• |
  • |

Realitat o imaginació

Mujer pensando

Sabies que el nostre cervell no distingeix entre realitat o imaginació? Si riem, el nostre cervell interpreta que estem contents i segrega endorfines per a fer-nos sentir bé. Si plorem, creu que estem tristos i disminueix la producció de noradrenalina.

Sandra Alonso, doctora en Psicologia i Ciències de la Salut de la mútua Umivale Activa, ens recorda que, per a afrontar qualsevol situació tibant o problema en el dia a dia, necessitem un enfocament triple per a recuperar el benestar emocional: l'enfocament fisiològic, el cognitiu i el conductual.

Depenent de com ens trobem podrem millorar el nostre estat amb una tècnica o amb diverses alhora. Aquesta és la finalitat del programa de Benestar Emocional, dins de l'Escola  de Salut d'Umivale Activa. Enfortir i potenciar els recursos personals per a afrontar l'estrès.

En aquesta ocasió ens presenta una tècnica dins de l'enfocament fisiològic: la visualització.


El poder de la visualització

La ment és l'aliada més poderosa amb la qual comptem per a aconseguir el benestar i l'èxit. No obstant això, no la utilitzem d'una manera adequada. Una de les tècniques més interessants per a treure profit de les nostres capacitats mentals és la visualització positiva.

Visualitzem de manera inconscient i automàticament molt sovint. Quan recordes una conversa passada, quan et preocupes per si “arriba tard”, per una presentació en el treball, o una conversa incòmoda amb algú. El simple record és suficient perquè el teu cor es posi a mil, la teva respiració s'entretalli i la teva sang flueixi cap a les extremitats. Sense que puguis evitar-ho, el teu sistema nerviós simpàtic ha posat en marxa el mecanisme de supervivència davant una situació d'estrès.

De la mateixa manera, quan planifiquem un viatge comencem a gaudir-lo abans de viure'l perquè el nostre cervell visualitza el que farem, amb qui el viurem, la qual cosa sentirem. El cervell sap que és una fantasia però la resposta cerebral a aquests estímuls és real.

S'ha comprovat que per al cervell a penes existeixen diferències entre fer i imaginar. S'activen les mateixes àrees cerebrals mentre realitzem una activitat com tocar el piano o realitzar un entrenament que quan et visualitzes fent-lo. Per tant, es poden obtenir millores en el nostre acompliment sol visualitzant-nos realitzant aquesta activitat.

A nivell mèdic, la imaginació pot ser una poderosa eina per a ajudar als pacients que sofreixen trastorns relacionats amb la por o l'ansietat a superar-los. Igualment, està comprovat que la intervenció amb realitat virtual és eficaç en la disminució de la simptomatologia de dolor, ansietat i d'estrès experimentada per pacients d'oncologia.

Imaginar el que volem ens acosta a aconseguir-ho. Si a nivell cognitiu pensem que no podem fer alguna cosa, el nostre cervell es bloqueja. No obstant això, si visualitzem que sí que podem fer-ho, el nostre cervell crearà opcions per a poder aconseguir-lo.


Imaginar no és el mateix que visualitzar

Encara que són conceptes similars, imaginar és la base de la visualització però no requereix un coneixement o experiència prèvia del que s'està imaginant.

La visualització requereix una experiència prèvia associada a unes sensacions, visualitzem el que ja coneixem. És evocar un record, recreant les sensacions que vivim en aquest moment.

Olors, sabors, tacte… projectar escenes en les quals nosaltres participem activament. En visualitzar es posen en marxa tots els sentits que ens emboliquen activament en tota situació real, de manera que ens trobem vivint les situacions desitjades.

Sandra Alonso ens anima a utilitzar la visualització de manera conscient i per a aspectes positius. Practicar-la des de la calma i amb un objectiu clar. Entre els beneficis que enumera:

 

Millora el control del nostre entorn.

Indueix estats de relaxació i calma.

Millora l'autoestima.

Ajuda a superar pors/fòbies o afrontar reptes.

Ajuda a millorar habilitats.

 

27/10/2023


También te puede interesar