• |
  • |

El 83% de les empreses valencianes desconeixen el cost del seu absentisme laboral

Umivale Activa y CEV

La mútua Umivale Activa ha participat en l'estudi "Tendències del mercat laboral i l'ocupació, gestió del talent i necessitats de formació a la ciutat de València per a 2023, i previsions del seu impacte en l'absentisme i la incapacitat temporal". Una iniciativa que juntament amb la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) i l'Ajuntament de València, s'ha emmarcat en el VII Pacte per a l'Ús de la Ciutat de València.

L'objectiu de l'estudi és obtenir informació actualitzada que contribueixi a conèixer millor les tendències de l'evolució econòmica empresarial, l'ocupació i de la gestió del talent i el seu impacte en l'absentisme laboral de les empreses de la ciutat de València l'any 2023.

La publicació, que s'ha realitzat durant els mesos de setembre a desembre de 2022 per a projectar les tendències de cara l'any 2023, ha comptat amb l'opinió i valoració de les organitzacions, empreses i persones expertes dels sectors més representatius de l'economia de la Comunitat Valenciana i les aportacions d'altres actors rellevants: administracions, agents socials, etc.

 

Necessitat d'indagar en l'absentisme laboral

 

L'estudi posa el focus en l'anàlisi de l'absentisme laboral, alertant sobre la seva implicació amb la reducció de la productivitat, l'increment dels costos i una menor competitivitat de l'empresa.

Sobre aquest tema, adverteix de la necessitat de conèixer l'índex d'absentisme de cada plantilla, calcular costos i definir les causes per a implementar estratègies. "És sorprenent que només el 17% de les empreses valencianes coneguin en xifres quant li costa l'absentisme laboral a les seves empreses", ha subratllat Tobias Hauth, responsable de projectes d'investigació d'Umivale Activa.

Hauth també ha destacat que, segons l'enquesta, el 28% de l'absentisme de les empreses valencianes (que se situa en un 4,33%, lleugerament per sota de mitjana estatal) es podria evitar perquè inclou persones treballadores que estarien capacitades per a reincorporar-se al seu lloc de treball, però opten per "quedar-se a casa".

Mesurar i quantificar són la base per a desenvolupar, justificar i implantar pràctiques de RH i PRL orientades a gestionar millor l'absentisme i la salut laboral. A la web umivaleactiva.es disposem d'una calculadora per a saber de manera orientativa el cost de jornades perdudes anualment en una empresa, disposem d'un catàleg de bones pràctiques, casos d'èxit i una sèrie d'estudis sobre les conseqüències i causes de l'absentisme i propostes de millora per a anar avançant cap a un futur amb persones més sanes i menys absentisme.

Consulta l'estudi aquí

20/02/2023