• |
  • |

Tens el control?

tienes el control

Agafa un mirall i mira't. Mira't als ulls i digue’m què sents. Quina emoció desperta el teu reflex? Fixa't bé perquè aquesta persona que veus és la més important de la teva vida. Què diu la teva veu interior?

En aquesta ocasió Sandra Alonso, doctora en Psicologia i Ciències de la Salut de la mútua Umivale Activa, comparteix amb nosaltres algunes de les claus dins de l'enfocament cognitiu per a agafar les regnes de la nostra vida.

La nostra veu interior pot ser el teu millor amic o el teu pitjor enemic. És la que decidirà com et sentiràs a cada moment, què pensar, què dir. És la que prendrà decisions que marcaran la teva vida i per tant, les teves conseqüències.

Fas cas a la teva veu? Normalment no ens qüestionem el que ens diu. Si algú extern ens digués el que estem pensant de nosaltres mateixos ho qüestionaríem. El problema és que tendim a creure'ns tot el que ens diu. I aquesta veu interior acostuma a ser una veu molt directa, amb connotacions molt negatives i passa tan ràpid que a vegades no ens adonem ni que ho estem pensant.

L'objectiu d'aquest exercici és reconèixer la meva veu interior i observar on poso el focus perquè aquesta veu ens desperta emocions.

Si em veig cansada, per exemple, em sentiré trist, apagat, desanimat… de què depèn com em senti? No depèn de factors externs sinó del que et digui la teva veu interior i de com et parlis. Et sents així per la manera en què has interpretat la situació.

Davant la mateixa situació cada persona pot interpretar una cosa depenent de molts factors, creences, cultura, valors, educació rebuda, experiències prèvies, etc. És el meu pensament el que crea una emoció, no és la situació del que ha passat. No podem influir en les coses que passen al nostre voltant però sí que podem influir en com m'afecten. Soc jo, segons la meva manera de veure les coses, la qual cosa fa que tingui emocions positives o negatives.

 

El que sí puc controlar

Les meves actituds, les meves decisions, els meus sentiments, on treballo, el que menjo, com em cuido, els meus errors i els meus esforços. Quan reconegueu la vostra pròpia veu penseu, on estic posant el focus? Fora de mi o dins de mi. Si el poso dins de mi podrem controlar les nostres pròpies decisions.

L'única responsable que em trobi anímicament malament soc jo, perquè jo soc la que li ha atorgat aquesta importància a una situació, la que no he fet res per canviar-la. Tu decideixes, queda't amb aquesta situació desagradable que et provoca infelicitat o canvia-la malgrat la por al canvi.

Aquest article forma part d'Escola de Salut d’Umivale Activa. Aquí trobaràs diferents tècniques per a gestionar el nostre estat del benestar emocional en funció de l'enfocament fisiològic, cognitiu i conductual. Un espai per a descobrir noves estratègies per a aconseguir-lo.

> Tornar a la Newsletter

28/07/2023


También te puede interesar