• |
  • |

Umivale Activa analitza conjuntament amb Octavio Granado les causes de l'increment de la Incapacitat Temporal a Espanya

20241114_JornadaForo uA

La mútua Umivale Activa ha organitzat una jornada, en col·laboració amb Sagardoy Abogados, per reflexionar sobre com han influït els canvis en la gestió de la incapacitat temporal a Espanya en l'increment d'aquesta.

Per a això, ha comptat amb l'anàlisi d'Octavio Granado, exsecretari d'estat de la Seguretat Social, i de José M. Peiró, catedràtic de Psicologia Aplicada a l'Empresa de la Universitat de València i membre de l'equip de recerca de l'estudi sobre els determinants de l'absentisme laboral que estan fent Umivale Activa i l'Institut Valencià de Recerques Econòmiques (Ivie).

Peiró ha fet un repàs als vint anys que “estem investigant aquest fenomen junt amb Umivale Activa” i ha fet valdre el paper de la mútua a l'hora de “conscienciar i treballar per atallar el que ja s'ha convertit en un problema nacional”.

Respecte a l'estudi socioeconòmic que aborden en l'actualitat Umivale Activa i Ivie, Peiró ha destacat l'exhaustivitat de l'estudi, “atès que som un dels pocs equips de recerca que han tingut accés a la sala segura de l'INSS i treballem sobre una mostra de més de 60 milions de casos de baixes per incapacitat temporal”.

Així, Peiró ha desgranat les troballes més significatives de les quatre notes breus que ja hi ha publicades. Una de les principals conclusions és que, en la comparativa internacional, Espanya lidera l'absentisme laboral per incapacitat temporal a Europa, amb un cost de l'1,4 % del PIB: “per què estem tan malament respecte a Europa i per què empitjorem més?”.

Una altra de les conclusions de l'estudi és l'increment constant de la incidència des del 2014 i de l'absentisme: “el 2023 es van registrar a Espanya més de 450 processos (baixes laborals) d'incapacitat temporal per cada mil treballadors, la màxima incidència registrada en l'última dècada”. I, a més, és una dada que difereix en funció del tipus de contingència i de l'entitat gestora: les mútues o l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS).

Peiró també ha posat negre sobre blanc l'increment a tots els sectors i territoris sense excepció, però amb diferent intensitat, i l'augment notable de les baixes per incapacitat temporal en vigor que superen l'any de durada, “processos que s'han duplicat en cinc anys”. En aquest sentit, ha destacat el pes de les àlgies i les baixes per salut mental, “dues patologies que han augmentat vuit punts percentuals en cinc anys”.

Per la seva banda, Octavio Granado ha subratllat la importància de tenir una bona normativa per ajudar a ampliar els drets de les persones, “perquè jo no renuncio a la defensa de la sostenibilitat del sistema”.

Per a Granado, la Incapacitat Temporal no pot ser una prestació refugi. “Estem en una situació en la qual l'ús de la prestació d'Incapacitat Temporal es barreja d'una manera preocupant amb una evolució d'indicadors de despesa, que fa presumible un abús creixent.”

Així, ha destacat que “totes les mesures que s'engeguin no exigeixen un acord social i tampoc no poden suposar la negativa de l'Administració a actuar regulant adequadament el problema, per entendre que l'abús en la incapacitat temporal és una contraprestació d'altres presumptes abusos en les relacions laborals”. Per tant, “han d'adoptar-se mesures al més aviat possible que, a més, no estiguin sotmeses a la derogació quan es produeixin alternances polítiques, o impossibilitat pràctica de desenvolupar-les per l'oposició d'ocupadors o empleats”.

En aquesta línia, l'exsecretari d'estat ha posat com a exemple de mesura “l'establiment de prestacions parcials en temps, que siguin compatibles amb el desenvolupament de part de la jornada, o bé en moments de recuperació, o bé fins i tot des de l'inici”.

Granado també ha destacat que “cap mesura no tindrà eficàcia pràctica si no som capaços de generar una cultura que reconegui que l'estat de salut i la capacitat de treballar han de complementar-se, i que generar condicions i jornades de treball que disminueixin la salut dels empleats és tan negatiu com simular o exagerar trastorns de salut per escapar d'aquestes condicions i jornades”.

La jornada ha estat inaugurada per Martín Godino, soci director de Sagardoy Abogados, i ha estat clausurada per Íñigo Sagardoy, president de Sagardoy Abogados, i pel director general d'Umivale Activa, Héctor Blasco.

Blasco ha aprofitat la seva intervenció per destacar “que no som davant un fenomen, sinó un gran problema”. “Això llastra la nostra economia, perquè la competitivitat d'aquest país ha caigut en barrina. Si no aconseguim un pacte social entre tots els agents implicats, tenim un problema de sostenibilitat i hem de preguntar-nos si som part del problema o volem ser part de la solució.”

El director d'Umivale Activa ha avançat que “encara treballem en noves píndoles informatives junt amb l'Ivie que veuran la llum ben aviat. A més, el nostre estudi contindrà un informe final a manera de conclusions, perquè tenim l'obligació de sortir amb una bateria de reptes clars per abordar”. En aquest sentit, ha destacat l'“obligació que tenim com a mútua de continuar alçant la veu i fomentar totes aquelles mesures que es puguin proposar per revertir la situació”.

 

D'esquerra a dreta: Íñigo Sagardoy (president de Sagardoy Advocats), José María Peiró, Ana Benavides (presidenta d'Umivale Activa), Octavio Granado, Héctor Blasco (director general d'Umivale Activa) i Martín Godino (soci director de Sagardoy Advocats).

14/11/2024


También te puede interesar