• |
  • |

Umivale Activa obté un resultat positiu de 31’69 milions d’euros després de la seva fusió

Foto 1

L’Assemblea General d’Umivale Activa, Mútua Col·laboradora amb la Seguretat Social núm. 3, ha aprovat els resultats econòmics corresponents a l’exercici 2021. En consolidar els comptes d’Umivale i d’Activa Mútua, actualment una única Entitat després de ser efectiva la seva fusió des del passat 1 de gener, la mútua tanca 2021 amb uns ingressos integrats de 1.472’60 milions d’euros i un resultat positiu de 31’69 milions d'euros.

Aquest resultat es destinarà íntegrament a la dotació de reserves, segons ha aprovat l’Assemblea General. Reserves que ja superen els 405 milions d’euros i confirmen la solvència i bona gestió de l’Entitat, basada a afermar la cobertura sanitària al seu col·lectiu protegit.

La sessió ha estat dirigida per Álvaro Murga, president d’Umivale Activa, en representació de l'empresa energètica Iberdrola, acompanyat de tres de les vicepresidències: Mercadona, Banc Santander i BBVA, i d'Héctor Blasco, director general.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha assistit a la Junta Directiva prèvia a l’Assemblea General per a donar el seu suport a la nova entitat nascuda després de la fusió.

El President Puig ha assenyalat que Umivale Activa, “amb una trajectòria centenària, ha de continuar assegurant el teixit empresarial per a sustentar l'estat de Benestar i contribuir a la humanització de les relacions laborals”. El President Puig també ha destacat que hi ha “dos valors diferencials que han situat a Umivale Activa com a referència: la capacitat de gestió i la responsabilitat social”.

 

L’acte, que s’ha celebrat a l’Hotel Balneari Las Arenas de València, ha comptat també amb altres membres dels seus òrgans de govern com el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro; Banc Sabadell o Naturgy, a més de nombrosos representants d'altres empreses mutualistes com Prosegur.

La celebració de l'Assemblea General també ha servit de marc per a rebre el Segell d'Excel·lència Europea EFQM 700. Es tracta de la més alta distinció que contempla aquesta certificació internacional que reconeix la gestió excel·lent, innovadora i sostenible de les organitzacions, utilitzant l’avaluació amb el Model EFQM. La mútua Umivale Activa és la primera organització de l’Estat en aconseguir el distintiu després del canvi de requisits del model d’EFQM el 2020.

Protegir la salut laboral d’un milió i mig de persones

Tal com s’ha presentat en l’Informe de Govern Corporatiu, Umivale Activa compta amb prop de 107.000 empreses associades i més d’1.500.000 de persones treballadores protegides mitjançant una xarxa de 122 centres propis repartits per tot l’Estat i una plantilla de 1.600 professionals.

Durant l’any passat va gestionar més de 1.086 milions d’euros en prestacions econò-miques de la Seguretat Social per contingències professionals i comunes, llicències per risc durant l’embaràs i lactància, cuidat de fill menor malalt i per cessaments d’activitat del col·lectiu de persones treballadores per compte pròpia.

L’absentisme laboral, desorbitat

El president d’Umivale Activa ha aprofitat la seva intervenció per a llançar una crida a l’esforç col·lectiu per a tornar a situar-nos en cotes acceptables de salut laboral. “Les nostres empreses i, per tant, la nostra economia, estan suportant cotes mai aconseguides a l’Estat de baixes laborals per motius de salut, la qual cosa unit a les greus tensions inflacionistes, està complicant seriosament la competitivitat de la nostra economia”.

“Un increment desmesurat de les absències per motius de salut que, encara que ja venia incrementant-se de manera ininterrompuda des del 2014, s’ha desorbitat en els últims dos anys”, ha afegit.

Des d’Umivale Activa “continuem treballant a gestionar el millor possible la salut laboral del nostre col·lectiu protegit, malgrat continuar patint gran part de les traves i problemes que ve arrossegant el sector en els últims anys, com són l’infrafinançament de la incapacitat temporal per contingència comuna o de les prestacions del col·lectiu de treballadors autònoms, la creixent burocràcia, la falta d’eines legals per a escurçar processos i la congelació salarial que des del 2010 pateixen les nostres plantilles, la qual cosa està provocant una alta rotació molt difícil de pal·liar”.

En aquest sentit, Murga ha denunciat que “els problemes estructurals del nostre model de protecció social, lluny de solucionar-se s’estan cronificant sense cap impuls polític que recapti un ús just d'aquestes prestacions”. Així, ha reivindicat la necessitat “d’implicar a tots els agents socials i de les administracions autonòmiques i de l’Estat en la cerca d’un model sostenible de salut laboral on, si cal protegir altres situacions, es faci sense enterbolir la gestió dels processos sanitaris”.

08/07/2022