• |
  • |

Benestar emocional: emociona't

Tu voz interior. istockphoto

Després d'abordar la cerca de l'equilibri emocional des de les tres esferes per poder afrontar qualsevol problema de manera plena (fisiològic, cognitiu i conductual), ara Sandra Alonso, doctora en Psicologia i Ciències de la Salut, aprofundeix directament en la gestió de l'emoció.

 

A través de cinc noves jornades del curs de benestar emocional, repassarem les quatre emocions bàsiques de l'ésser humà: la tristesa, la ràbia, la por i l'alegria.

La primera jornada, amb el títol Emociona't, ens ha servit per introduir-nos en les emocions, aprendre a escoltar la nostra veu interior i aplicar tècniques per saber com gestionar-la.

  

La teva veu interior

Tots tenim una veu interior. Una veu que ens diu el que és bo o dolent, que ens anima a romandre o a córrer.

Una veu que de vegades és molt directa i forta, i altres vegades ens murmura i no aconseguim sentir-la perquè tenim molt de soroll mental. Tots tenim aquesta veu, però no tots sabem escoltar-la.

Aquest taller consisteix a aprendre a escoltar la nostra veu, conèixer tècniques per gestionar i disminuir aquest soroll mental i aprendre a controlar els nostres pensaments.

 

Ens convertim en el que pensem

Normalment no ens qüestionem el que pensem de nosaltres mateixos. Quan detectem una emoció negativa, creiem que aquest és l'origen de tot, i això no és cert. Abans d'aquesta emoció hi ha hagut un pensament, una veu interior que ens diu alguna cosa i que ens fa sentir així.

Darrere d'una emoció sempre hi ha un pensament, una veu, que em marcarà com em sento.

D'aquesta manera, el nostre cervell es creu tot el que li diguem. No distingeix entre realitat o imaginació. Entre el que és real i el que jo penso. Tant si és veritat com si no ho és, el meu cervell s'ho creu.

Així, un pensament que es repeteix crearà una xarxa neuronal, que es reforça amb l'ús i es converteix en un hàbit.

Els nostres pensaments ens generen unes emocions, i aquestes desemboquen en unes determinades conductes. Si jo crec que el món és injust, no podré veure res més que senyals que van confirmant aquest pensament que tinc.

Si jo aprenc a detectar aquest pensament, tindré el control de les meves emocions.

 

El benestar emocional s'entrena

Jo no soc els meus pensaments. El benestar emocional s'entrena, i per a això cal dedicar-hi temps i planificar-lo en el nostre dia a dia. Igual que dediquem temps a entrenar-nos físicament, també hem d'entrenar el nostre benestar mental.

Un pensament que es repeteix genera un hàbit. Són com les galetes de les xarxes socials. I com en qualsevol xarxa social, l'algorisme del nostre cervell ens repetirà el nostre pensament.

El cervell ens llançarà idees, i la idea en la qual ens detinguem, aquella a què ens enganxem, el cervell ens la repetirà. I com que ens hi tornem a enganxar, la tornem a repetir. Es va creant un algorisme.

D'aquesta manera, fa molts anys que estem creant la nostra xarxa neuronal. Construint-la a partir de les nostres idees i valors; ja tenim una autopista feta al nostre cervell. Això no ho podrem canviar, però podem fer un camí alternatiu. I això s'entrena.

El cervell no sap oblidar, però sap substituir. Hem de crear nous pensaments per modificar la nostra xarxa neuronal.

Només nosaltres podem canviar la nostra xarxa neuronal. Cal triar bé el nostre diàleg intern per reprogramar-nos.

 

Com ho aconseguirem?

Amb un diari emocional en el qual treballarem exercicis pràctics. Escriure és una eina per posar ordre als nostres pensaments i, alhora, rebaixar els nivells d'estrès. En escriure, minores el ritme de la teva ment i l'adaptes a la velocitat de la teva mà.

La doctora Sandra Alonso ens proposa diferents tècniques per treballar aquesta atenció plena.

 

  • La roda de la vida

És una eina visual de coaching personal que ens dona una visió gràfica dels aspectes que componen la nostra vida i el grau de satisfacció i equilibri respecte a aquests.

La roda de la vida és la teranyina de la nostra xarxa de protecció. Com més punts d'agafada tingui, millor. Oci, amistat, alimentació, família, educació, amor, salut…

L'exercici consisteix a dibuixar la nostra xarxa de protecció i que ens marquem uns objectius concrets. Ex.: Si vull millorar en l'esport, hauré de veure quan, on i què faré per planificar dia i hora.

Tens més informació aquí sobre aquest exercici.

 

 

  • 8-8-8

Es tracta d'una eina d'organització diària per deixar de pensar que estem bloquejats. El 99 % de les depressions es donen per no haver fet un projecte vital.

Hem de dividir el nostre dia en tres terços buscant un equilibri tan neutre com sigui possible: vuit hores de treball o estudi, vuit hores de descans i vuit hores per dedicar-nos al que ens interessa: el nostre oci, família, amics, esport…

 

  • Treballar l'atenció plena

Hi ha diferents exercicis amb bolígraf i paper per treballar l'atenció plena dels nostres pensaments.

Un d'aquests consisteix a anar fent cercles acompanyant-los de la respiració (si respirem pel diafragma, molt millor), sense desenganxar la punta del bolígraf del paper. Quan deixo anar l'aire, canvio la direcció del cercle.

Després de 2-3 minuts d'aquest exercici, podem escriure dins del cercle un missatge positiu (“soc fort”) i tornarem amb la respiració refent el cercle i repetint-nos la frase.

Una vegada tinc el cercle, puc dibuixar rajos que surtin des de dins del cercle, a manera de rajos de sol, completant aquest missatge positiu amb les nostres pròpies afirmacions.

Hi ha diferents versions d'aquest mateix exercici de respiració, fent línies d'esquerra a dreta.  Dibuixem un sol, i en els seus rajos, els nostres pensaments positius formant una alba.

L'objectiu d'aquesta tècnica és repetir-nos els nostres missatges positius per ajudar-nos a refer la nostra xarxa neuronal.

26/03/2024


También te puede interesar