Vuit falsos mites del consum d'alcohol
L'alcohol és una de les substàncies psicoactives que més mal provoca i està darrere de més de 60 malalties que afecten el cor, al cervell, al fetge, al sistema gastrointestinal, pàncrees, pulmons, músculs i ossos. El consum de begudes alcohòliques pot provocar càncer de fetge, còlon, mama, cavitat oral i recte.
En l'àmbit laboral el consum d'alcohol i altres drogues és un dels factors de risc més importants en la sinistralitat, estant darrere d'entre un 15 i un 30% dels accidents de treball. S'estima que el 80% de les persones que tenen problemes amb l'alcohol són persones treballadores, segons l'Observatori Espanyol de les Drogues i les addiccions.
Amb motiu del Dia Mundial sense Alcohol, la mútua Umivale Activa i Projecte Home València (Fundació A. Miguel Roca) han posat en marxa una campanya informativa i de conscienciació, en el marc del conveni de col·laboració que mantenen. Una iniciativa que consta d'una publicació que posa el focus en els mites que encara existeixen sobre el consum d'alcohol.
Aquest material es pot consultar i descarregar en umivaleactiva.es, en l'apartat de Prevenció de les addiccions.
Falsos mites de l’alcohol
- Mite: El consum d'alcohol és beneficiós
Realitat: Qualsevol consum pot implicar un risc. El més beneficiós és no consumir alcohol. L'alcohol o les begudes alcohòliques contenen etanol, una substància psicoactiva i tòxica que pot causar dependència. El consum d'alcohol, fins i tot en quantitats baixes, comporta riscos per a la salut; la majoria dels danys relacionats amb l'alcohol provenen d'un consum excessiu d'alcohol, sigui episòdic o continu.
- Mite: L'alcohol facilita les relacions sexuals
Realitat: Al contrari, el consum d'alcohol pot dificultar i, fins i tot, impedir mantenir les relacions sexuals plenes. A més pot portar a mantenir relacions de risc.
- Mite: L'alcohol és bo per al cor.
Realitat: Els estudis posen de manifest que fins i tot petites quantitats d'alcohol poden fer que augmenti el risc de patir malalties cardiovasculars, tals com: malalties coronàries, accidents cerebrovasculars, insuficiència cardíaca, cardiopatia hipertensiva, fibril·lació auricular i aneurisma. Fins avui no s'ha trobat cap correlació fiable entre el consum moderat d'alcohol i un menor risc de malalties cardíaques.
- Mite: Algunes begudes alcohòliques són millors que altres.
Realitat: Els estudis científics mostren que no hi ha diferències entre els diferents tipus de begudes alcohòliques. Per tant, no se'n pot recomanar cap.
- Mite: Beure alcohol només els caps de setmana no produeix danys en l'organisme.
Realitat El consum d'alcohol sempre produeix dany. Hi ha patrons de consum més nocius: la quantitat (com major quantitat, més dany) i la intensitat (mateixa quantitat consumida en menys temps, major dany). El consum de cap de setmana produeix danys; si, a més, és en quantitat i ens en fem un tip, major dany.
- Mite: L'alcohol ajuda a sortir de les hores baixes, a superar el cansament i a estar més animat i en forma.
Realitat: El consum abusiu d'alcohol fa perdre el control sobre les emocions i els sentiments. Després d'una breu sensació de benestar, si s'està trist o deprimit, aquesta situació s'aguditza. Així mateix, es produeix una major fatiga física i més son; també es perd força i coordinació.
- Mite: El consum d'alcohol fa entrar en calor i combat el fred.
Realitat: L'alcohol produeix una sensació momentània de calor en dilatar els vasos sanguinis i dirigir la sang cap a la superfície de la pell, però al cap de poc temps la temperatura interior del cos disminueix i se sent més fred. Per això, en situacions d'embriaguesa cal abrigar la persona i proporcionar-li calor i mai no intentar espavilar-la amb dutxes fredes.
- Mite: L'alcohol és un aliment.
Realitat: L'alcohol engreixa, però no alimenta. Augmenta la producció de greix en l'organisme. El seu consum incrementa el risc de nombroses malalties, hepàtiques, cardíaques, diferents tipus de càncer, així com depressió i ansietat, entre d'altres. Incloent-hi el risc d'alcoholisme.