• |
  • |

Nova jornada per compartir bones pràctiques en salut laboral entre empreses

Nueva jornada para compartir buenas prácticas en salud laboral entre empresas

La mútua Umivale Activa ha organitzat una nova jornada tècnica dirigida a les seves empreses mutualistes i plantejada com una trobada per fomentar l'intercanvi de bones pràctiques en la gestió de la salut laboral i absentisme. “Es tracta d'unes trobades molt sol·licitades pels nostres mutualistes. Un fòrum en què aprendre de les experiències i dels models d'actuació d'empreses que mantenen ràtios d'absentisme per sota de la mitjana del seu sector”, destaca Marija Davcheva, responsable de projectes de recerca en salut i absentisme laboral a la mútua.

A l'esdeveniment han assistit més de 600 persones i ha servit per presentar les últimes bones pràctiques que s'han inclòs al catàleg que nodreix la mútua amb els models d'actuació de les empreses i que ja ascendeixen a més de 60 bones pràctiques.

 

Les empreses comparteixen les seves experiències en primera persona

Perquè es pugui donar aquest intercanvi d'impressions, hem escoltat de primera mà els protagonistes. Així, Rodolfo Montero, responsable de PRL a Alucofer Internacional, ha presentat les seves bones pràctiques en el procés de comunicació en la prevenció dels riscos laborals, com ara l'avaluació de riscos, els procediments de treballs específics en matèria de seguretat per a cada secció i lloc, el control pel responsable de PRL i les possibles conseqüències als seus actes.

També ha explicat la formació personalitzada per a la prevenció de riscos laborals, amb un tutor formatiu i un contingut especialitzat com a complement a la formació obligatòria. A més, ha destacat les mesures que es prenen per a adaptar el lloc de treball en torns nocturns en Alucofer Internacional, i especialment l'adaptació del lloc a persones majors de 50 anys. A partir d'aquesta edat i sempre que el treballador el sol·liciti per problemes de salut, l'empresa té per norma adaptar el seu lloc de treball, sobretot per a evitar el torn de nit. Rodolfo Montero també ha explicat com faciliten canvis de torn o de lloc sempre que sigui possible, afavorint les relacions familiars i socials de la persona treballadora.

També hem pogut conèixer de primera mà les iniciatives d'SP Berner, amb Loli Escarpa, la seva directora corporativa. Ha abordat el programa innovador de reconeixement que fomenta la participació dels treballadors, el compromís i el bon clima laboral. Es tracta d'una bona pràctica alienada amb la creació d'una cultura de prevenció, la promoció de la qualitat, el sentit de pertinença, l'estalvi i la seguretat. Així, l'empresa posa en valor a nivell públic, bé a nivell individual com d'equip, les millors accions i se celebren amb actes especials que són compartits per tota l'organització.

Loli Escarpa també ha posat en relleu com han integrat l'Escola de Salut d'Umivale Activa al seu programa de promoció d'hàbits de vida saludables, cuidant tant la salut física com la psicosocial de les persones treballadores a SP Berner.

Per la seva banda, Nuria Briz, responsable de PRL d'Ysabel Mora, s'ha centrat en la prevenció de riscos psicosocials a través d'un programa de formació i ha presentat una metodologia per mantenir l'ordre i la neteja del lloc del treball. A través de la metodologia 5s, un sistema japonès d'ordre i neteja: seiri (classificar), seiton (ordenar), seiso (netejar), seiketsu (estandarditzar) i shitsuke (disciplina), que repercuteix en la reducció dels riscos laborals i millorar l'eficiència i productivitat.

Així mateix, ha exposat el pla d'acció útil per planificar les absències de llarga durada i fomentar la conciliació a Ysabel Mora, a través de l'acompanyament al treballador, la delegació de tasques i la participació en la selecció de la persona que li substituirà, garantint una transició fluida i eficaç.

Finalment, Marta Ricart, directora d'RH de Celestica, ens ha explicat les claus del seu procés de benvinguda als nous empleats. A més, ens ha comptat les iniciatives de responsabilitat envers les persones treballadores i la comunitat, crucials per fomentar el compromís i el sentit de pertinença. Així, ha detallat el compromís amb el benestar de les seves persones treballadores a través de diferents iniciatives com la política de benestar amb accés a una plataforma en línia de salut integral, la celebració de la setmana de l'empleat o el family day, a més els treballadors disposen d'hores per a dedicar al voluntariat o un calendari d'activitats saludables.

En Celestica també fomenten la proactivitat amb un programa d'idees de millora dels treballadors, on l'empresa recopila les iniciatives de les persones treballadores que a més, són premiats a les millors iniciatives.

 

Catàleg de bones pràctiques disponible per a mutualistes

Aquestes bones pràctiques s'inclouran al catàleg d'Umivale Activa. Aquesta iniciativa es remunta al 2021, quan es va començar a nodrir un catàleg d'eines per millorar la salut laboral i l'absentisme de les empreses. Un inventari recopilat després d'escoltar les empreses amb millors ràtios d'absentisme “i que, a més, mantenen aquestes xifres en el temps, per la qual cosa volíem saber quines eren les claus del seu èxit”, destaca Davcheva.

La iniciativa va sorgir a petició de les mateixes empreses mutualistes, que demanaven exemples pràctics i reals de gestió que poguessin servir a altres empreses de característiques similars. “Es tracta que aquests exemples serveixin d'inspiració. A través d'aquest catàleg, les nostres empreses poden enriquir-se de les experiències d'altres que lideren aspectes de recursos humans enfocats a maximitzar la salut i minimitzar l'absentisme laboral.”

El catàleg recull les bones pràctiques d'empreses de diferent grandària, sector i regió per oferir una mostra diversificada i representativa, i es basa en el criteri del professional entrevistat i en els seus bons resultats. “Considerem que l'important és la posada en comú i crear aquest espai d'intercanvi d'idees i opinions.”

És un inventari viu i continu a disposició de les empreses mutualistes amb el qual la mútua mira de contribuir a donar solució a un problema que “en l'actualitat suposa que el nostre país sigui capdavanter en absentisme laboral per incapacitat temporal a Europa. Unes absències que repercuteixen negativament en els treballadors afectats, però també en les empreses i en el conjunt de la societat i que fan que el nostre país sigui menys competitiu que la resta d'Europa”.

25/03/2025


También te puede interesar