• |
  • |

El càncer colorectal és el càncer més freqüent a Espanya amb més de 41.600 casos nous l'any 2022

cancer colon freepick

El càncer colorectal és el càncer més freqüent del nostre país, amb més de 41.600 nous casos en 2022 (el 14% del total de casos nous de càncer). Una xifra que s'ha incrementat un 22% en els últims 10 anys.

Són dades de l'Observatori de l'Associació Espanyola Contra el Càncer. Afecta tant a homes com a dones, la majoria dels pacients tenen més de 50 anys i predomina en persones majors de 75 anys.

Per això i amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer de Còlon, que se celebra el 31 de març, l'Associació Espanyola Contra el Càncer de València i la mútua Umivale Activa presenten una campanya informativa i de prevenció davant aquesta malaltia.

“Animem a la població en edat de risc, entre 50 i 69 anys, al fet que es faci el Test de Sang Oculta en Femta, una prova no invasiva que identifica sang en la femta mitjançant un mètode immunològic per a detectar lesions en el còlon que podrien derivar en un tumor maligne. Hem d'aprofitar els recursos per a prevenir el càncer i, d'entre aquests, el programa de garbellat de càncer colorectal és un dels més importants”, explica Tomás Trenor, president de l'Associació Espanyola Contra el Càncer València.

Per la seva part José Luis Cebrián, tècnic superior del Servei d'Activitats Preventives de Riscos Laborals de la mútua, ha posat en valor el conveni de col·laboració que mantenen totes dues entitats des de 2017 per a cooperar en la lluita contra el càncer. “Aquesta iniciativa se suma a moltes altres que hem preparat en col·laboració amb l'Associació Espanyola Contra el Càncer. La prevenció és un factor clau en la lluita contra el càncer però en aquest cas ho és més encara perquè és una malaltia que pot aparèixer sense presentar cap mena de símptoma. Gràcies a la labor de la recerca avui dia es pot detectar fins i tot abans que la malaltia arribi a produir-se”.


Quins són els primers símptomes del càncer de còlon?

Alguns pacients són asimptomàtics sobretot en fases molt inicials. Els símptomes que noten poden ser vagues i inespecífics i poden ser provocats pel tumor primari o per l'existència de metàstasi quan es diagnostica en fases més tardanes.

Alguns dels símptomes més freqüents són la presència de sang o moc en la femta, el canvi en el ritme de les deposicions i que aquestes siguin més estretes. També la sensació d'evacuació incompleta o tenesme, dolor abdominal i el cansament extrem o la pèrdua de pes sense causa aparent.


Com es pot detectar un càncer de còlon?

El càncer de còlon és un dels pocs càncers que es pot diagnosticar precoçment i fins i tot es pot evitar l'aparició mateixa de la malaltia. Amb un diagnòstic precoç s'aconsegueixen majors taxes de curació i cirurgies menys agressives. A més, amb una senzilla prova, com és el test de sang oculta en femta (TSOH), és possible detectar lesions premalignes o pòlips que en un futur poguessin ser malignes.

Així, el test de sang oculta en femta té per objectiu detectar i extirpar els pòlips precancerosos per a prevenir el desenvolupament de tumors malignes o la seva detecció en estadis precoços. Es tracta d'una prova molt senzilla, que es pot realitzar a casa.

La lectura del test ha de ser realitzada per personal sanitari qualificat. Si el test és positiu, es procedeix a realitzar un garbellat.


Què pot incrementar el risc a patir càncer de còlon?

D'una banda estan els factors que no podem controlar, com l'edat (és rar que el càncer colorectal aparegui en persones menors de 40 anys), l'historial personal de pòlips, antecedents familiars o haver patit prèviament un càncer colorectal. Les persones amb diabetis tipus 2 o amb malalties inflamatòries intestinals també s'emmarquen en els grups de risc.

D'altra banda es troben els factors que sí que podem modificar com el consum de tabac (que augmenta el risc de patir pòlips), l'alcohol (que afavoreix el creixement de les cèl·lules de la mucosa del còlon), una alimentació rica en greixos i pobre en fruites i verdures, així com l'obesitat i el sedentarisme.

Prop del 90% dels càncers de còlon podrien curar-se si es detectessin a temps, per això la campanya incideix en la necessitat d'adoptar hàbits de vida saludables i participar en els programes de garbellat.

La campanya consta de tres infografies que es difondran a través de les xarxes socials de totes dues entitats i que es poden consultar i descarregar en l'apartat de Prevenció i Salut d'umivaleactiva.es, en la secció destinada a la Prevenció del càncer.

> Volver a la Newsletter

20/03/2023