Bones pràctiques preventives davant dels riscos psicosocials en el treball
Segons l'Agència Europea per a la Seguretat i Salut en el Treball, prop de la meitat de la població treballadora europea considera que l'estrès és un element comú als seus llocs de treball.
Els factors psicosocials són un dels principals focus de risc laboral. L'entorn de treball, les característiques pròpies d’aquest i de la persona treballadora, i les característiques de l'organització, són els principals factors que condicionen el nostre benestar i salut en el desenvolupament del nostre exercici laboral.
Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, des del Servei d'Activitats Preventives de Riscos Laborals de la mútua Umivale Activa han preparat un Codi de Bones Pràctiques per a la prevenció de riscos psicosocials en el treball amb l'objectiu d'identificar els factors de risc existents i oferir pautes de prevenció.
“La gestió dels riscos psicosocials ha de formar part del sistema general de gestió de l'empresa mitjançant la implantació i l'aplicació d'un Pla de Prevenció de Riscos Laborals. A més de l'obligació que té l'empresa de protegir davant de tots els riscos en el lloc de treball, una gestió emocional adequada proporciona grans oportunitats tant per als treballadors i treballadores, com per a l'empresa i per a la societat”, assenyala Salud López, tècnic superior en Prevenció de Riscos Laborals a Umivale Activa.
La guia analitza els factors de risc psicosocial i les seves conseqüències, la gestió des de la sensibilització fins a l'elecció de la metodologia d'avaluació i aplicació, l'anàlisi dels resultats, l'elaboració de l'informe, i el seguiment de les mesures proposades.
La guia que ja es pot consultar i descarregar a umivaleactiva.es tant en castellà com en català, dins de l'apartat de psicologia aplicada a la prevenció, es pot completar amb altres materials divulgatius com la campanya de prevenció de riscos psicosocials.