Què és la verola del mico, com es transmet i quins són els seus símptomes
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) decideix, aquest dimecres, si declara l'emergència sanitària internacional per l'actual brot de la verola del mico o mpox després de l'augment dels casos procedents d'Àfrica.
A Espanya s'han notificat un total de 8.101 casos confirmats d'infecció des de l'inici del brot, a l'abril de 2022, segons el Centre Nacional d'Epidemiologia (CNE). En l'últim mes s'han registrat 16 nous casos.
La mútua Umivale Activa ha preparat una campanya informativa per saber identificar la malaltia, els seus símptomes i saber com actuar.
¿Què es i quin son els símptomes?
És una infecció causada per un virus poc freqüent de la família de la verola. Endèmica en alguns països d'Àfrica occidental i central, des de maig del 2022 s'ha estès a 76 països, entre ells bona part d'Europa i molt notablement a l’Estat espanyol.
Produeix símptomes similars als observats en el passat en pacients amb verola i clínicament és menys greu. Entre ells:
Febre, mal de cap, cansament, dolor muscular, ganglis inflamats, erupció i lesions inflades en la pell. Les lesions en la pell són de diferent tipus i van evolucionant de vesícules a crostes. Poden aparèixer en qualsevol part del cos, però afecta sobretot a la zona genital, anal, perianal i la boca.
Com es transmet?
Aquesta malaltia es contreu per contacte físic estret amb algú que té símptomes. De manera similar a la verola, la transmissió es produeix a través de gotes respiratòries grans durant el contacte cara a cara directe i prolongat.
També es contreu pel contacte pròxim de la pell. Tocar-se, besar-se i mantenir relacions sexuals amb una persona infectada. Igualment és possible la transmissió en dones embarassades, a través de la placenta al fetus.
És particularment infecciós el contacte amb les erupcions cutànies o exantema, les secrecions de les lesions cutànies i les crostes. Les úlceres, lesions o nafres en la boca també poden ser infeccioses, donat que el virus pot propagar-se mitjançant la saliva.
També és possible contreure el virus de la verola del mico d'animals infectats, ja sigui en ser esgarrapats o mossegats per l'animal, si es prepara o menja carn d’un animal infectat o s'usen productes dels mateixos.
És menys freqüent la transmissió a través de les peces de vestir, la roba de llit, les tovalloles o objectes com a coberts i plats que han estat contaminats amb el virus pel contacte amb una persona infectada.
Tinc símptomes compatibles, què faig?
Si es tenen símptomes hem d'acudir a un servei d'urgències hospitalàries perquè valorin el cas i recullin les mostres necessàries per al diagnòstic. A més:
- Romandre a casa, sempre que sigui possible en una habitació individual.
- Disminuir les interaccions socials i evitar les relacions sexuals.
- Si ha d'interactuar amb altres persones, tapar-se les lesions i portar sempre mascareta.
- Es recomana que els convivents utilitzin mascareta quan tinguin que estar junts.
- No compartir estris, roba de llar ni tovalloles, que podran rentar-se en rentadora en cicle calent a 60° i detergent habitual.
- Netejar i desinfectar totes les superfícies contaminades amb lleixiu d'ús domèstic.
- Rentar-se les mans regularment amb aigua i sabó o fregar-les-hi amb gel hidroalcohòlic.
Aquest material ja està disponible a la web d’umivale Activa a l'apartat verola del mico dins de la secció de Prevenció i Salut.