• |
  • |

Umivale Activa present en el congrés nacional de la Societat Espanyola de Traumatologia Laboral

2023 congreso Setla Umivale Activa

Una àmplia representació de professionals de la mútua Umivale Activa han participat en la XXII edició del Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Traumatologia Laboral (SETLA) que s'ha celebrat els dies 23 i 24 de novembre a Valladolid.

Alexei Yatseta Yatseta, traumatòleg i coordinador mèdic d'especialistes de la mútua; Vicent Pontes Forner, responsable de Fisioteràpia, i els fisioterapeutes Javier Sánchez Longarela, Vicent Català Just, Ramsés Sánchez González i Rubén Menéndez han estat els encarregats de defensar les sis ponències que ha presentat Umivale Activa en el congrés nacional.

 

Electròlisis Percutània i el sistema superinductiu en les epicondilàlgies d'àmbit laboral

El fisioterapeuta i responsable de l'àrea de Fisioteràpia de la mútua, Vicent Pontes, ha presentat l'estudi que han realitzat sobre el tractament de l'epicondilàlgia, una patologia molt freqüent en l'àmbit laboral i molt complexa. "Es manifesta amb dolor, impotència funcional i pèrdua de força. A més, té una evolució molt lenta i en molts casos ocasiona baixa laboral", destaca Pontes.

"En els últims anys hem observat que passàvem d'una fisioteràpia convencional a tècniques més agressives com les infiltracions amb corticoides i fins i tot cirurgia, que en moltes ocasions acabaven en fracàs terapèutic. Això ens va portar a plantejar-nos un nou escenari i implantar a Umivale Activa l'Electròlisi Percutània i el Sistema Superinductiu".

L'Electròlisi Percutània és una tècnica de Fisioteràpia Invasiva que consisteix a aplicar un corrent galvànic a través d'una agulla en el teixit afectat, produint un efecte analgèsic i un procés inflamatori local que produirà la fagocitosi i la reparació del teixit afectat, que s'aplica de manera ecoguiada per a garantir la seguretat i l'eficàcia, mentre que els micro corrents produeixen una estimulació del metabolisme cel·lular afavorint la cicatrització, la regeneració i la reducció del dolor.

D'altra banda, el Sistema Superinductiu és una tècnica no invasiva i indolora basada en camps electromagnètics, que s'utilitza tant per a dolor, com per a regeneració de teixits i per a estimulació muscular.

L'objectiu del treball va ser demostrar que, amb l'aplicació combinada de l'Electròlisi Percutània, dels micro corrents i del Sistema Superinductiu o SIS, es reduïen els dies d'incapacitat temporal i els terminis de recuperació de les epicondilàlgies d'àmbit laboral.

Els resultats han demostrat que els pacients escurcen de forma molt significativa els dies de baixa (fins a quaranta-cinc dies menys) i s'ha observat una millora significativa de força tant amb el colze en flexió com amb el colze en extensió, millora de sensibilitat a la pressió, reducció del dolor i millora de funcionalitat. A més, no va haver-hi cap registre de recaigudes en el grup estudiat amb totes dues tècniques i hem reduït les intervencions quirúrgiques de manera significativa en les epicondilàlgies.

 

Mobilitzacions amb moviment Mulligan en fractura distal de ràdio

El fisioterapeuta Javier Sánchez ha presentat aquest estudi sobre les fractures de l'extrem distal del radi, que constitueixen una patologia d'elevada incidència en l'àmbit laboral i causa freqüent d'incapacitat. A més, un percentatge de casos presenten seqüeles limitants.

El concepte Mulligan és una tècnica de teràpia manual que té com a objectiu la restauració de l'alineació normal de tots els components que integren una articulació. L'objectiu principal d'aquest estudi és l'avaluació de l'efectivitat de la tècnica de les mobilitzacions amb moviment en la durada de la incapacitat temporal i en l'aparició de seqüeles.

"Hem vist que es redueixen els dies de durada de la incapacitat temporal en trenta dies en el grup intervenció (amb Mulligan) respecte grup control (sense Mulligan). El dolor en el grup control en finalitzar la recerca és major que en el grup intervenció (EVA 2.8 vs. 3,9) i el guany de la força de prensió de la mà lesionada en el grup intervenció és d'un 97,6% front un 49,4% en el grup control", ha apuntat Sánchez.

En conclusió, la tècnica és efectiva respecte a la durada de la incapacitat temporal, disminució del dolor i guany de força de la mà lesionada comparada amb el grup control. La resta de paràmetres ha estat similar en tots dos grups. L'estudi està limitat pel temps de seguiment.

 

 

Sistema Rehamètrics en els trencaments quirúrgics del maniguet rotador

El fisioterapeuta Vicent Catalá ha defensat l'efectivitat del sistema de Rehamètrics o NeuroAtHome. Un sistema de rehabilitació virtual mitjançant una cambra i un programari que incorpora una base de dades d'exercicis dinàmics organitzats per objectius, segment corporal i protocols, mitjançant els quals genera un avatar que reprodueix tots els moviments que realitza el pacient.

“Hem vist una millora molt important en mobilitat, una reducció d'entre dos i tres punts de dolor en cada moviment, un guany de funcionalitat i una reducció de la incapacitat temporal d'entre 12 i 57 dies, comparant amb altres casos de la mateixa patologia en altres centres d'Umivale Activa amb el mateix tractament de Fisioteràpia pautat, però sense comptar amb el Rehamètrics”, indica Catalá.

