Depressió. Causes, tipus i tractaments
És la principal causa mundial de discapacitat i la pateixen 280 milions de persones, segons l’Organització Mundial de la Salut. A Espanya, 2,1 milions de persones van presentar algun tipus de quadre depressiu el 2020 segons l'última enquesta europea de salut que publica l'INE. D'aquestes, 230.000 casos es van tipificar com a greus atenent la severitat de la simptomatologia.
Per gènere, afecta el doble de dones que d’homes (7,1% enfront del 3,5%), i si parlem de severitat greu, aquesta diferència és encara més gran: per cada cas greu en homes, hi ha 3,5 en dones.
Per comunitats autònomes Castella i Lleó (10%), Comunitat Valenciana (9,8%) i Comunitat Foral de Navarra (6,7%) tenen les xifres més altes pel que fa a prevalença d'algun quadre depressiu segons les dades d'incidència; mentre que Cantàbria i les Illes Balears presenten les xifres més baixes (3,6% i 3,7%, respectivament), juntament amb les Ciutats Autònomes de Ceuta i Melilla (ambdues per sota de 2,5%).
Arran d'aquestes xifres, Umivale Activa ha publicat una campanya per sensibilitzar i orientar sobre la malaltia en el Dia Mundial de la lluita contra la depressió. "A través de quatre fitxes informatives hem recopilat els principals símptomes de la malaltia, factors de risc i protectors, possibles tractaments i un conjunt d'estratègies d'autoajuda per prevenir la depressió", ha destacat José Luis Cebrián, Tècnic Superior en Prevenció de Riscos Laborals.
Què és la depressió?
La depressió és un trastorn de l'estat d'ànim. "Malgrat que totes les persones poden patir sentiments de tristesa ocasionalment de forma transitòria, en algunes d'elles aquests sentiments són persistents i s'acompanyen d'altres símptomes, com per exemple pensaments negatius que dificulten significativament la seva vida quotidiana", apunta Cebrián.
Els principals símptomes de la depressió són ànim baix, tristesa o sentiments de desesperança o pèrdua d'interès en les activitats amb què es gaudia. Altres indicis de la depressió són la irritabilitat, les ganes de plorar sense motiu aparent, el cansament, els problemes de son i els pensaments negatius cap a un mateix.
Pel que fa a les causes, es tracta d'un trastorn multifactorial en el qual s'associen factors genètics, bioquímics, ambientals i psicològics. Diferents successos poden actuar com a desencadenants tot i que la depressió també pot aparèixer sense una causa aparent.
Es distingeixen diferents tipus de depressió en funció dels seus símptomes o causes. Així doncs, entre els diagnòstics més habituals podem diferenciar entre trastorn depressiu major (comunament conegut com a depressió) i distímia o trastorn depressiu persistent.
"Els metges d'atenció primària estan àmpliament preparats per avaluar i tractar una depressió sense complicacions. Per a casos més greus ens remetran a especialistes en psiquiatria. L'important és buscar ajuda i deixar-se ajudar", ha remarcat Cebrián.
Estratègies d'autoajuda per afrontar la depressió
A més d'acudir a un professional com més aviat millor, podem abordar les següents accions per buscar el nostre benestar emocional.
- Parlar amb algú. És útil explicar-li a algú com et sents o expressar aquests sentiments per escrit.
- Mantenir-se actiu. Practicar exercici físic ajudarà a mantenir-se en forma i dormir millor.
- Menjar bé i amb regularitat. Seguir una dieta equilibrada pot ajudar a mantenir el cos i la ment sans.
- Crear una rutina de son adequada. Respectant sempre els mateixos horaris.
- Dur a terme activitats relaxants.
- Aprendre més sobre la depressió.
- Fer alguna cosa que t'agradi pot apartar-te de pensaments dolorosos.
- Evitar l'alcohol i les drogues. El seu consum pot fer-te sentir millor durant un temps, però empitjorarà la depressió a llarg termini.
Tot aquest material ja es pot consultar i descarregar en umivaleactiva.es, dins l'apartat de Prevenció i Salut en Benestar emocional. Riscos psicosocials, tant en castellà com en català.