6 mites alimentaris que tothom es pensa que són certs
Els mites alimentaris són falses creences relacionades amb l'alimentació que construeixen la idea del que és sa o desitjable i el que és nociu o perjudicial per a la nostra salut.
Tendeixen a confondre'ns i poden influir sobre els nostres hàbits alimentaris, ja que molts afirmen el contrari del que realment és. Estic segura que has sentit mites alimentaris en multitud d'entorns i espais. Això és perquè se solen difondre entre la població amb molta facilitat, a través de famosos i mitjans de comunicació, alguns dels quals tenen interessos econòmics a costa de la salut de les persones.
Una altra característica és que no tenen base científica, i per tant s'engloben en una pseudociència. I, en aquest sentit, és important saber que la ciència de l'alimentació canvia constantment i per tenir un estil de vida saludable i millorar el nostre benestar hem d'estar ben informats i actualitzats amb fonts fiables.
Som conscients que en els últims anys els professionals de la salut ens hem reafirmat i desdit amb cada nou estudi que oferia la literatura científica. Això ha contribuït que passem de l'“ara sí” a l'“ara no”, i a l'inrevés. I per això volem compartir amb vosaltres sis mites que s'han estès durant molt temps i que avui continuen transmetent-se i que hem de canviar tot donant motius justificats i sustentats.
3 motius pels quals és un mite que “la fruita té molt de sucre, i això no és bo”
- El sucre que trobem naturalment present a les fruites no té cap efecte perjudicial per a la salut, ja que és a la matriu de l'aliment sense processar.
- Organismes oficials com l'associació 5 al día i l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) recomanen prendre, almenys, 3 racions de fruita al dia.
- Són aliments que presenten vitamines, minerals i fibra, nutrients molt beneficiosos per al funcionament correcte de l'organisme i per a la prevenció de malalties.
Deixem de demonitzar els carbohidrats i desmitifiquem el mite “Els hidrats de carboni ens engreixen”
- Cap aliment no té la capacitat d'engreixar-nos per si sol, ja que augmentar de pes o que hi hagi canvis en la nostra composició corporal depenen de molts factors, i no només de la quantitat d'energia que prenem.
- És important que, a l'hora d'escollir un aliment ric en hidrats de carboni, valorem tres aspectes. El primer és el tipus d'activitat que hem tingut en el dia i l'exercici físic practicat, per valorar si els nostres dipòsits de glucogen són buits per emplenar. El segon, relacionat amb l'anterior, és la quantitat, ja que el plat saludable ens recomana ¼ del plat. I el tercer és que aquest aliment sigui integral.
No et fiïs del mite “Els productes light, 0 % matèria grassa o sense sucres afegits són més saludables”, i llegeix bé l'etiquetatge
- Una declaració nutricional és qualsevol declaració que afirmi, suggereixi o doni a entendre que un aliment té propietats nutricionals beneficioses específiques.
- Què significa cada declaració nutricional?
1. “Light o lleuger” es pot afirmar quan hi ha una reducció de, com a mínim, el 30 % de les calories, els greixos o els sucres.
2. “Sense sucres”, quan té menys de 0,5 g de sucres per cada 100 g de producte.
3. “Sense sucres afegits”, en el cas que no hi hagin afegit monosacàrids, disacàrids ni cap aliment utilitzat per les seves propietats edulcorants, i hi haurà de figurar la frase «Conté sucres naturalment presents» (habitualment del cereal, fruita o làctic).
4. “0 % matèria grassa”, si el producte té 0,5 g o menys de greixos per cada 100 g de producte.
- En la majoria dels aliments amb aquestes declaracions, ens trobem que o bé tenen sucres afegits o bé edulcorants (acesulfam potàssic, sucralosa i polialcohols) camuflats amb altres propietats tecnològiques o estan elaborats amb oli de palma o greixos hidrogenats, dos tipus de greixos perjudicials per a la salut.
“El sucre morè és millor que el sucre blanc”
- Aquest és un dels mites més estesos i que perdura. Si mirem la taula de composició dels aliments, podem observar que la quantitat de sucre i calories que presenten tots dos sucres és la mateixa, i aproximadament 4 g de sucre equivalen a una cullerada de cafè curulla.
- Es pot obtenir el sucre morè de dues maneres: la primera és barrejar el sucre blanc amb la melassa, que s'ha eliminat prèviament, fins a arribar a la proporció desitjada, i la segona seria no separar totalment la sacarosa (el sucre blanc de la melassa en l'última fase de producció). De fet, el color característic d'aquest tipus de sucre és per la melassa.
- En el cas del sucre de canya integral o panela, aquest s'ha obtingut a partir de l'evaporació del suc de la canya de sucre a alta temperatura. Es tendeix a pensar que, com que aquest tipus de sucre no ha sofert cap procés de refinament i “té fibra”, és més saludable. No obstant això, la quantitat de sucre és la mateixa que el sucre morè i blanc.
Cal diferenciar els aliments i desmitificar el mite “És més saludable prendre aliments integrals”
- Un aliment integral és aquell que es menja íntegre, tal com el produeix la naturalesa. Fa referència a aliments com les fruites, les verdures, els llegums, la fruita seca i cereals integrals com el pa, la pasta o l'arròs integral.
- Un aliment ric en fibra és un producte processat/refinat al qual s'ha afegit fibra, un nutrient que en gran manera es perd a conseqüència de diferents processos aplicats als aliments. Un exemple d'això són les galetes, les magdalenes o els cereals per esmorzar integrals.
- Per tant, la diferència principal és que el primer té un poder saciant, és saludable i beneficiós per a diverses malalties cardiovasculars. No obstant això, els segons no estan elaborats amb farina 100 % integral, sinó amb farina més segó, i presenten sucres i greixos afegits poc saludables.
“Si tinc colesterol, no puc prendre ou” és un mite alimentari que ha de desaparèixer
- El colesterol és un greix que circula per la sang i que intervé en molts processos del nostre organisme. Es pot formar de manera endògena al fetge i de manera exògena pel consum d'aliments d'origen animal i pel consum excessiu de sucres i greixos poc saludables (palma i hidrogenats). Aquests últims en són més responsables.
- L'ou és un aliment que té poques calories, és ric en proteïnes de gran qualitat i presenta un perfil de greixos de bona qualitat, ja que té més greixos monoinsaturats (com els de l'oli d'oliva) que saturats.
- Però el més interessant és que l'ou té al rovell una substància anomenada “fosfolípid”. Es tracta d'un component que interfereix en l'absorció del colesterol, també present al rovell, i, per tant, no tot s'absorbeix i té poc efecte sobre el colesterol sanguini.