Són necessaris els complements alimentosos en el nostre dia a dia?
Els complements alimentosos consisteixen en fonts concentrades de nutrients o d'altres substàncies que tenen un efecte nutricional o fisiològic, en forma simple o combinada, comercialitzats en forma dosada, que han de prendre's en petites quantitats unitàries.
L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) hi afegeix, a més, que tenen la finalitat de complementar la ingesta de nutrients en una dieta normal, i posa l'accent que, en circumstàncies normals, una dieta adequada i equilibrada proporciona tots els nutrients necessaris per a un normal desenvolupament i manteniment de l'organisme.
Ara bé, recerques realitzades han demostrat ja que, en diferents situacions fisiològiques, tipus d'alimentació, patologies o dèficits nutricionals diagnosticats mitjançant analítica, sí que seria adequat l'ús de complements alimentosos per aportar tots els nutrients necessaris. Els motius podrien ser perquè els requeriments són majors, hi ha una restricció d'aliments o hi ha alteracions a l'aparell digestiu, entre d'altres.
Sigui quin sigui el motiu, els complements no han d'incloure cap afirmació que declari o suggereixi que una dieta equilibrada i variada no aporta les quantitats adequades de nutrients en general, ni se'ls atribuirà la propietat de prevenir, tractar o guarir una malaltia humana, ni es farà cap referència a aquestes propietats. I sempre caldrà prendre les dosis diàries recomanades que indica l'etiquetatge del complement.
Complements alimentosos segons la situació fisiològica
Hi ha una etapa fisiològica de la dona en la qual els requeriments nutricionals de vitamines i minerals augmenten i resulta imprescindible suplementar amb una dosi extra d'alguns nutrients.
Abans de l'embaràs. Les guies clíniques recomanen, en la preconcepció o període de cerca d'embaràs, prendre àcid fòlic en forma de metilfolat o folat actiu, almenys 3 mesos abans de la cerca. I es valorarà de manera individualitzada un suplement amb vitamina D en el cas que no s'arribi a valors mínims recomanats.
Durant l'embaràs. Se seguirà amb la suplementació d'àcid fòlic en la seva forma activa i s'inclourà el suplement de iode, a més de portar una dieta rica d'aliments amb folats i iode. Les vitamines B12 i B6 hauran de valorar-se de manera personalitzada, ja que poden aconseguir-se amb una alimentació equilibrada, excepte en les mares vegetarianes o veganes, que sí que hauran de suplementar-se amb B12. I en el cas de nutrients com la vitamina D, l'omega-3 i el ferro, caldrà individualitzar i, si n'hi ha dèficit, com podria ocórrer en una anèmia ferropènica, suplementar-los.
Complements alimentosos en situació patològica
Hi ha malalties que afecten l'estómac o l'intestí i, depenent el tram o part que es vegi afectat, això podrà comportar dèficits de nutrients, principalment, vitamines i minerals.
En aquests casos, serà essencial que el professional de la salut valori cada cas de manera particular perquè s'aconsegueixin tots els nutrients. Algunes situacions patològiques podrien ser aquelles en les quals es requereix un tractament nutricional restrictiu per valorar els símptomes després de la ingesta d'aliments (dieta FODMAP o intolerància a la fructosa), en què hi ha limitació d'ingesta d'aliments pels símptomes i procés de tractament farmacològic i procés de recuperació (per presència d'Helicobacter pylori) o en què a causa d'un sobrecreixement bacterià a l'intestí prim (SIBO) s'hagi de portar una dieta restrictiva en nutrients per les diarrees cròniques o síndromes de malabsorció.
En totes aquestes situacions, caldrà valorar positivament suplements de vitamines o minerals, complements concrets de ferro, vitamina B12 o àcid fòlic o probiòtics.
Complements segons tipus d'alimentació
Les persones que decideixen portar una alimentació vegetariana o vegana han de suplementar-se amb vitamina B12, després de les últimes recomanacions de l'EFSA (Autoritat Europea de Seguretat Alimentària).
En el moment en el qual una persona decideix no prendre aliments d'origen animal, les seves reserves de vitamina B12 poden veure's compromeses i el reaprofitament per via enterohepàtica que realitza l'organisme és molt variable.
Per això, com que es desconeix quan s'esgoten aquestes reserves, s'han de suplementar amb cianocobalamina (forma de vitamina B12 activa i la més segura i estudiada) des del moment en el qual s'inicia aquest tipus d'alimentació, amb la finalitat de no arribar a esgotar les reserves i de prevenir d'un dèficit nutricional amb greus conseqüències neurològiques.
Suplements de col·lagen
El col·lagen és una àmplia família de proteïnes que trobem en major quantitat a la pell i als ossos, i està format per tres aminoàcids (aa): prolina, glicina i lisina. Per a la seva síntesi contínua, es necessiten aquests aminoàcids i vitamina C, ja que s'encarregarà d'estabilitzar el col·lagen.
Per entendre per què els suplements de col·lagen no funcionen, partim d'una ingesta d'aliments rics en proteïnes, incloent-hi el col·lagen, els quals hem de digerir fins als elements constituents més petits (els aa) per poder absorbir-los. Quan obtenim aquests aa, aquests s'empren per formar altres proteïnes i, per tant, això no vol dir que amb aquests mateixos aa tornem a construir col·lagen. En altres paraules, el cos utilitzarà la prolina, la glicina i la lisina per formar altres proteïnes o per a altres funcions que el cos necessiti.
Es tendeix a pensar que quan prenem un suplement aquest va directe a la zona afectada o la que el necessita. Tanmateix, això no es pot controlar, i per això no hi ha evidència que doni suport als usos que se li atribueixen “per millorar la salut articular”, “per millorar les arrugues” o “per recuperar-se d'una lesió”.
I què passa amb els complexos multivitamínics i amb minerals que es prenen quan “estem decaiguts” o amb “poca energia”?
La població que tendeix a consumir aquest tipus de complements alimentosos ho fa perquè compensa la mala alimentació que porta i vol solucions ràpides i sense esforç. Però, si analitzem l'aportació calòrica de les vitamines i minerals, aquests micronutrients no tenen calories i, per tant, no poden donar aquesta energia que necessitem.
Aquesta sensació d'energia, rendiment i reducció de fatiga ens la proporcionaran altres substàncies que tinguin estimulants, com la cafeïna, el ginseng o la guaranà.
Consulta aqui el material de la jornada
Inscriu-te ací a les nostres jornades de l'Escola de Salut