“La utilització del sistema de Rehamètrics en les cirurgies del maniguet rotador en l'àmbit laboral és efectiu en la reducció del dolor, en el guany de mobilitat, en l'adherència al tractament i en la reducció de l'absentisme laboral”.

 

 

 

 

Implementació de la taula canadenca en el gimnàs de rehabilitació segons el concepte MAPS Therapy

El fisioterapeuta Ramsés Sánchez ha presentat en el congrés el treball que fa Umivale Activa en el tractament de lesions de canell i mans-dits.

"En el tractament d'aquesta mena de lesions la mobilització precoç és l'elecció per a evitar rigideses que poden aparèixer en l'evolució del procés. Això comporta però uns certs riscos, perquè les estructures poden presentar fragilitat en les primeres fases de la curació", destaca Sánchez.

Mobilitzar i modelar els teixits tenint en compte el moment terapèutic en el qual es troben, mitjançant l'aplicació de càrregues de baixa intensitat i durant temps prolongat, cuidant de protegir-los, són les premisses en les quals es basa l'enfocament terapèutic MAPS Therapy (mobilització analítica progressiva i seqüencial) per a minimitzar aquests riscos.

"L'eina proposada és la taula canadenca, que han aconseguit evolucionar després de més de quinze anys de recerca i que ens permetrà desenvolupar el nostre treball seguint el seu enfocament: mobilitzar de manera analítica i progressiva amb atenció a les seqüències –estructures- de cada moviment a recuperar", ha apuntat.

La taula canadenca, segons el concepte MAPS Therapy, és una eina efectiva per al tractament de les lesions de canell i mans-dits. "Ens ajuda a ser eficients en el nostre dia a dia, ja que no disposem de temps per a realitzar les tècniques de mobilització manual i, d'aquesta manera, mobilitzem amb seguretat, sense provocar dolor i en sessions de llarga durada".

"A Umivale Activa sabem els beneficis que ens aporta, i per això l'hem incorporat als nostres gimnasos, formant als nostres fisioterapeutes. En el cas clínic presentat es mostren diferents tècniques de mobilització de canell i dits, explicant les disfuncions que tractem de corregir des del moment inicial (també la lluita contra l'edema que presentava), on s'inclou, també l'abordatge amb fèrules estàtiques seriades per a mantenir la mobilitat guanyada després de les sessions de tractament".

 

Raonament clínic a l'hora de pautar el sistema súper inductiu en la gestió del dolor

El fisioterapeuta Rubén Menéndez ha presentat l'estudi d'un cas clínic tractat amb electroteràpia. El cas d'una dona de 48 anys d'edat, propietària d'una botiga de roba amb funcions d'empresària i dependenta.

Derivada a la unitat de fisioteràpia amb el diagnòstic Espondilolistesi grau II-III L5/S1 i intervinguda quirúrgicament d'artrodesis instrumentada 360°. La intervenció va consistir en l'aplicació de 20 minutos a la zona del terç mitjà de cara posterior de cuixa dreta amb l'equip Electromagnetic Stimulator, Magrex de Medical Revolution.

Podem concloure la importància del procés de comunicació pacient-fisioterapeuta durant l'entrevista inicial a fi de realitzar una història clínica i una proposta terapèutica que busqui l'adherència al tractament de fisioteràpia, destacant: la rellevància del raonament clínic en fisioteràpia, l'elecció de test i/o proves funcionals que aportin valor al procés i a la persona, i l'efectivitat de la Teràpia de Camp Electromagnètic Premut (Sistema Superinductiu) perquè es va localitzar una modificació en la força isomètrica a la flexió de membre inferior dret amb un guany de 15 Newtons i l'abolició del dolor durant el gest, d'una EVA inicial de 3,5 es va passar a 0, és a dir, guanyem força i disminuïm dolor de manera significativa.

 

 

Reparació de trencaments progressius, simptomàtiques de la unió miotendinosa del supraespinós i de trencaments massius del maniguet rotador mitjançant implant bioinductivo Regeneten

El traumatòleg i especialista en patologia d'espatlla, Alexei Yatseta Yatseta, ha presentat la seva experiència a dos anys d'evolució de l'implant bioinductivo Regeneten per a recuperar tendons amb la implantació de pegats de col·lagen.

“Les lesions de la unió miotendinosa no tenien cap tractament efectiu. Fisioteràpia, infiltracions, corticoides, desbridament artroscòpic,… eren accions sense una eficàcia demostrada. El mateix passa amb els trencaments del maniguet rotador”, destaca Yatseta.

Des de fa uns anys la mútua Umivale Activa ve aplicant l'implant bioinductivo “Regeneten” per a aquests casos. El doctor Yatseta, coordinador mèdic d'especialistes a la mútua, ha presentat deu casos de trencament miotendinosa del tendó de supraespinós progressiva i simptomàtica.

“Segons la nostra experiència, el resultat ha estat excel·lent igual que per a trencaments miotendinosas, com per a trencaments. En una patologia, encara que poc freqüent, conduiria a una incapacitat laboral i probablement s'acabaria amb una artroplàstia de l'espatlla”. En sis dels casos ha estat una alta per curació i només un cas està pendent de valoració per iNSS d'una possible incapacitat.

 

> Tornar a la Newsletter

29/11/2023


También te puede interesar