• |
  • |

Umivale Activa celebra una jornada per analitzar els reptes de futur de la salut laboral a l'Estat

Foro Umivale Activa conclusiones

Cada dia, entorn d'un milió de persones a Espanya no va al seu lloc de treball per trobar-se en situació d'Incapacitat Temporal. Es tracta de cinc de cada cent persones treballadores en actiu, segons les estimacions del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions i de l'INE. “Unes absències que suposen un cost que supera els 75.000 milions d'euros per al conjunt del sistema, més del 7% del PIB, i que minva la competitivitat de les empreses, però que també afecta al benestar dels treballadors i treballadores”, ha destacat el director gerent de la mútua Umivale Activa, Héctor Blasco.

Sobre les múltiples propostes de millora per a promoure un ús adequat de la Incapacitat Temporal a Espanya fa referència l'estudi qualitatiu que han realitzat la mútua i l'institut IDOCAL (Universitat de València). Un treball que recull els punts de vista de 79 professionals de tots els col·lectius implicats en la gestió de la Incapacitat Temporal, la prevenció i l'assistència sanitària i les conclusions de la qual s'acaben de presentar en una jornada celebrada en la seu del Consell Econòmic i Social de Madrid i ha estat emesa també en streaming.

 

“Ens hem trobat amb temàtiques on no hi havia a penes desacord, com a propostes que busquen promoure el compromís de la plantilla, la cura de la salut i el foment de la comunicació i col·laboració entre els actors sanitaris, assenyala Jose María Peiró, catedràtic emèrit de Psicologia Social i director de l'estudi. “El major desacord l'hem detectat en aquelles propostes relacionades amb actuacions tendents a controlar la IT i a incentivar o sancionar el seu ús, no uso o abús”.

Peiró ha destacat que “s'han constatat diferents models mentals subjacents sobre aquest complex fenomen, per la qual cosa és important promoure per a fomentar un diàleg sobre les diferents realitats on es promogui un major enteniment i s'impulsin solucions de consens”.

Buscar la col·laboració entre tots: empreses, sindicats, actors sanitaris i jurídics

“Amb aquest treball hem volgut posar sobre la taula propostes dirigides a millorar la salut de les treballadores i treballadors, posant especial èmfasi en el compromís de les empreses per a aconseguir l'equilibri amb una gestió integral i eficaç de la salut laboral”, ha destacat Blasco.

També s'ha posat el focus en la col·laboració i millora de l'assistència sanitària en el seu conjunt i la prevenció de riscos laborals, en pro d'optimitzar els recursos disponibles i en el paper del legislador sobre la matèria.

“Des de la mútua promovem un model integral de gestió de la salut laboral i absentisme per a poder realitzar un diagnòstic abans d'abordar un tractament”. Així, el director gerent d’Umivale Activa ha posat en valor el catàleg de bones pràctiques que han recopilat amb les experiències i models d'actuació d'empreses mutualistes que mantenen ratis de salut laboral i absentisme per sota de la mitjana.

Taules de debat per a analitzar l'estudi

 

 

 

 

 

L'estudi ha permès el desenvolupament de tres informes amb entitat pròpia per tractar-se de les temàtiques de major importància, per a concloure amb aquest quart informe a manera de conclusions finals sobre les qüestions a millorar tant per empreses, com pel sistema sanitari i legisladors per a canviar a millor la situació. Així ho han destacat Juan Miguel Mesa i Tobias Hauth, de l'àrea de Recerca en Psicologia aplicada a l'Empresa de la mútua.

Cadascun dels informes ha comportat una jornada de presentació amb una taula de debat amb representants de cada sector. Els canvis de la taxa d'incapacitat temporal abans, durant i després de la crisi econòmica, on es van poder oferir les diferents causes exposades pels participants al paral·lelisme entre les crisis econòmiques i la reducció de la sinistralitat i l'absentisme laboral i viceversa.

L'ús, abús i no ús de la incapacitat temporal, que aborda els factors individuals, empresarials i socials que generen l'existència de baixes laborals, però també l'evitació d'aquestes, o un abús o ús inadequat. Finalment, el rol dels actors sanitaris sobre la col·laboració dels diferents actors sanitaris que poden influir en l'accés, sosteniment i finalització d'una incapacitat temporal.

La jornada de presentació de l'últim informe ha comptat amb la participació d'Antón Costas, president del CES, Martín Godino, soci director de Sagardoy Advocats, i Héctor Blasco per a inaugurar i clausurar la jornada.

José María Peiró ha presentat les últimes conclusions i la taula rodona ha comptat amb Juan Antonio Martínez, Subdirector General de Coordinació d'Unitats Mèdiques de l'INSS; Olímpia de l'Àguila, responsable de l'àrea de Seguretat Social i Igualtat de CEOE; Enrique Martín-Serrano, adjunt a la Secretaria Confederal de CCOO, i Manuela Laborda, del Servei d'Estudis Confederal d'UGT. La taula ha estat moderada per Juan Gorostidi, vicepresident d’Umivale Activa.

L'estudi ja es pot consultar a umivaleactiva.es dins de l'apartat Salut Laboral i Absentisme.

> Tornar a la Newsletter

23/11/2022