• |
  • |

El càncer colorectal continua creixent, amb més de 40.200 casos nous el 2023

Campaña prevención cáncer colon uA AECC

L'Associació Espanyola contra el Càncer València i Umivale Activa presenten una campanya audiovisual per ajudar a prevenir i detectar el càncer de còlon amb motiu del seu dia mundial

Prop del 90 % dels càncers de còlon podrien curar-se si es detectessin a temps, per això la campanya incideix en la necessitat d'adoptar hàbits de vida saludables i participar en els programes de cribratge

A la Comunitat Valenciana, es diagnostiquen cada any més de 4.460 casos de càncer colorectal. És el tumor més freqüent i el segon més mortal, per darrere del càncer de pulmó

 

El 2023 es van diagnosticar 40.203 nous casos de càncer colorectal, un 14 % del total de nous diagnòstics de càncer a Espanya. És el primer tipus de càncer en tots dos sexes, per davant del càncer de pròstata, pulmó i mama.

Es tracta de la xifra més alta dels últims 10 anys, per darrere dels 40.441 casos del 2020. Són dades de l'Observatori de l'Associació Espanyola Contra el Càncer.

Afecta tant homes com dones, la majoria dels pacients tenen més de 50 anys i predomina en persones majors de 75 anys.

Per això i amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer de Còlon, que se celebra cada 31 de març, l'Associació Espanyola Contra el Càncer de València i la mútua Umivale Activa presenten una campanya informativa i de prevenció en format audiovisual.

“A la Comunitat Valenciana, el càncer colorectal afecta cada any més de 4.466 persones, i és el tumor més freqüent i el segon més mortal, per darrere del càncer de pulmó. Aquest tipus de càncer és un dels pocs que es poden diagnosticar precoçment abans que la persona presenti símptomes, la qual cosa implica majors possibilitats de curació i tractaments menys agressius. De fet, el 90 % dels càncers de còlon i recte es podrien curar si es detectessin de manera precoç”, explica Tomás Trenor, president de l'Associació Espanyola Contra el Càncer València.

La iniciativa, que consta de dos vídeos que es difondran per xarxes socials, és fruit del conveni de col·laboració que mantenen ambdues entitats des del 2017 per cooperar en la lluita contra el càncer, tal com ha remarcat José Luis Cebrián, coordinador del Servei d'Activitats Preventives de Riscos Laborals de la mútua.

“Aquest és el segon any que fem una campanya conjunta per prevenir el càncer de còlon, una iniciativa que se suma a les diferents campanyes que hem realitzat per prevenir el càncer de pell, les 12 formes de reduir el risc de càncer i altres accions de difusió com la promoció de les curses solidàries Run Cáncer”, destaca Cebrián.

“La prevenció és un factor clau en la lluita contra el càncer, però en aquest cas ho és més encara, perquè és una malaltia que pot aparèixer sense presentar cap mena de símptoma. Gràcies a la labor de la recerca, avui dia es pot detectar fins i tot abans que la malaltia arribi a produir-se.”

 

Quins són els primers símptomes del càncer de còlon?

Alguns pacients són asimptomàtics, sobretot en fases molt inicials. Els símptomes que noten poden ser vagues i inespecífics i poden ser provocats pel tumor primari o per l'existència de metàstasi quan es diagnostica en fases més tardanes.

Alguns dels símptomes més freqüents són la presència de sang o moc en la femta, el canvi en el ritme de les deposicions i que aquestes siguin més estretes. També la sensació d'evacuació incompleta o tenesme, dolor abdominal i el cansament extrem o la pèrdua de pes sense causa aparent.

 

Com es pot detectar un càncer de còlon?

El càncer de còlon és un dels pocs càncers que es pot diagnosticar fins i tot abans que aparegui. Amb una senzilla prova és possible detectar lesions premalignes o pòlips que en un futur podrien esdevenir malignes.

Així, el test de sang oculta en femta té per objectiu detectar els pòlips precancerosos per prevenir el desenvolupament de tumors malignes o per detectar-los en estadis precoços. Es tracta d'una prova molt senzilla, que es pot fer a casa.

La lectura del test l'ha de fer personal sanitari qualificat. Si el test és positiu, es realitza una colonoscòpia.

 

Què pot incrementar el risc de patir càncer de còlon?

D'una banda, hi ha els factors que no podem controlar, com l'edat (és menys freqüent que el càncer colorectal aparegui en menors de 40 anys), l'historial personal de pòlips, antecedents familiars o haver patit prèviament un càncer colorectal. Les persones amb diabetis tipus 2 o amb malalties inflamatòries intestinals també s'emmarquen en els grups de risc.

D'altra banda, es troben els factors que sí que podem modificar, com el consum de tabac (que augmenta el risc de patir pòlips), l'alcohol (que afavoreix el creixement de les cèl·lules de la mucosa del còlon), una alimentació rica en greixos i pobra en fruites i verdures, així com l'obesitat i el sedentarisme.

La campanya ja es pot consultar i descarregar a l'apartat de Prevenció i Salut d'umivaleactiva.es, a la secció destinada a la Prevenció del càncer.

25/03/2024


También te puede interesar