• |
  • |

L'absentisme per incapacitat temporal ha crescut en tots els sectors d'activitat sense excepció

oficina vacia mini

La taxa d'absentisme per incapacitat temporal (que inclou les baixes per contingències comunes i professionals) ha crescut a Espanya un 44 % des de 2018. El 2023 es va perdre el 5,9 % de les jornades laborals respecte al total de les jornades potencials, a causa dels processos iniciats (baixes laborals), un percentatge gairebé dos punts superior al 4,1 % registrat cinc anys abans.

Aquesta xifra global amaga diferències importants en funció del sector d'activitat, segons es recull en el tercer informe de l'estudi sobre els determinants de la incapacitat temporal, engegat per Umivale Activa i l'Ivie.

D'una banda, el sector d'Activitats administratives i serveis auxiliars arriba a una taxa global d'absentisme del 9,2 % de les jornades perdudes el 2023 i el sector d'Activitats sanitàries del 7,8 %, mentre que el sector d'Informació i comunicacions i les Activitats professionals, científiques i tècniques no arriben al 3 %.

Tots els sectors mostren increments molt importants d'aquest indicador d'absentisme per motius de salut en els últims cinc anys, des del 20 % en el sector d'Informació i comunicacions fins a un 54 % en el cas del sector Comerç i el sector de l'Agricultura.

 

Indicador d'absentisme per IT per sectors d'activitat. 2018 i 2023

(percentatge de jornades perdudes)

En conjunt, les Activitats sanitàries i el Comerç representen el 30 % del total de processos d'incapacitat temporal iniciats el 2023, seguits de la Indústria manufacturera i les Activitats administratives i serveis auxiliars, que suposen el 12,6 % i l'11,8 % de les baixes, respectivament. El pes d'aquests sectors en el total s'explica, en la major part, per l'elevada població protegida que concentren. No obstant això, en el cas del sector sanitari i de les Activitats Administratives i serveis auxiliars, s'hi observa un major percentatge de processos iniciats del que caldria esperar en funció de la seva població protegida. Les Activitats Sanitàries, que aglutinen un 10,6 % de la població protegida, suposen un 15,5 % de tots els processos iniciats el 2023, i el sector de les Activitats Administratives, amb un 8,2 % dels treballadors, genera l'11,8 % de les baixes.

Distribució dels processos iniciats d'IT i la població protegida per sectors d'activitat. 2023 (percentatge, total sectors=100 %)

Precisament, aquests dos sectors encapçalen un altre dels indicadors d'absentisme, el d'incidència, que mesura el total de processos d'incapacitat iniciats a l'any per cada mil treballadors. En el cas del sector sanitari, s'hi registren 680 processos d'incapacitat iniciats per cada mil treballadors el 2023, mentre que en les Activitats Administratives s'arriba a les 673 baixes per cada mil empleats. Es tracta d'unes xifres molt per sobre de la mitjana de 472 del conjunt de sectors i que multiplica per cinc la del sector de l'Agricultura (134).

Índex d'incidència anual de la IT per sectors d'activitat. 2018 i 2023
(processos iniciats per 1.000 treballadors protegits)

Absentisme per sectors a les regions espanyoles

En aquest estudi dels sectors d'activitat, l'últim document elaborat per Umivale Activa i l'Ivie analitza també les diferències regionals. Segons les dades recollides, coincideix que les Activitats Administratives i serveis auxiliars i les Sanitàries destaquen entre els sectors amb pitjors taxes d'absentisme per IT a les set regions amb major absentisme laboral: les Canàries, el País Basc, Galícia, Cantàbria, Astúries, Catalunya i la Regió de Múrcia, amb taxes d'absentisme global superiors al 6,5 %.

En el cas de la desagregació provincial, el percentatge més gran de jornades perdudes el 2023 s'observa a Biscaia, amb el 8,5 %; enfront de Salamanca, que amb un 4,3 % és la província amb menors nivells d'absentisme laboral.

Els autors de l'estudi assenyalen l'existència de diferències molt substancials entre sectors, però es constata així mateix la persistència d'importants diferències regionals en l'indicador d'absentisme dins de cadascun dels sectors. Això posa de manifest que, per comprendre el fenomen de l'absentisme per IT i la seva evolució creixent i determinar-ne millor les possibles causes i els condicionants, és imprescindible parar esment al seu caràcter sectorial, però també aprofundir amb major detall en altres aspectes, com les diferències dins de cada sector i els seus determinants.

Accedeix al nou document sobre Incapacitat Temporal i Sinistralitat: L'absentisme per Incapacitat Temporal ha crescut en tots els sectors sense excepció

 

17/06/2024


También te puede interesar