• |
  • |

De fora cap a dins. Escola de Salut Benestar Emocional.

De fuera hacia dentro

Sabies que les emocions no sols funcionen de dins cap a fora? és possible canviar el nostre estat d'ànim a través de manifestacions externes com, per exemple, modificar la nostra postura corporal o amb un gest del rostre.

En aquesta ocasió Sandra Alonso, doctora en Psicologia i Ciències de la Salut de la mútua Umivale Activa, comparteix amb nosaltres noves claus dins de l'enfocament conductual per a aprendre a gestionar el nostre benestar.

Forçar un estat emocional pot fer que el teu cervell l'acabi recreant de veritat. És el que es coneix com a neurones mirall: s'activen quan jo faig alguna cosa i també quan ho veig en una altra persona. És el que ocorre quan riem però també quan veiem riure a algú. És més, el simple fet de la representació mental del riure pot modificar el nostre estat d'ànim.

És la bidireccionalitat. Si estem contents, tendirem a somriure d'una manera natural. Però també ocorre a l'inrevés, si jo somric encara que no em senti feliç i aguanto aquest somriure entre 20 segons i 2 minuts, el meu estat d'ànim canviarà. Si a més ho fem davant d'un mirall és el millor exercici que podem fer per a canviar nostre sentir.

El nostre llenguatge no verbal afecta al nostre sistema nerviós. Si estem tristos, ho reflectirem amb la nostra postura corporal. Tapar-se la cara amb les mans, encreuar braços, arraulir-nos, són mecanismes de protecció perquè ens sentim febles. Això també és bidireccional. Si adoptem aquesta posició encorbada, arraulida, acabarem sentint-nos així. Per contra, si adoptem una posició alçada, cap alt, transmetem una posició “de poder”.

A més, la nostra postura corporal no sols influeix en com ens veuen els altres, sinó també en com ens sentim i com som capaces d'afrontar les situacions. En aquest sentit, les disciplines com el ioga o el tai *chi faciliten el tractament de trastorns d'ansietat o depressió, actuant sobre la ment a través d'adoptar postures corporals.

Tenim la possibilitat d'usar aquesta bidireccionalitat i les neurones mirall al nostre favor. Les persones vitamina o les persones tòxiques són això. Si ens envoltem de gent tòxica, ens acabaran contagiant en poc temps. Aprenguem a reconèixer a les persones que ens fan sentir bé, a les persones vitamina, i a envoltar-nos de la gent que ens interessa.

Aquest article forma part d'Escola de Salut d'Umivale Activa. Aquí trobaràs diferents tècniques per a gestionar el nostre estat del benestar emocional en funció de l'enfocament fisiològic, cognitiu i conductual. Un espai per a descobrir noves estratègies per a aconseguir-lo.

> Tornar a la Newsletter

29/09/2023