• |
  • |

Les lesions oculars acumulen més de la meitat de les baixes que es produeixen per danys al cap

campaña salud ocular FreePick

Els ulls són la part del cap amb més nombre d'accidents amb baixa durant la jornada laboral (al voltant del 57%). El 83% d'aquestes baixes laborals es produeixen pel contacte amb substàncies perilloses, xocs contra objectes o fragments projectats i cops per objectes en balanceig.

"El 90% d'aquestes lesions es podria evitar amb l'ús adequat dels equips de protecció individual", assenyala José Luis Cebrián, tècnic superior en Prevenció de Riscos Laborals a Umivale Activa.

A la prevenció dels accidents als nostres ulls en l’entorn laboral cal afegir el manteniment d’una adequada salut ocular. Amb motiu del Dia Mundial de la Visió, el pròxim 12 d'octubre, la mútua ha preparat una campanya informativa formada per quatre audiovisuals i material interactiu.

Consells per a una adequada salut ocular, recomanacions en l'ús de lents de contacte, conjuntivitis i la síndrome visual informàtica són les temàtiques dels quatre vídeos i quatre audiovisuals interactius que han preparat des de la mútua i "que vam difondre de manera esglaonada. Llançarem ara dues píndoles i les altres dues en els mesos de novembre i desembre", assenyala Cebrián.

Els quatre vídeos, d'aproximadament un minut i mig de durada, estan elaborats en format whiteboard o de pissarra subtitulats, on un il·lustrador va dibuixant els diferents consells per sensibilitzar en la cura dels ulls. Els audiovisuals es complementen amb una fitxa informativa de cada temàtica. Tot aquest material es pot trobar al Programa Empresa Sana d’Umivale Activa.

 

Nou consells per a una adequada salut ocular

1. Visitar a l'oftalmòleg regularment per detectar, a temps, qualsevol patologia o problema visual a través de revisions exhaustives.

2. Portar una dieta saludable, que incorpori aliments que ajudin al bon funcionament de la vista. Són recomanables els aliments rics en vitamines A, C i E, així com en omega 3.

3. Protegir els ulls del sol en qualsevol època de l'any i especialment durant el període estival. Utilitzar ulleres de sol homologades que comptin amb el marcatge CE.

4. Evitar el tabac. Les seves substàncies nocives acceleren l'envelliment de la retina, provocant el consegüent deteriorament de la vista.

5. Realitzar exercici físic de forma regular ajuda a prevenir malalties com la diabetis o hipertensió, que poden ser perjudicials per a la nostra salut ocular.

6. Consumir alcohol de forma moderada. A curt termini un abús pot provocar visió borrosa, sensibilitat a la llum o sequedat lacrimal. A llarg termini pot comportar danys irreversibles.

7. Mantenir una higiene adequada si es fa ús de lents de contacte. Netejar-les bé abans i després de col·locar-les i mantenir una correcta higiene de mans.

8. Hidratar els ulls. Utilitzar llàgrimes artificials quan notis sequedat o trobar-se en ambients molt secs per l’aire condicionat o la calefacció.

9. Llegir a una distància d'uns 50 centímetres i emprar un nivell d'il·luminació suficient.

 

Fas servir lents de contacte? Pren nota d’aquests consells

Rentar-se les mans abans de tocar les lents de contacte i deixar-les remullant en solució desinfectant específica quan no s’estiguin utilitzant. Rentar també setmanalment l'estoig i canviar-lo per un de nou aproximadament un cop al mes.

Aplicar solució oftàlmica hidratant per mantenir l’ull hidratat i fer servir les lents de contacte un màxim de vuit hores diàries. L'ús prolongat al llarg dels anys podria provocar sequedat ocular, conjuntivitis i rebuig per part dels ulls.

No dormir amb les lents de contacte posades, ni dutxar-se o banyar-se amb elles. En fer-ho augmenta el risc d'infeccions bacterianes. A més a més, la lent de contacte pot quedar-se adherida a l'ull, provocant una úlcera en extreure-la. En el cas d’activitats aquàtiques, fer ús d’ulleres protectores per a l’aigua, per evitar infeccions oculars.

No s'ha de prolongar la vida útil de les lents de contacte, ni emprar-les si hi ha una infecció ocular, conjuntivitis, picor, irritació, visió borrosa, sensació de cos estrany, al·lèrgia o dolor.

 

> Tornar a la Newsletter

04/10/2023


También te puede interesar