• |
  • |

Protegeix-te de la grip. Campanya de prevenció

virus gripe hombre estornudando mini

Després de les festes de Nadal, els casos de virus s'han multiplicat de manera substancial. Entre el 30 de desembre i el 5 de gener, la taxa de grip es va disparar fins a assolir els 200,9 casos per cada 100.000 habitants, molt lluny dels 41,6 casos que s'havien confirmat la setmana prèvia, segons el Sistema de Vigilància d'Infecció Respiratòria Aguda (SiVIRA).

Són xifres que deixen molt enrere el llindar epidèmic establert, que se situa en els 36 casos per cada 100.000 habitants, i la previsió és que continuaran creixent en els dies vinents, atès que els experts coincideixen que l'onada no ha arribat encara al pic de contagis.

La taxa d'hospitalitzacions també és alarmant, amb 23 casos per cada 100.000 habitants (enfront dels 19,6 de la setmana prèvia). D'aquestes hospitalitzacions, 4,7 casos corresponen a grip. Des de l'inici de la temporada, un 22,4 % dels pacients hospitalitzats per grip han desenvolupat pneumònia, un 6,9 % han requerit l'ingrés a l'UCI i un 1,7 % dels casos han mort.

Per això, des de la mútua Umivale Activa han preparat una campanya de prevenció per saber identificar els símptomes, el tractament i les mesures de prevenció davant la grip per poder evitar la malaltia i saber diferenciar-la d'altres virus com el de la COVID-19. Una iniciativa composta per un audiovisual i dues fitxes informatives que ja estan disponibles al web de la mútua.

 

COVID-19 o grip?

El virus de la COVID-19 i el de la grip tenen presentacions clíniques molt semblants. Tots dos comparteixen vies de transmissió i causen malalties respiratòries, amb una gran varietat de símptomes, que poden anar des d’infeccions asimptomàtiques o amb símptomes lleus, fins a malalties greus i morts.

La febre, la tos i la pèrdua de l’olfacte o del gust són símptomes comuns en la grip i en la COVID-19, no obstant això, la fatiga, el mal de coll, mal de cap i dolor muscular semblen produir-se amb menys freqüència en la COVID-19 que en la grip.

La dificultat respiratòria també sembla ser més freqüent en la COVID-19. Ja que la simptomatologia de grip, COVID-19 i altres quadres catarrals és semblant, és important consultar el metge d’atenció primària i seguir el seu consell.

El tractament de la grip sol anar enfocat a alleujar els símptomes que produeix la malaltia. Descans, beure líquids abundants, evitar el consum d'alcohol o tabac i prendre la medicació que millori els símptomes de la grip prescrita pel metge/a de família.

La vacunació és la mesura més eficaç i segura per prevenir la grip i les seves complicacions. La coincidència temporal amb la COVID-19 fa especialment important la vacunació contra la grip en la població més vulnerable, per reduir les complicacions causades per totes dues malalties i evitar la sobrecàrrega del sistema sanitari.

 

Per què cal vacunar-se contra la grip?

La vacunació pot evitar que es contregui la malaltia; de fet, la vacuna prevé cada any milions de casos greus al món i desenes de milers d'hospitalitzacions.

Per grups de risc, la vacunació ajuda a protegir les dones durant i després de l'embaràs i també protegeix el nadó després del naixement, atès que la mare li transmet anticossos durant l'embaràs.

Així mateix, la vacunació també protegeix les persones que ens envolten, incloses les que tenen més vulnerabilitat de patir una malaltia greu a causa de la grip, com la població infantil, les persones adultes grans i les persones amb certes afeccions cròniques.

A més de la vacunació, es recomanen les mesures de prevenció següents:

  • Tapar-se la boca en estossegar o en esternudar, preferiblement amb mocadors d’un sol ús.
  • Rentar-se amb freqüència les mans, sobretot després d’haver estossegat o esternudat.
  • Procurar no reutilitzar els mocadors que s’hagin fet servir per esternudar o netejar les secrecions nasals.
  • Limitar el contacte, en la mesura del possible, amb altres persones si es té malestar, febre o altres símptomes de grip, per evitar contagiar-les.
  • Evitar el contacte amb persones malaltes per evitar que ens contagiïn.
  • L’ús correcte de la mascareta, davant la presència de símptomes, disminueix el risc de transmissió de la grip. La mascareta protegeix els altres, però també un mateix.

Aquest material ja està disponible a umivaleactiva.es, a l'apartat de Prevenció de malalties.

14/01/2025


También te puede interesar