• |
  • |

Malalties del sistema circulatori: primera causa de mort a Espanya

prevenir-enfermedades-cardiovasculares

En 2022, 120.572 persones van morir a Espanya a causa de malalties del sistema circulatori. Va suposar la primera causa de mort amb el 25,93% del total de morts, per davant dels tumors (24,75%), les malalties del sistema respiratori (9,28%) i les malalties infeccioses i parasitàries entre les quals es troba la COVID-19 (8,32%).

Dins de les malalties del sistema circulatori, les malalties isquèmiques del cor i les cerebrovasculars van suposar un 44,16% del total de morts (53.245 persones). Són les últimes dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i que “posen en evidència la necessitat de continuar incidint en campanyes informatives que fomentin l'adopció d'hàbits de vida saludables que ens ajudin a reduir els factors de risc”, apunta José Luis Cebrián, tècnic superior en Prevenció de Riscos Laborals en Umivale Activa.

Pel que respecta a sinistralitat laboral, “els accidents de treball amb baixa per infarts, vessaments cerebrals i altres patologies no traumàtiques representen un percentatge molt petit respecte al global (0,2%) però si parlem d'accidents mortals, aquests es converteixen en la primera causa de defunció en accident laboral en 2022, amb un 42,3%, per davant fins i tot dels accidents laborals de trànsit”, assenyala Cebrián.

Amb motiu del Dia Mundial del Cor, el pròxim 29 de setembre, la mútua ha difós la campanya #UmivaleActivaCuidaElteuCor formada per onze píndoles audiovisuals i les seves respectives fitxes divulgatives.

En les malalties cardiovasculars trobem principalment dos tipus de factors de risc: factors no modificables (com el gènere, l'edat, factors genètics o hereditaris) i els factors modificables, “sobre els quals podem incidir per a reduir les probabilitats de patir la malaltia”. “L'objectiu de la campanya és donar a conèixer aquests factors modificables que poden desencadenar un accident cardiovascular”.

 

Com evitar un accident cardiovascular?

Hipertensió, colesterol, sedentarisme, obesitat, freqüència cardíaca, tabaquisme, estrès, alimentació i els beneficis de l'esport. Són els principals factors de risc que identifica la campanya.

Cada temàtica compta amb un vídeo, subtitulat i d'aproximadament dos minuts de durada, elaborat en format whiteboard o de pissarra, on un il·lustrador va dibuixant els diferents conceptes, buscant promoure actituds cardiosaludables i “sensibilitzar a la nostra població protegida però també a la població en general que hi ha accions que podem emprendre per a evitar el risc”. L'audiovisual es completa amb una fitxa descriptiva de cada risc i les seves corresponents mesures preventives.

La iniciativa s'emmarca dins del Programa Empresa Sana d’Umivale Activa, que inclou diversos tipus de materials divulgatius com cartells, tríptics, manuals i vídeos dirigits a promocionar el foment d'hàbits de vida saludable i cura de la salut. Aquestes actuacions queden incloses dins del pla d'activitats preventives amb càrrec a quotes a desenvolupar anualment per la mútua.

Aquest material es troba disponible en la web umivaleactiva.es, dins de l'apartat de Prevenció i Salut.

> Tornar a la Newsletter

26/09/2023


También te puede interesar