Com puc ser més sostenible a través dels meus hàbits alimentaris?
L'alimentació sostenible és aquella que durant tot el seu procés genera un impacte ambiental reduït i procura una bona salut ambiental. Per a la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura de l'OMS), això es basa que els aliments siguin nutritius i accessibles per a tothom i que els recursos naturals es gestionin de manera que es preserven les funcions dels ecosistemes per respondre a les necessitats humanes del present i el futur.
Per aconseguir-ho, el 2015, l'Organització de les Nacions Unides (ONU) va establir els objectius de desenvolupament sostenible (ODS), el fi dels quals és reduir els índexs de pobresa mundial, cuidar el medi ambient i garantir una vida digna a les persones del nostre planeta l'any 2030.
Estan interconnectats entre si i s'hi estableixen 17 categories temàtiques, de les quals set tracten temes d'alimentació: objectiu 1 “fi de la pobresa”, objectiu 2 “fam zero”, objectiu 3 “salut i benestar”, objectiu 12 “producció i consum responsable”, objectiu 13 “acció pel clima”, objectiu 14 “vida submarina” i objectiu 15 “vida d'ecosistemes terrestres”.
Per a cadascun es plantegen diferents metes, i aconseguir-los és a la mà de tots i totes. Així que us volem ajudar a posar-hi el vostre gra de sorra i, conjuntament, aconseguir-ho canviant a poc a poc els vostres hàbits alimentaris.
Canviar les freqüències de consum diàries i setmanals
El 2022 l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) va actualitzar les recomanacions dietètiques dels diferents grups d'aliments, incloent una variable a l'equació: que fossin sostenibles i que generessin un baix impacte mediambiental.
Per tant, tenint en compte l'Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible i els ODS de les Nacions Unides, la Llei 17/2011 de seguretat alimentària, les anteriors recomanacions dietètiques de l'AESAN i altres propostes d'altres entitats europees i nord-americanes, el comitè científic va elaborar un nou informe de les recomanacions dietètiques i sostenibles.
Quines són? Pren nota de totes i reflexiona sobre la freqüència amb la qual consumeixes cada grup d'aliments per anar millorant a poc a poc els teus menús:
- Almenys, 3 racions/dia d'hortalisses.
- 2-3 racions/dia de fruites.
- Un consum moderat de patates i altres tubercles.
- 3-6 racions/dia de cereals, depenent de les teves necessitats energètiques, i no més de 4 racions/dia si cal restringir la ingesta calòrica, prioritzant en tot cas els cereals de gra sencer i productes integrals.
- Un consum màxim de 3 racions/dia de làctics, tot evitant aquells amb sucres afegits i amb alt contingut en sal, encara que, a causa del seu elevat impacte ambiental, se suggereix reduir el nombre de racions diàries de làctics si es consumeixen altres aliments d'origen animal.
- Un consum diari d'oli d'oliva en tots els àpats principals del dia, tant per cuinar els aliments com per amanir-los.
- Beure tanta aigua com sigui necessària, ja que es considera la beguda principal d'una dieta saludable.
- Almenys 4 racions/setmana de llegums fins a arribar a un consum diari.
- 3 o més racions/setmana de fruita seca, fins a un consum d'1 ració diària, triant aquelles sense sal ni greixos ni sucres afegits.
- 3 o més racions/setmana de peix, prioritzant el peix blau i les espècies amb menor impacte ambiental.
- Fins a 4 ous/setmana.
- Un màxim de 3 racions/setmana de carn, prioritzant el consum de carn d'aus i conill, i minimitzant el consum de carn processada.
Millorar els hàbits de compra
Segons l'ONU, les llars influeixen en l'impacte mediambiental a través dels hàbits i les eleccions dietètiques de les persones. Això, en conseqüència, afecta el medi ambient a través del consum d'energia relacionada amb els aliments i la generació de residus.
Tant abans de la compra com durant aquesta, podem fer petits gestos que afavoriran un menor impacte mediambiental:
- Evita el desaprofitament alimentari planificant el menú setmanal, revisant els aliments que tens a casa i elaborant una llista de la compra només amb el que necessites.
- Fes una compra setmanal i compra les quantitats i grandàries justes segons els membres que sigueu a casa.
- No sucumbeixis a les ofertes de productes peribles comprant més del que necessites.
- Consumeix fruites i verdures de temporada i a granel.
- Porta una bossa reutilitzable o malla i, amb això, redueix l'ús de bosses i envasos de plàstic.
- Evita comprar begudes embotellades i fes servir ampolles reutilitzables.
- Aposta per productes locals o de proximitat.
Cuina i prepara els aliments de manera conscient
Com cuinem, quines tècniques culinàries emprem per a cada aliment i com preparem els aliments, tant d'origen animal com d'origen vegetal, també influeix que la nostra alimentació sigui més sostenible i amigable amb el medi ambient.
Has pensat alguna vegada els petits canvis que podem fer per contribuir-hi?
- Empra tècniques culinàries saludables, com la planxa, el saltat o el bullit, etc.
- Usa electrodomèstics amb baix impacte ambiental (microones o olla de pressió) enfront dels que requereixen més energia (forn) i para esment al temps de cocció.
- Si has de reescalfar un aliment, fes-ho en una paella o al microones i evita el forn.
- Quan cuinis de sobra, congela les racions. Si no, converteix les sobres en nous plats.
- Congela els productes frescos i els plats cuinats que no hagis de consumir per evitar que es facin malbé.
- Quan preparis entrepans, redueix el film o el paper de plata i utilitza bosses de tela “portaentrepans”.
- Revisa la data de caducitat i la data de consum preferent.
I si encara vols continuar fent canvis en els teus hàbits alimentaris, t'animem a adaptar el plat per menjar saludable al plat de la dieta de salut planetària, una dieta flexitariana creada per la Comissió EAT-Lancet com a part d'un informe publicat en la revista científica The Lancet a principis de 2019 que es basa en l'augment d'aliments d'origen vegetal (fruites, verdures, nous i llegums), juntament amb petites porcions d'aliments d'origen animal (carn, peixos i làctics).