• |
  • |

Com s'ha d'abordar la reincorporació al lloc de treball després d'un període d'incapacitat?

trabajadores2

Un 23,5 % de la població treballadora a Europa sofreix alguna malaltia crònica, i un 19 % manifesta haver tingut algun problema de salut en algun moment que ha suposat una baixa de llarga durada, a causa de sofrir algun accident o malaltia laboral, segons la European Network for Workplace Health Promotion (ENWHP).

Perquè la persona treballadora es pugui incorporar adequadament al seu lloc de treball després d'un període llarg de baixa, les empreses han d'emprendre una sèrie d'accions. Així, el Servei d'Activitats Preventives de Riscos Laborals d'Umivale Activa ha preparat una guia tècnica amb l'objectiu d'orientar sobre els passos que poden seguir les organitzacions per garantir aquesta reincorporació adequada.

“Amb aquest document volem minimitzar els efectes derivats de la incapacitat i ajudar a aconseguir una tornada al treball segons les capacitats i en les millors condicions possibles”, destaca Salut López, tècnica superior en Prevenció de Riscos Laborals a Umivale Activa.

La guia recull els principis per a la gestió d'aquesta adaptació. “La intervenció precoç, la implicació i la participació de totes les parts en aquest procés d'adaptació i el compromís de la direcció. També volem establir com s'ha de dur a terme aquesta reincorporació de manera procedimentada i consensuada amb totes les parts. És igualment important definir les funcions i responsabilitats de tots els qui intervenen en el procés, la disponibilitat de recursos adequats i suficients per part de l'empresa, i la proactivitat, anteposant les accions preventives a les correctives”, destaca Salut López.

El document aborda les diferents estratègies o línies d'acció que poden afavorir l'adaptació transitòria i enumera possibles fórmules de reincorporació al treball, “des d'adaptar funcions, horaris i reincorporacions graduals fins a fer canvis temporals o definitius de llocs de treball, entre d'altres”.

La guia tècnica dedica també un capítol al protocol d'actuació que l'empresa ha de seguir i inclou en annexos una sèrie de documents model per orientar les empreses. Aquest document ja es pot consultar i descarregar a umivaleactiva.es, a l’apartat de Prevenció i Salut a Gestió de la Prevenció, tant en castellà com en català.

30/01/2024


También te puede interesar