• |
  • |

Formar als carrecs intermitjos redueix l'absentisme

art-blue-boat-pexels

La revista nord americana Journal of Leadership Studies ha publicat un estudi realitzat per la Universitat de València i la mútua Umivale Activa que investiga i quantifica l'impacte de l'estil de lideratge dels comandaments intermedis en l'absentisme dels seus equips.

A l'estudi van participar 117 líders de dues empreses mutualistes, els qui van ser assignats aleatòriament a un grup de formació (n = 54) i un altre de control (n = 63).

La formació, que constava d'onze hores, en dues sessions en grups de cinc i una individual d'una hora, se centrava en aspectes de lideratge generals i aquells específicament relacionats amb la gestió de l'absentisme i salut laboral, mitjançant discussions de grup, jocs de rols i la formulació d'objectius concrets.

Analitzant les dades d'absentisme en els grups de formació i control sis mesos abans i després de la intervenció, els investigadors Tobias Hauth, José María Peiró i Juan Miguel Mesa van constatar l'eficàcia de la formació per a reduir d'una manera estadísticament significativa l'absentisme de les persones treballadores, i a més, escurçar les baixes de llarga durada (superior a set dies) i incidir especialment sobre l'absentisme de persones joves (40 anys o menys).

No obstant això, els resultats no van permetre arribar a conclusions sobre la relació entre el lideratge i les baixes per malaltia de les persones treballadores. Per aquest motiu seria molt interessant, per a futures recerques, esbrinar si els líders realment tenen la capacitat de millorar la salut dels seus equips o simplement d'incidir sobre la seva motivació d'atendre el lloc de treball.

Moltes empreses s'enfronten a nivells creixents d'absentisme per malaltia entre les seves plantilles, amb possibles conseqüències perjudicials per a l'empleat individual, l'organització i la societat en el seu conjunt.

Basant-nos en els resultats de la present recerca, una forma eficaç i factible d'afrontar aquest repte passaria per la formació dels comandaments intermedis. Amb la metodologia publicada en l'article, un professional de l'àmbit de la psicologia de l’organització o dels recursos humans seria capaç d'implantar i adaptar està formació al seu context.

Els autors animen als professionals a aplicar aquesta formació basada en l'evidència en les seves organitzacions amb la finalitat de capacitar als seus comandaments intermedis en competències de lideratge i en la gestió adequada de l'absentisme i de la salut laboral.

> Tornar a la Newsletter

19/01/2023


También te puede interesar