• |
  • |

Bones pràctiques preventives en la indústria del reciclatge de residus

reciclaje

A Europa es generen anualment al voltant de 2.500 milions de tones de residus. La Unió Europea s'ha fixat l'objectiu per al 2025 de reutilitzar i reciclar el 55% dels residus domèstics que generem, impulsant mesures entre els països membres que, segons les previsions del Parlament Europeu, suposaran la creació de 700.000 llocs de treball per al 2030.

Per això, a Espanya ha entrat en vigor recentment la Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, coneguda com a Llei de Residus.

Aquesta norma, que introdueix novetats per al sector industrial i comercial, "suposarà un substancial desenvolupament i l’expansió de la indústria del reciclatge en els pròxims anys, per la qual cosa adquireixen una importància cabdal tots aquells aspectes relacionats amb la millora de les condicions de treball del sector", segons ha destacat Leandro Regidor, Tècnic Superior en Prevenció de Riscos Laborals de la mutua Umivale Activa.

Des del Servei d’Activitats Preventives de Riscos Laborals de la mútua s’ha preparat un codi de bones pràctiques preventives en la indústria del reciclatge i compostatge amb l’objectiu d’identificar els factors de risc existents i oferir pautes de prevenció per disminuir la sinistralitat laboral, així com millorar les condicions de seguretat i salut de les persones treballadores del sector.

Així doncs, el document, que se centra en els residus municipals, identifica les fases en els tractaments d'aquests residus i els factors de risc existents en cadascuna d'elles: durant la recollida dels residus, el transport i descàrrega dels mateixos en les plantes de tractament, la separació i classificació, tant en la selecció manual en la cinta com la gestió del producte acabat, i altres activitats com les operacions de manteniment.

La guia també dedica una secció al tractament dels residus orgànics i acaba amb un recull de bones pràctiques preventives aplicades als processos de treball i a la gestió preventiva.

La guia ja es pot consultar i descarregar a umivaleactiva.es, dins l’apartat de prevenció de Codis de bones pràctiques preventives per sector d’activitat, tant en castellà com en català.

 

> Tornar a la Newsletter

28/12/2022


También te puede interesar