• |
  • |

Els vehicles pesants es cobren tres de cada 10 morts en accident laboral de trànsit a Espanya

camion

Els camions, autobusos i autocars estan darrere del 28,7% dels morts en accidents laborals de trànsit registrats a Espanya els últims set anys. Només els automòbils superen en xifres de morts en accident laboral de trànsit els vehicles pesants.

Per contra, els vehicles pesants protagonitzen un 2,40% del total d'accidents laborals de trànsit. “És un percentatge molt reduït respecte a altres vehicles com els automòbils, les motocicletes, camionetes o bicicletes. Però per desgràcia, és un sector que presenta uns índexs molt elevats de mortalitat i d'accidentabilitat de caràcter greu”, ha destacat José Luis Cebrián, tècnic superior de Prevenció de Riscos Laborals a Umivale Activa.

Amb motiu del Dia Mundial en record de les Víctimes d'Accident de Trànsit, el pròxim 21 de novembre, la mútua publica una guia de bones pràctiques preventives per a la gestió dels riscos laborals en el transport de mercaderies per carretera.

El document recopila els principals riscos del sector transport i els enllaça amb propostes preventives concretes. Identifica riscos específics de l'activitat com a caigudes al mateix o diferent nivell, cops, atropellaments, sobreesforços, exposicions a vibracions, soroll, temperatures extremes o substàncies nocives o tòxiques. També dedica un apartat als riscos relacionats amb la conducció i altres que afecten directament la salut dels conductors com la fatiga, el sedentarisme, una alimentació i hidratació inadequada, i els riscos psicosocials.

La guia es va interconnectant amb altres materials ja publicats per la mútua en matèria de prevenció de riscos laborals i enriqueix el contingut per a un “sector molt castigat per la sinistralitat”. El document ja es pot consultar a l'apartat de codis de bones pràctiques preventives per sector d'activitat de la web umivaleactiva.es.

 

Audiovisual interactiu: Com actuar davant d'un accident de trànsit?

La celebració del Dia Mundial en record de les Víctimes d'Accident de Trànsit també servirà per tancar la campanya #CondueixSegur amb l'últim dels audiovisuals interactius, que en aquesta ocasió se centra en el protocol PAS.

“PAS són les sigles de protegir, avisar i socórrer. Són els passos que hem de seguir si ens trobem davant un accident de trànsit”, apunta Cebrián.

“Autoprotegir-se, aparcant el vehicle tan bé com sigui possible i fent servir l'armilla reflectora. Protegir el lloc de l'accident, senyalitzant com més aviat millor la zona segons la normativa vigent. Avisar el 112 i facilitar totes les dades possibles de la localització, vehicles implicats i estat de les víctimes”.

“Després d'avisar, socórrer sempre que es tinguin nocions de primers auxilis. És important no moure els ferits, no retirar cascos en cas de motoristes i no oferir begudes ni aliments. Mantenir-se al costat dels ferits fins que arribin els serveis d'emergència”.

La campanya #CondueixSegur es compon de diverses píndoles audiovisuals per sensibilitzar sobre la importància d'adoptar bones pràctiques en matèria de seguretat viària i es completa difonent aquestes píndoles en format interactiu.

Un contingut que se suma a tot el material que la mútua Umivale Activa disposa a la seva web per contribuir a reduir-ne la sinistralitat viària i fomentar hàbits segurs al volant.

 

> Tornar a la Newsletter

15/11/2023


También te puede interesar