• |
  • |

Estratègies d'autoajuda per afrontar la depressió

Depresión ansiedad

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la depressió és una de les malalties més freqüents, la principal causa mundial de discapacitat i la pateixen quasi 300 milions de persones.

En l’àmbit nacional, més del 5% d’espanyols la pateixen, segons l'última enquesta europea de salut que publica l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Per gènere, afecta el doble de dones que d’homes (7,1% enfront del 3,5%),  i si parlem de severitat greu, aquesta diferència és encara més gran: per cada cas greu en homes, hi ha 3,5 en dones. Per edat, la malaltia incideix més en els espanyols d’entre 45 i 65 anys.

Arran d'aquestes xifres, en el Dia Mundial de la lluita contra la depressió, el 13 de gener, Umivale Activa ha publicat un audiovisual d’autoajuda que completa la seva campanya de prevenció.

La iniciativa es compon de quatre fitxes informatives que recopilen els principals símptomes de la malaltia, factors de risc, protectors i possibles tractaments. “Un material per sensibilitzar i orientar sobre la malaltia que ara completem amb el material interactiu amb un conjunt d'estratègies d'autoajuda per prevenir la depressió", ha destacat José Luis Cebrián, Tècnic Superior en Prevenció de Riscos Laborals.

"Malgrat que totes les persones poden patir sentiments de tristesa ocasionalment de forma transitòria, en algunes d'elles aquests sentiments són persistents i s'acompanyen d'altres símptomes, com per exemple pensaments negatius que dificulten significativament la seva vida quotidiana", apunta Cebrián.

 

Com puc ajudar-me a mi mateix?

Si penses que pots estar deprimit, a més d'acudir a un professional com més aviat millor, podem abordar les següents accions per buscar el nostre benestar emocional.

- Parlar amb algú. És útil explicar-li a algú com et sents o expressar aquests sentiments per escrit.

- Mantenir-se actiu. Practicar exercici físic ajudarà a mantenir-se en forma i dormir millor.

- Menjar bé i amb regularitat. Seguir una dieta equilibrada pot ajudar a mantenir el cos i la ment sans.

- Crear una rutina de son adequada. Respectant sempre els mateixos horaris.

- Dur a terme activitats relaxants.

- Aprendre més sobre la depressió.

- Fer alguna cosa que t'agradi pot apartar-te de pensaments dolorosos.

- Evitar l'alcohol i les drogues. El seu consum pot fer-te sentir millor durant un temps, però empitjorarà la depressió a llarg termini.

 

Tot aquest material ja es pot consultar i descarregar a umivaleactiva.es, dins l'apartat de Prevenció i Salut en Benestar emocional. Riscos psicosocials, tant en castellà com en català.

 

09/01/2024


També us pot interessar