• |
  • |

Com evitar els riscos laborals en el sector del comerç?

trabajos sector comercio alimentación

Les persones treballadores del sector del comerç, especialment les que duen a terme activitats de venda al públic, s'exposen diàriament a un gran nombre de riscos que les empreses han d'identificar i prevenir.

Hi ha riscos genèrics que són presents en qualsevol comerç, com ara caigudes, cops, atrapaments, punxades o talls amb objectes o eines, caigudes d'objectes de manipulació, contactes tèrmics o elèctrics, incendis o explosions.

A més d'aquests, els riscos derivats de la càrrega física de treball o factors psicosocials són alguns dels principals perills als quals s'exposen diàriament les persones treballadores del sector del comerç.

Dins del pla per al foment de la seguretat i la salut a les empreses, el Servei d'Activitats Preventives de Riscos Laborals de la mútua Umivale Activa ha preparat una nova campanya de bones pràctiques preventives amb l'objectiu d'identificar les possibles situacions de risc i garantir un entorn de treball segur per al sector del comerç.

Es tracta d'una iniciativa composta per quatre guies l'objectiu de les quals és identificar els principals riscos laborals i les mesures preventives en certes activitats d'aquest sector, com ara perruqueries, sabateries, farmàcies i establiments que comptin amb activitats de venda al públic.

Les guies recullen, a més dels principals riscos laborals genèrics de cada activitat, les seves possibles causes, conseqüències i les mesures preventives que cal adoptar. També inclouen un capítol específic que detalla la maquinària i els equips específics de cada ofici. Així mateix, destinen un apartat als equips de protecció individual i els protocols mèdics específics que cal adoptar en cada cas.

Aquestes guies completen així les guies de forner, pastisser, peixater i carnisser que es van elaborar per a la primera part de la campanya, que es va llançar fa un any.

 

Què cal fer per evitar els principals riscos en el treball d'aquestes professions?

Caigudes al mateix nivell o diferent

En cas de vessament, netegeu la zona de treball al més aviat possible i senyalitzeu la zona fregada. Retireu tots els obstacles que es trobin en accessos o zones de pas i manteniu les zones de treball ordenades. Més informació aquí.

En fer ús d'escales per accedir a mercaderia emmagatzemada, aquestes han d'estar netes, eixutes i lliures d'obstacles. Han d'estar senyalitzades i no se'n pot fer ús amb càrrega excessiva. Si les escales són mòbils, a més, han d'estar homologades i cal revisar-les abans de l'ús.

Cops contra objectes immòbils

Les portes són focus de multitud d'accidents. Les envidrades han d'estar senyalitzades, i les abatibles han de disposar d'una part transparent que permeti la visibilitat. Les portes d'emergència han d'estar lliures d'obstacles, s'han d'obrir cap a fora i mai no es poden tancar amb clau.

S'han de garantir unes condicions lumíniques adequades i mantenir l'ordre i la neteja.

Caiguda d'objectes per enfonsament

Habiliteu i senyalitzeu zones d'emmagatzematge. Reviseu periòdicament l'estat de les prestatgeries i el seu correcte ancoratge o travada. Respecteu els límits de càrrega màxima admissible i substituïu les lleixes en mal estat.

Contactes elèctrics

No altereu els dispositius de seguretat de la instal·lació. Deixeu els equips elèctrics en llocs secs i no els mulleu en cap concepte. No desendolleu estirant el cable, sinó la clavilla. Desconnecteu els aparells que no s'usen. No sobrecarregueu els endolls.

Incendi o explosió

En tot lloc de treball cal conèixer bé les mesures que hem d'adoptar en situació d'emergència. Si es declara una situació d'emergència, manteniu la calma i seguiu les instruccions de l'equip d'emergències.

Factors psicosocials

L'ansietat, depressió, fatiga o baixa autoestima són algunes de les conseqüències dels riscos psicosocials en el treball. Per evitar-los hem de distribuir tan bé com sigui possible les tasques i competències i organitzar el treball marcant ritmes i pauses. Teniu més informació sobre la gestió de riscos psicosocials aquí.

 

Aquests i altres riscos i les seves consegüents mesures preventives estan recollits en les guies de bones pràctiques per oficis que es poden consultar al web umivaleactiva.es, a l'apartat principals riscos laborals, dins de l'àrea de Prevenció i Salut.

17/07/2024


También te puede interesar