• |
  • |

L'efecte Pigmalió o el poder de les expectatives

efecto pigmalión

Poden perquè creuen que poden. Aquesta frase, atribuïda a Publio Virgili Marón, és una declaració d'intencions davant la vida. L'actitud davant qualsevol obstacle. Voler és poder. La nostra veu interior, que és ser el nostre millor amic i alhora el nostre pitjor enemic.

En aquesta ocasió la Sandra Alonso, doctora en Psicologia i Ciències de la Salut de la mútua Umivale Activa, fa un pas més en l'enfocament cognitiu com a eina per a gestionar el nostre benestar.

Igual que tenim el poder de controlar el nostre jo interior, ara ens trasllada fins a quin punt podem influir sobre el rendiment d'una altra persona basant-se en la imatge que es té d'ella.

 

És el que es coneix com l'efecte Pigmalió. Es refereix a com els nostres missatges, positius o negatius, poden reforçar o soscavar l'autoestima d'una altra persona i la seva capacitat per a aconseguir el seu objectiu.

Aquest article forma part del programa de Benestar Emocional de l'Escola de Salut d’Umivale Activa, on parlem de com aconseguir l'equilibri emocional.

 

Confio en tu

Pot ser un bon regal per a Nadal: començar a creure en els altres i traslladar-li-ho. L'escriptor i divulgador Álex Rovira diu que “no som conscients de la capacitat que tenim de transformar als altres. De com la nostra mirada, la nostra postura existencial, condiciona necessàriament les possibilitats de realització no sols de tot ésser humà sinó de tota forma de vida”.

Hem de cuidar com ens parlem i ens mirem igual que vigilar com parlem i mirem als altres. Tenim la capacitat de convertir el No puc, no ho aconseguiré, en un Sí que puc i en un confio en tu.

El nostre cervell creu el que li diem i busca opcions d'aconseguir-lo. Si creiem que podem fer alguna cosa, si ens enfoquem en això, el sistema reticular del nostre cervell s'activarà i començarà a crear-lo. Si penso en alguna cosa que vull fer, el meu cervell buscarà evidències que enforteixin la creença (Sí, puc) i es focalitzarà en aquells elements que ens poden ajudar a aconseguir-ho. Aquesta espiral es va convertint en un reforç d'aquesta creença.

Si jo crec que puc, tindré opcions, centraré la meva atenció, els meus pensaments i trobaré evidències que jo tenia raó. Per a bé i per a mal, perquè aquest efecte també pot donar-se al revés. Si jo crec que no puc, generaré un bloqueig que ens boicotejarà fins que ens confirmi que no podem. És el poder de la transformació.

Aquest poder el tenim sobre nosaltres mateixos però també sobre els altres. Robert Rosenthal, professor de Psicologia en la Universitat de Califòrnia, va encunyar el fenomen en els anys seixanta com l'efecte Pigmalió.

És el fenomen pel qual les creences i expectatives que posseeix una persona influeixen directament en les conductes, en el rendiment i en els resultats d'una altra. Com la confiança en les capacitats d'una altra persona farà que generem en aquesta persona creences positives que li impulsin a aconseguir aquestes metes i millorar el seu rendiment final.

 

23/01/2024


También te puede interesar