ací el material de la jornada