Analitzem les causes de l'empitjorament de la Incapacitat Temporal al costat de representants de l'INSS, sindicats, patronal i sanitat
“En l'actualitat tenim les pitjors ràtios d'absències per incapacitat temporal per contingència comuna de la història recent del nostre país i, tot i que el pitjor de la pandèmia ja ha passat, continua l'increment. Això es tradueix en un problema de competitivitat bestial i és un repte per a tots els actors socials implicats revertir aquesta situació per a poder treure'ns aquest llast que ens empobreix com a país”.
Així s'ha pronunciat el director general de Umivale Activa, Héctor Blasco, en la clausura de la jornada que ha organitzat la mútua juntament amb Sagardoy Advocats a Madrid.
“La taxa d'absentisme per incapacitat temporal en contingència comuna ha arribat al 5'30% a Espanya l'any 2022. Això equival a tenir un milió dues-centes mil persones de baixa diàriament”, ha assenyalat José María Peiro, catedràtic de Psicologia aplicada a l'empresa de la Universitat de València i director de l'estudi qualitatiu sobre l'evolució de la IT a Espanya realitzat per la mútua Umivale Activa i l'institut IDOCAL.
“Els nous processos d'incapacitat temporal per contingència comuna s'han incrementat un 35'8% respecte a 2021. Un repunt de les baixes laborals que està tenint unes repercussions quant als dèficits acumulats de la Seguretat Social de 150.000 milions d'euros en 2022”, ha alertat Peiró.
El catedràtic ha recopilat les propostes de millora amb les quals conclou el citat estudi per a introduir la taula de debat que ha comptat amb la presència de Daniel García, subdirector general d'Incapacitat Temporal i altres prestacions de l'Institut Nacional de la Seguretat Social; José Antonio Mulero, subdirector general de la Inspecció de Serveis Sanitaris de la Junta d'Andalusia; Salvador Navarro, vicepresident de la CEOE; Alberto Santos, director de Relacions Laborals i Prevenció de Riscos Laborals del Grup prodestral a Ibèria i Mariano Sanz, secretari confederal de salut laboral de CCOO.
Causes i propostes de millora
En la taula de debat hi ha hagut cert consens a l'hora de parlar de les causes de la “situació actual desbordant”. Els recents canvis normatius “no estan ajudant a reduir llistes d'espera en la sanitat pública”, els processos de més de 365 dies que s'han duplicat, a tot això se suma l'augment de les baixes psicològiques.
Sobre les possibles millores, els membres de la taula han identificat necessitats a abordar com una major comunicació entre els serveis públics de salut i les mútues, la necessitat de reforçar la gestió dels sanitaris i reduir la burocràcia entre tots dos organismes, així com formar als metges de la Seguretat Social en IT i dotar de competències als facultatius de les mútues per a l'emissió de comunicats mèdics d'alta.
La taula també ha coincidit en la necessitat de fomentar campanyes de divulgació per a poder canviar el paradigma de la baixa com a prestació refugio. Per part de les empreses, fomentar entorns de treball més segurs, potenciar els serveis de prevenció i adaptar mesures que afavoreixin la conciliació i adaptació de llocs de treball.
Respecte a l'administració pública s'ha analitzat la necessitat d'asseure a totes les parts implicades per a poder elaborar un full de ruta conjunt. Abordar el problema de l'infrafinançament de les contingències comunes i els canvis normatius com a palanca de canvi perquè la situació millori.
La trobada també ha comptat amb l'anàlisi dels últims canvis normatius per part de Mª Jesús Herrera, sòcia i membre del Comitè de Direcció de Sagardoy Advocats, qui ha lamentat que l'evolució de la normativa laboral en els últims temps “lluny d'ajudar, contribueix a elevar les xifres d'absentisme”.
Per part seva, Íñigo Sagardoy, president de Sagardoy Advocats, ha conclòs la jornada reclamant un reconeixement per part de la societat a la labor de les mútues. “Treballen amb moltes dificultats, sempre de manera austera i fan una labor extraordinària en el bé de la societat i dels treballadors. Són el paradigma del que és l'estat social al nostre país”.