• |
  • |

El càncer de mama afecta una de cada 8 dones

  • Amb 35.312 nous casos de càncer de mama a Espanya en l'últim any, és el càncer més freqüent i mortífer entre la població femenina
  • L'Associació Espanyola contra el Càncer València i Umivale Activa presenten una campanya informativa per ajudar a prevenir i detectar el càncer de mama amb motiu del seu dia internacional

 

El 2023 es van diagnosticar 35.312 nous casos de càncer de mama, un 12 % del total de nous diagnòstics de càncer a Espanya. Es tracta del càncer més freqüent entre les dones, amb un 29 % del total dels casos de càncer detectats entre la població espanyola femenina.

El major nombre de diagnòstics d'aquest tipus de tumor es fa en dones entre 45 i 65 anys. Són dades de l'Observatori de l'Associació Espanyola Contra el Càncer. A més, s'estima que el risc de patir la malaltia al llarg de la vida és del 12 %, per la qual cosa la probabilitat de desenvolupar càncer de mama sent dona és d'1 de cada 8.

Per això i amb motiu del Dia Internacional contra el Càncer de Mama, que se celebra cada 19 d'octubre, l'Associació Espanyola Contra el Càncer de València i la mútua Umivale Activa presenten una campanya informativa i de prevenció.

“El càncer de mama és el tumor més freqüent entre dones, però, afortunadament, també és un dels tumors amb major supervivència: té una supervivència mitjana a 5 anys del 85,5 %. Aquesta xifra ha estat possible gràcies a la recerca, la detecció precoç i la prevenció”, explica Tomás Trenor, president de l'Associació Espanyola Contra el Càncer València.

Per a José Luis Cebrián, coordinador del Servei d'Activitats Preventives de Riscos Laborals de la mútua, “Si la tasca en matèria de prevenció és importantíssima en la lluita contra el càncer, ho és més encara en el càncer de mama, atès que els símptomes en la fase inicial de la malaltia solen estar absents. És vital fer-se revisions periòdiques per poder detectar qualsevol lesió sospitosa”.

En aquest sentit, les mamografies i ecografies són capaces de detectar fins al 90 % dels tumors en dones asimptomàtiques a través dels programes de cribratge.

Aquesta campanya, que consta de quatre infografies que es difondran a través dels canals de la mútua, és fruit del conveni de col·laboració que mantenen ambdues entitats des de 2017 per cooperar en la lluita contra el càncer.

 

Símptomes més freqüents?

El càncer de mama és un tumor maligne que s'origina al teixit de la glàndula mamària. Alguns dels símptomes o signes més comuns són:

  • Canvi de grandària d'algun dels pits.
  • Irregularitats al contorn mamari.
  • Menor mobilitat d'un dels pits en aixecar els braços.
  • Alteració a la pell de la mama, com: úlceres, canvis de color i aparició del que es denomina pell de taronja (pel seu aspecte similar a la pell d'aquesta fruita).
  • Canvis al mugró, com pot ser la retracció d'aquest (enfonsament) o secreció groguenca o sanguinolenta pel mugró.
  • Aparició d'un nòdul palpable a la mama o a l'aixella.
  • Dolor ossi o cansament extrem, que solen aparèixer en fases avançades de la malaltia. 
  • Dolor a la mama a la palpació.

 

Factors de risc

Entre el 10 i el 15 % dels casos tenen un origen hereditari; no obstant això, hi ha factors de risc que incrementen les probabilitats de contreure la malaltia. “Ser dona, entre 45 i 65 anys, tenir antecedents familiars o haver patit ja càncer de mama són els principals factors no modificables”, destaca Cebrián.

Els factors de risc modificables, per contra, són aquells sobre els quals sí que podem actuar i que, per tant, poden contribuir a la prevenció del desenvolupament del càncer de mama. Aquests són:

  • Portar un estil de vida saludable. El tabac, l'alcohol i l'obesitat són factors que incrementen el risc de patir càncer de mama. Per contra, l'activitat i exercici físic protegeixen enfront del càncer.
  • La vida reproductiva.Tant el nombre d'embarassos com l'edat del primer embaràs influeixen en el risc de càncer de mama.
  • Factors hormonals exògens. L'administració d'hormones sintètiques amb la intenció de millorar els símptomes de les dones després de la menopausa incrementa el risc de càncer de mama en aproximadament un 0,3 %.
  • Finalment, cal recordar que l'exposició a les radiacions ionitzants està relacionada amb una major incidència de càncer de mama.

 

La campanya ja es pot consultar i descarregar a l'apartat de Prevenció i Salut d'umivaleactiva.es, a la secció destinada a la Prevenció del càncer.

10/10/2024


También te puede interesar