No caiguis en les dietes miracle. Aprèn a identificar-les
Ja sigui després de les festes de Nadal, de les vacances d'estiu, del descans per Setmana Santa o d'un cap de setmana ple de dinars i sopars fora de casa, molts i moltes ens plantegem “posar-nos a dieta” per tornar al pes en el qual ens trobem còmodes. Però això és un error, i més si es tracta de fer una dieta miracle.
Les dietes miracle són aquelles dietes que prometen una pèrdua ràpida de pes (més de 5 kg/mes) sense esforç i sense riscos per a la salut. A més que promouen menjar molta quantitat d'un sol aliment, o eliminen o restringeixen severament un grup d'aliments sencer, ofereixen menús molt rígids o afirmen que no cal fer exercici.
Segons el Centre d'Anàlisi d'Evidència Científica de la Fundació Espanyola de Dietistes-Nutricionistes (CAEC-FEDN), entre les característiques de les dietes miracle podem destacar que:
- Són molt restrictives en energia i desequilibrades en alguns nutrients, ja que exclouen de la dieta nombrosos aliments necessaris per a l'organisme.
- Són difoses a través de programes dels mitjans de comunicació, incloent-hi els influenciadors a les xarxes socials.
- Solen estar associades a vendes de productes.
- Moltes són riques en greixos saturats, en proteïnes d'origen animal i deficitàries en vitamines i minerals.
- Són prescrites per persones sense coneixements científics ni professionals en el camp de la nutrició.
- Són fruit de la cerca de beneficis econòmics més que no de la promoció d'una alimentació sana i equilibrada.
- Fomenten el sentiment de frustració i afecten negativament l'estat psicològic del pacient amb excés de pes.
Segurament coneixes alguna dieta que compleixi les característiques que hem anomenat, però sabries identificar-les? De vegades no és fàcil desemmascarar una dieta miracle, perquè es camufla sota campanyes publicitàries molt ben dissenyades o compta amb l'aval d'un “prestigiós expert” (que mai no ho és). Alguns dels ítems en els quals et pots fixar són:
- Promet resultats ràpids i sorprenents.
- Ofereix llistats d'aliments “bons” o “dolents”.
- Es pot autoadministrar o implementar sense la participació de professionals sanitaris qualificats.
- Atribueix “proeses” a determinats nutrients.
- Comporta consumir “preparats” que ven qui promou la “dieta” o el “mètode” i que suposadament són naturals i segurs.
- Els preparats que es consumeixen (productes dietètics) tenen un cost molt elevat si els comparem amb el valor econòmic d'obtenir els mateixos resultats mitjançant aliments comuns.
Quines són les conseqüències de portar aquest tipus de dietes? Pren-ne nota, ja que algunes són greus per a la salut i fomenten una mala relació amb el menjar:
- Indueixen canvis en el metabolisme energètic que produeix estats de “resistència” a la pèrdua de pes amb la realització de dietes successives i l'aparició de l'anomenat “efecte rebot”. A més, en aquest procés es perd pes i volum a costa de glucogen, proteïnes i aigua, i no es redueix el greix, que és el que realment és aconsellat i necessari.
- Originen situacions de desnutrició o dèficit de diferents tipus de micronutrients (vitamines, minerals).
- Augmenten el risc cardiovascular, ja que provoquen alteracions en el perfil lipídic i hepàtic, entre d'altres.
- Afavoreixen el desenvolupament de trastorns de la conducta alimentària d'enorme gravetat i pitjor pronòstic que la mateixa obesitat.
- Apareixen diversos símptomes associats, com caiguda dels cabells, feblesa de les ungles, marejos, etc.
- Transmeten coneixements erronis sobre l'obesitat i el seu tractament, i retarden l'inici d'un tractament adequat i allunyen l'individu de portar uns hàbits alimentaris saludables.
- Fomenten el sentiment de frustració, i això afecta negativament l'estat psicològic del pacient amb obesitat.
Hi ha noms molt sensacionalistes i extravagants, però l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) classifica les dietes miracle en quatre grups:
- Les dietes hipocalòriques desequilibrades aporten menys energia de la que l'organisme necessita, de manera que hi ha una adaptació metabòlica a la disminució dràstica de la ingesta energètica, que es caracteritza fonamentalment per una disminució de la despesa energètica. A més, presenten nombroses deficiències en nutrients, sobretot si es perllonguen per llargs períodes de temps
- Les dietes dissociatives es basen que els aliments no contribueixen a l'augment de pes per si mateixos, sinó en consumir-los segons determinades combinacions. Però això és difícil i resulta gairebé impossible seguir aquest tipus de dietes, ja que no existeixen aliments que solament continguin proteïnes o hidrats de carboni.
- Les dietes excloents mal estructurades es basen a eliminar de la dieta algun nutrient. N’hi ha de diversos tipus: riques en hidrats de carboni i sense lípids i proteïnes, riques en proteïnes i sense hidrats de carboni o riques en greix (dietes cetogèniques).
- Les monodietes es basen que el consum d'un únic tipus d'aliment amb baixa aportació d'energia justifica l'eficàcia de la pèrdua de pes. Entre els problemes que ens podem trobar estan els estats carencials, la sensació de gana, l'ansietat, etc.
Per tant, si consideres que has modificat els teus hàbits després d'èpoques festives o t'agradaria fer canvis en la teva composició corporal i trobar-te millor físicament, mentalment i socialment, no oblidis que “posar-te a dieta” no serà la solució. En canvi, cal ser conscient de tots els hàbits alimentaris que tens avui dia i canviar-los a poc a poc per millorar la teva salut i benestar.