• |
  • |

Quatre de cada cinc morts en accidents laborals de trànsit a Espanya són homes

estres campaña seguridad vial

3.386 persones han perdut la vida en els últims cinc anys a Espanya en un accident laboral (període 2019-2023). D'aquests, el 27,3 % van morir a la carretera o a conseqüència d'un vehicle.

Per gènere, els homes continuen copant l'estadística, amb el 87,9 % dels morts a les carreteres per accident laboral enfront de l'11,9 % que van ser dones. O, cosa que és equivalent, quatre de cada cinc morts en accident laboral de trànsit són homes. Si ens fixem en els morts durant el transcurs de la jornada laboral, aquesta xifra augmenta al 96,1 % dels morts que van ser homes.

L'automòbil encara és el vehicle protagonista dels accidents de trànsit laborals (en un 44,1 % dels casos), seguit de les motocicletes, velomotors i escúters (20,81 %). Si parlem d'accidents de trànsit mortals, l'automòbil continua al capdavant, amb el 30,1 % dels accidents, seguit dels vehicles pesants, tant de transport de càrrega com de passatgers (22,7 %).

Són algunes de les principals xifres de l'estudi de sinistralitat realitzat pel Servei d'Activitats Preventives de Riscos Laborals d'Umivale Activa relatives al període comprès entre el 2019 i el 2023.

 

7 de cada 10 accidents laborals de trànsit en el trajecte d'anada o tornada a casa

En xifres generals d'accidents laborals de trànsit, encara és molt elevat el percentatge d'accidents fora de la jornada laboral, els coneguts com a in itinere, que suposen el 70,2 % dels accidents laborals de trànsit, enfront del 29,8 % d'accidents que es produeixen durant el transcurs de la jornada.

Les franges horàries amb major sinistralitat són a primera hora del matí, entre les 7 i les 9 hores, i a primera hora de la tarda, entre les 13 i les 16 hores.

Per sectors, els que presenten un major nombre d'accidents de trànsit durant el transcurs de la jornada són els serveis de menjars i begudes, seguits per transport terrestre i per canonades i per activitats i correus. Si ens centrem en ocupacions, conductors de motocicletes i ciclomotors, conductors d'automòbils, taxis i furgonetes i conductors de camions.

“Aquestes xifres ens demostren que no podem deixar de treballar en la prevenció i conscienciació de la població, perquè la sinistralitat no es redueix”, ha destacat José Luis Cebrián, coordinador del Servei d'Activitats Preventives de Riscos Laborals d'Umivale Activa i tècnic superior de Prevenció de Riscos Laborals. “De fet, segons la DGT, la xifra total de morts a les carreteres espanyoles s'ha incrementat un 6 % des de principi d'any respecte al mateix període del 2023.”

 

Campanya #CondueixSegur

Per tot això, i amb motiu del Dia Mundial de la Seguretat Viària, el pròxim 10 de juny, la mútua torna a llançar la seva campanya #CondueixSegur amb una nova bateria d'audiovisuals. En concret, sis audiovisuals nous que se sumen als divuit vídeos que ja es troben al nostre web i als set vídeos interactius i la infografia 360° immersiva que recopila tant vídeos com fitxes informatives segons el tipus de vehicle i els seus riscos.

El primer dels nous audiovisuals se centra en l'estrès i la conducció. Enguany també s'abordaran tècniques de conducció segura amb motocicleta, la conducció nocturna, un audiovisual específic per a usuaris de patinets, prevenció de l'atropellament de ciclistes i l'afectació de la son en la conducció.

Els nous audiovisuals s'aniran publicant i difonent al llarg dels sis mesos que durarà la campanya, per concloure el 18 de novembre, coincidint amb el Dia Mundial en Record de les Víctimes d'Accidents de Trànsit.

Un contingut que se suma a tot el conjunt d'audiovisuals i fitxes de què la mútua Umivale Activa disposa al seu web per contribuir a reduir la sinistralitat viària i fomentar hàbits segurs al volant.

05/06/2024


También te puede interesar