• |
  • |

6 de cada 10 dones no reconeixerien els símptomes d'un infart agut de miocardi

heart-attack freepik mini

L'infart agut de miocardi es produeix perquè una part del múscul cardíac es queda, sobtadament, sense reg a causa de l'obstrucció d'una artèria coronària. Això produeix una lesió del múscul cardíac, que, si no es tracta ràpidament, provoca la mort del teixit muscular afectat.

Els símptomes i la percepció de l'infart agut de miocardi es presenten de diferent manera en homes i en dones. “Mentre que el 57 % dels homes en reconeix els símptomes, només el 39 % de les dones podria identificar-los. Uns símptomes fàcilment confusibles amb una indigestió o una grip”, apunta José Luis Cebrián, tècnic superior en Prevenció de Riscos Laborals i coordinador del Servei d'Activitats Preventives d'Umivale Activa.

Les malalties del cor van ser la principal causa de mort laboral a Espanya el 2023, amb un 32 % de les defuncions en accident laboral per infarts, vessaments cerebrals i altres patologies no traumàtiques, per davant dels accidents de trànsit (28,1 % del total de morts per accident laboral).

Amb motiu del Dia Mundial del Cor, el proper 29 de setembre, la mútua ha completat la seva campanya #UmivaleActivaCuidaElTeuCor amb dues infografies centrades en l'infart agut de miocardi, que se sumen a les onze píndoles audiovisuals i les respectives fitxes divulgatives.

Símptomes de l'infart agut de miocardi diferents si ets home o dona

El símptoma més freqüent en els homes és el dolor toràcic opressiu, que s'irradia al braç esquerre, sol durar uns minuts i és de caràcter intermitent. Per contra, els símptomes més freqüents en les dones són el dolor a la zona de l'estómac, acompanyat de nàusees, vòmits i indigestió. A més, els dies previs a l'infart algunes dones experimenten ansietat, insomni i feblesa exagerada sense motiu aparent.

És menys freqüent en les dones el dolor en un o tots dos braços, a l'esquena, a la mandíbula o al coll, encara que també es poden produir, així com dificultat per respirar, sudoració freda i fatiga.

Pel que fa als homes, són menys freqüents el dolor al coll, a la mandíbula, a l'esquena i, fins i tot, al braç dret, sudoració freda i la dificultat per respirar. La intensitat del dolor no és el més important per detectar que s'està produint un infart. El fonamental és el conjunt dels símptomes que es produeixen.

Què cal fer en cas de sospita de patir un infart?

Davant qualsevol sospita cal trucar al telèfon d'emergències 112 i seguir-ne les indicacions. També cal col·locar la persona en posició semiasseguda o ajaguda al llit amb el cap més alt que la resta del cos i afluixar-li o treure-li les peces que puguin estrènyer-la, com ara cinturons, corbates o jaquetes.

Aquest material ja es troba disponible al web umivaleactiva.es, dins de l'apartat de Prevenció i Salut. La iniciativa s'emmarca dins del Programa Empresa Sana d'Umivale Activa, que inclou diversos tipus de materials divulgatius com cartelleria, tríptics, manuals i vídeos dirigits a promocionar el foment d'hàbits de vida saludable i cura de la salut. Aquestes actuacions queden incloses dins del pla d'activitats preventives amb càrrec a quotes a desenvolupar anualment per la mútua.

26/09/2024