• |
  • |

Vuit falsos mites del consum del cànnabis

S'estima que entre un 15 i un 30% dels accidents de treball estan relacionats amb el consum d'alcohol i altres drogues. L'efecte de les addiccions també es reflecteix en l'ús inadequat de les pantalles i en la conflictivitat laboral, segons destaquen des de la mútua Umivale Activa i Projecte Home València (Fundació A. Miguel Roca).

Amb motiu del Dia Mundial contra la Drogoaddicció, totes dues entitats han posat en marxa una campanya informativa i de conscienciació, en el marc del conveni de col·laboració que mantenen. Una iniciativa que consta de dues publicacions que posen el focus en l'efecte de les addiccions en l'àmbit laboral i, en concret, en el consum del cànnabis. Aquest material es pot consultar i descarregar a umivaleactiva.es, a l'apartat Prevenció de les adiccions.

 

Falsos mites del consum del cànnabis

Mite  És un producte inofensiu per a la salut, ja que és natural.

Realitat  Producte natural i producte innocu no són sinònims. El cànnabis ÉS UNA DROGA que s'extreu de la planta Cannabis sativa. Amb la seva resina, fulles, tiges i flors s'elaboren les drogues il·legals més consumides a Espanya: l'haixix i la marihuana. Recorda: El consum de cànnabis provoca alteracions en el funcionament normal del cervell.

 

Mite  Té efectes terapèutics, per la qual cosa no ha de ser dolent fumar-se un porro de tant en tant

Realitat  Els usos mèdics del cànnabis es duen a terme de manera controlada sota supervisió de professionals, i no tenen res a veure amb l'ús recreatiu. També hi ha medicaments derivats de l'opi i ningú no pensa que sigui sa consumir heroïna. No es pot dir que sigui terapèutica si no ha estat receptada per un metge.

 

Mite  El consum de cànnabis pot controlar-se, ja que no produeix addicció.

Realitat  Nombroses recerques han demostrat el poder addictiu del cànnabis, sobretot si comença a consumir-se durant l'adolescència.

 

Mite  Fumar cànnabis resulta menys perjudicial que fumar tabac.

Realitat  El cànnabis conté molts dels carcinògens i mutàgens del tabac i en major quantitat (un 50 % més). A més, la manera de consumir-lo (fumat, sense filtre i amb aspiracions profundes) augmenta els riscos de patir càncer. Té efecte broncodilatador, la qual cosa afavoreix l'absorció de les substàncies tòxiques, i igual que ocorre amb el tabac, també és perjudicial per als fumadors passius.

 

Mite  Els joves consumeixen cànnabis perquè està prohibit: si es legalitzés es consumiria menys.

Realitat  Les drogues que més es consumeixen entre els joves són l'alcohol i el tabac, i aquestes són legals. A més, en el consum, més que la prohibició, influeix la facilitat per aconseguir la substància i el grau d'acceptació social d'aquesta.

 

Mite  El cànnabis no pot arribar a causar trastorns mentals.

Realitat  La realitat és que en qualsevol moment de l'addicció al cànnabis, fins i tot havent-ne consumit molt poca quantitat durant poc temps, poden desencadenar-se diversos trastorns psiquiàtrics, els més comuns dels quals són els trastorns depressius, els brots psicòtics o, fins i tot, es poden arribar a desenvolupar quadres d'esquizofrènia.

 

Mite  El seu consum no té efectes durant l'embaràs i lactància.

Realitat  TOT AIXÒ ÉS FALS. Pot perjudicar el desenvolupament del fetus, augmentar el risc de baix pes en néixer i produir alteració en les funcions mentals del nen. Es relaciona amb l'aparició del trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat.

 

Mite  No és perillós conduir si s'acaba de consumir cànnabis.

Realitat  Aquesta substància produeix una disminució considerable de l'atenció i un augment del temps de reacció; per tant, les respostes i els reflexos seran més lents. Pot distorsionar considerablement la realitat i també impedeix que es puguin calcular correctament les distàncies, de manera que es poden causar accidents de trànsit. La seva combinació amb alcohol augmenta el risc de sofrir un accident de trànsit en un 50%.

 

 

26/06/2024


También te puede interesar