Analitzem amb l'IVIE la incapacitat temporal i la sinistralitat
La incapacitat temporal (IT) és un fenomen que està creant alertes en l'àmbit de la salut i en diferents actors rellevants de l'activitat empresarial i productiva. Durant els últims anys Umivale Activa ha realitzat diferents estudis sobre la diversitat d'aspectes que relacionen la IT amb elements laborals, socials i del sistema de salut.
Umivale Activa i l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (Ivie) han posat en marxa un projecte per a estudiar els factors determinants de l'absentisme laboral.
Així inicien aquest "Estudi socioeconòmic de l'evolució d'incapacitat temporal i sinistralitat a Espanya". Els resultats de la recerca es publicaran en aquest apartat de la web en format de notes breus.
Informe 1
Espanya lidera l'absentisme laboral per incapacitat temporal a Europa
A Espanya, el percentatge de persones que no acudeixen al seu lloc de treball per incapacitat temporal ha passat de representar un 2% sobre el total d'ocupats l’any 2013, a duplicar-se i situar-se en el 4,1% l’any 2023.
Unes absències que repercuteixen negativament i de manera directe en els treballadors que es veuen afectats, però també a les empreses i al conjunt de la societat. L’impacte econòmic que tenen les prestacions per baixa per IT suposa un 1,4% del PIB d'Espanya (més de 17.000 milions d'euros).
En aquesta primera píndola es presenta el fenomen objecte d'estudi, la incapacitat temporal, així com una primera comparativa de caràcter internacional en termes d'incidència i de cost.
Informe 2
L'índex d'incidència de la IT a Espanya aconsegueix màxims històrics
L'any 2023 es va registrar a Espanya més de 450 processos o baixes laborals per cada mil treballadors, la màxima incidència registrada en una dècada. Una dada que varia en funció del tipus de contingència i de l'entitat gestora: les mútues o l'Institut Nacional de la Seguretat Social.
Espanya va perdre més de 369 milions de jornades laborals per incapacitat temporal. Una xifra que suposa elevar en un 62% les jornades perdudes durant el 2018.
Són algunes de les conclusions d'aquesta segona píndola de l'estudi.
Informe 3
L'absentisme per IT ha crescut en tots els sectors sense excepció
La taxa d'absentisme per incapacitat temporal ha crescut a Espanya un 44% des de 2018. En el cas d'absentisme per contingències comunes, que suposa un 91% del total, el percentatge de jornades perdudes ha crescut un 47%.
Aquestes xifres globals d'absentisme amaguen importants diferències en funció del sector d'activitat.
Són algunes de les conclusions d'aquesta tercera píndola de l'estudi.
Informe 3
Les baixes per incapacitat temporal en vigor que superen l'any de durada es dupliquen en 5 anys
Espanya va tancar 2023 amb 167.000 processos per incapacitat temporal en vigor amb més d'un any de durada, xifra que duplica la registrada a la fi de 2018 (83.000). En relació amb la població protegida, aquestes dades signifiquen que 9,3 persones treballadores de cada 1.000 estaven afectades per una baixa laboral de llarga durada, enfront de les 5,2 registrades cinc anys abans.
El quart informe de l'estudi destaca que el 56,1 % del total d'aquests processos en vigor de llarga durada a la fi de 2023 corresponen a diagnòstics relacionats amb algun tipus d'àlgia (lumbàlgies, cervicàlgies, dorsàlgies, etc.) o problema de salut mental. El pes d'aquestes dues patologies ha augmentat vuit punts percentuals en cinc anys
L'estudi també analitza els processos de llarga durada per regions.