• |
  • |

Els accidents laborals de trànsit amb bicicletes i patinets s'han duplicat en els últims sis anys

bicicleta trabajo mini

En 2021, 3.086 persones a Espanya van sofrir un accident laboral amb baixa quan és desplaçaven amb bicicleta o patinet, un 40% més que en 2020 (quan és van produir 2.205 accidents laborals amb baixa) i un 100’9% respecti a 2016 (any en què és van materialitzar 1.536 accidents laborals amb baixa).

Són dades extretes de l'estudi realitzat donis del Servei d'Activitats Preventives de Cingles Laborals de la mútua Umivale Activa amb dades de AMAT, l'Associació de Mútues d'Accidents de Treball.

Les bicicletes i patinets suposen el quart tipus de vehicle que més accidents laborals de trànsit amb baixa produeixen a Espanya. “Aglomeren més accidents laborals que els registrats amb camions, autocars i autobusos”, destaca José Luis Cebrián tècnic superior en Prevenció de Riscos Laborals.

Una altra dada “alarmant” que s'observa en les estadístiques de AMAT és que el 90,2% dels accidents laborals de trànsit amb aquests vehicles a Espanya es produeixen in itineri, enfront del 9,8% de sinistres que se succeeixen durant la jornada laboral.

Per gènere són els homes els que sofreixen el gruix dels accidents amb bicicletes i patinets a Espanya, amb un 65% respecte al 35% de dones.

Amb aquestes dades a la mà i amb motiu de la celebració de la Setmana Europea de Mobilitat, que enguany busca fomentar l'ús de maneres de transport més sostenibles i recuperació d'espais per a vianants i ciclistes, la mútua Umivale Activa ha preparat una campanya de seguretat viària amb l'objectiu de fomentar l'ús segur d'aquesta mena de vehicles.

Normes de seguretat que tot ciclista ha de conèixer

La mútua, adherida a la Carta Europea de Seguretat Viària i com a membre de la Xarxa Espanyola de Seguretat i Salut en el Treball, se suma a la celebració d'aquesta cita anual amb la campanya que des de 2018 i també amb motiu de la Setmana Europea estan duent a terme mensualment: Seguretat viària, bons hàbits al volant.

Així, aquest mes llança una nova fitxa centrada en les normes que tot ciclista ha de conèixer i respectar per a circular amb seguretat.

“Amb aquesta fitxa ja són 46 les temàtiques que sota el paraigua de la seguretat viària hem llançat per a conscienciar en la importància de posar els cinc sentits en la carretera i aplicar les mesures de prevenció necessàries en cada cas”, ha destacat Cebrián.

La campanya es completa amb un vídeo informatiu sobre l'ús segur de la bicicleta. Aquest material ja està disponible en la web umivale.es, en l'apartat Seguretat Viària, dins de la secció de Prevenció i Salut.

14/09/2022