• |
  • |

Bones pràctiques per a la prevenció de patologies no traumàtiques de naturalesa cardiovascular

debajo-vista-hombre-negocios-angustiado-que-siente-dolor-pecho-despues-ser-despedido-trabajo

463.133 persones van morir a Espanya l’any 2022. Una de cada quatre defuncions va ser originada per malalties del sistema circulatori, és a dir que es tracta de la primera causa de mort al nostre país.

En l’àmbit laboral, els infarts i els vessaments cerebrals també són la primera causa de mort en jornada de treball. “Davant aquesta situació i la previsió d'envelliment progressiu de la població treballadora, és imprescindible desenvolupar estratègies, promoure la recerca de patologies no traumàtiques i incidir en campanyes preventives d'informació i de conscienciació”, assenyala Salut López, tècnica superior en Prevenció de Riscos Laborals a Umivale Activa.

Així, des del Servei d'Activitats Preventives de Riscos Laborals de la mútua han preparat un codi de bones pràctiques per a la prevenció de patologies no traumàtiques de naturalesa cardiovascular.

El document presenta una anàlisi de la sinistralitat laboral derivada de patologies no traumàtiques com a marc per a descriure els tipus de malalties cardiovasculars (la malaltia cardíaca isquèmica i la malaltia cerebrovascular), els factors de risc i els plans d'actuació per a les empreses.

 

Factors de risc cardiovascular

“S'entenen per factors de risc cardiovascular aquelles característiques la presència de les quals confereix una major probabilitat d'aparició d'una malaltia cardiovascular en el futur”, apunta López.

La guia classifica els factors en:

- Factors biològics metabòlics: hipertensió, diabetis mellitus, hipercolesterolèmia, obesitat i sobrepès.
- Factors conductuals: mals hàbits alimentaris, sedentarisme, tabaquisme i alcoholisme.

- Factors no modificables: edat, gènere, factors genètics i altres problemes de salut crònics.
- Factors de l'entorn laboral: organització en el treball, exposició a riscos psicosocials o exposició a agents físics o químics.

Finalment, el document conté un recull d'accions a implantar per les empreses, dins dels programes de promoció de la salut en el treball, centrats a reduir els factors de risc i fomentar estils de vida segurs i saludables.

La guia ja es pot consultar i descarregar a umivaleactiva.es, dins l'apartat de salut cardiovascular, a prevenció i salut, tant en castellà com en català.

 

> Tornar a la Newsletter

27/11/2023


También te puede interesar