• |
  • |

La qualitat de l'ocupació influeix sobre la salut a través de la motivació i la inseguretat laboral

trabajadores contentos

Marija Davcheva, responsable de projectes de recerca i gestora d'absentisme d'Umivale Activa, ha publicat l'estudi “La influència de la qualitat de l'ocupació en les queixes de salut dels empleats: un model de mediació paral·lel” en la revista científica d'alt impacte Journal of Business and Psychology.

L'estudi forma part de la tesi doctoral de Marija i l'ha fet en col·laboració amb els professors de la Universitat de València: Vicente González-Romá, Ana María Hernández i María Inés Tomás Marco.

Estudis previs havien demostrat que certes característiques de les ocupacions estan relacionades amb la salut dels treballadors. No obstant això, no estava clar quins són els mecanismes que expliquen la relació esmentada. L'estudi mostra l'existència de dues vies que permeten entendre la relació entre la qualitat de l'ocupació i la salut dels treballadors: la motivació i la inseguretat laboral o el temor de perdre la feina.

Pel que es refereix a la primera via, els resultats mostren que el salari fomenta la motivació dels qui treballen, la qual cosa, al seu torn, es relaciona positivament amb la salut. Respecte a la segona via, un major salari i tenir un tipus de contracte indefinit (enfront del temporal) disminueixen el temor de perdre el lloc (és a dir, la inseguretat laboral), la qual cosa fomenta la salut dels empleats. “És a dir, el salari i tenir un tipus de contracte indefinit influeixen positivament sobre la salut, perquè es redueix l'estrès associat al temor de perdre el lloc”, apunta Marija.

Per contra, els resultats de l'estudi mostren que el tipus de jornada laboral (completa o parcial) no té cap relació amb la salut de les persones treballadores. “El nostre treball posa de manifest que tenir una ocupació amb certes característiques (contracte indefinit, salari digne) té conseqüències favorables per als treballadors i per a les empreses. Per als treballadors, una ocupació de qualitat implica disposar de recursos que fomenten la seguretat i motivació laboral, i la salut. Per a les empreses, oferir ocupacions de qualitat pot contribuir a reduir els costos associats a les baixes laborals, i a millorar el rendiment a través de la motivació laboral”, destaquen els investigadors.

Aquest estudi, sobre 247 persones empleades majors de 17 anys, ha comptat amb la col·laboració de l'anterior Ministeri de Ciència i Innovació i els Fons Europeus per al Desenvolupament Regional (FEDER).

 

Referencia article: Davcheva, M., González-Romá, V., Hernández, A. & Tomás, I. (2024). The Influence of Employment Quality on Employee Health Complaints: A Parallel Mediation Model. Journal of Business and Psychology.

 

29/05/2024