Benestar emocional: la tristesa
La segona jornada de Benestar Emocional s'endinsa en la primera de les quatre emocions bàsiques de l'ésser humà: la tristesa.
La peculiaritat d'aquest any és la creació del nostre propi diari emocional. Sandra Alonso, doctora en Psicologia i Ciències de la Salut, ens anima a escriure els nostres sentiments com a eina per gestionar-los.
A través de l'escriptura posem ordre als nostres pensaments, abaixem el ritme de la ment i, amb això, els nivells d'estrès. Per fer aquest exercici d'escriure el nostre diari, hem de treballar primer l'atenció plena amb tècniques com el mindfulness.
Què hem vist fins ara?
Ens convertim en el que pensem. D'aquí la importància d'adonar-nos-en. La nostra veu interior no és la nostra veu. El nostre cervell va llançant idees constantment. Per a bé o per a mal, quan ens “detenim” en una idea, el nostre cervell interpreta que ens interessa i ens la repetirà més vegades. Aquí ve el perill de caure en l'error de creure que jo soc així, que jo penso així, quan no és veritat. Hem d'aprendre a escoltar, aprendre a reconèixer aquesta veu i saber decidir si ens interessa, si ens fa bé o no.
El benestar emocional s'entrena. Això de jo soc així no és veritat. Evidentment, tenim un caràcter, unes experiències prèvies que ens marquen, una educació…, però hi ha una forqueta d'aprenentatge important i sempre podem treballar per treure la nostra millor versió.
Entre les eines que ja hem abordat, Sandra Alonso ens torna a parlar de la roda de la vida i de ser conscients que només podem canviar l'aquí i l'ara. La improvisació va bé quan tot rutlla bé, si no necessitem planificar amb antelació.
Consells per a totes les emocions
Quan la part emocional pren el control, no hi ha raó que actuï… No soc capaç de pensar quan les emocions més bàsiques prenen el control. Quan l'emoció és alta, la intel·ligència és baixa: es triga entre 6 i 8 segons a reactivar la comunicació entre el cervell emocional i el racional. En aquests moments hem de:
- Parar, respirar i comptar fins a deu.
- Reconèixer l'emoció. Què sento? Quina energia de 010 tinc? Com d'agradable o de desagradable, de 0-10, ho sento? On ho sento? I com es diu aquesta emoció? Treballar sobre la roda de les emocions de Paul Ekman per reconèixer en quin moment som.
- L'acceptació. No hi ha cap emoció desadaptativa. Totes les emocions, per negatives que siguin, tenen una funció, serveixen per a alguna cosa. Les hem d'acceptar i hem d'aprendre a gestionarles.
- Veure d'on em venen i afrontarles. Podem passar anys negant que sortiran en algun moment. Com has d’afrontarho? Des de les tres eines: enfocament conductual, fisiològic i cognitiu (vegeu els anteriors articles de benestar emocional).
La tristesa
Primer cal reconèixer-la. El plor n'és el signe principal. El plor és necessari, ens ajuda a segregar adrenalina i ens produeix assossec, pau. Com podem fer front a la tristesa?
- Augmentant el contacte social: la tristesa tendeix a buscar la reflexió interna, tornar a connectar amb nosaltres mateixos, fer canvis… i per això ens aïllem. Hem de buscar l'origen de la nostra tristesa i saber quins canvis hem de fer per posarhi solució. Però som éssers socials. Encara que no et vingui de gust, no t'aïllis. Necessitem l'ajuda dels altres.
- Autocura: La tristesa també es reflecteix al rostre, i això fa que el nostre entorn proper la detecti i ens pugui donar aquest afecte necessari. Autocura tant física com mental.
- Activitat física: Moure'ns és la millor medicina per a l'apatia.
- Trobar el sentit de la vida: Sandra ens recomana la lectura L'home a la recerca de sentit, de Viktor Frankl.
- Diari d'emocions: Expressa el que sents.
- Practicar la gratitud: Hem de buscar motius pels quals estar agraïts. Per petites que siguin, tenim moltes coses per les quals estarho.
- Reformular pensaments.
Inscriu-te aquí a les nostres jornades de l'Escola de Salut