Benestar emocional: La ràbia
La Dra. Sandra Alonso, experta en psicologia i ciències de la salut, ens guia en l'exploració de la ràbia, la segona emoció bàsica de l'ésser humà, en aquesta tercera jornada del Benestar Emocional 2024.
Lluny de ser enemigues, totes les emocions, fins i tot aquelles que solem etiquetar com a ‘negatives’, compleixen una funció vital en el nostre benestar. La clau rau a comprendre-les i gestionar-les de manera saludable.
Expressar les nostres emocions a través del llenguatge ens permet reduir-ne la intensitat i començar a processar-les. L'expressió verbal i escrita de les nostres emocions pot ser terapèutica i ajudar-nos a processar-les de manera més efectiva. El diari emocional, la connexió cervell-mà, es converteix en un aliat inavaluable per plasmar les nostres emocions en paper i comprendre'ns millor i identificar patrons, segons ha recordat Sandra.
Què hem vist fins ara?
- El benestar emocional s'entrena i es conrea: el teu caràcter i les teves experiències t'influencien, però no et defineixen. Pots aprendre i créixer i convertir-te en la millor versió de tu mateix.
- Les emocions intenses torben el judici: quan les emocions són molt fortes, la nostra capacitat de reflexió i planificació es veu minvada.
- Accepta les teves emocions per gestionar-les: negar o reprimir les emocions no funciona. Accepta-les, reconeix-les i busca eines per gestionar-les de manera saludable.
- Combina estratègies per al benestar: explora enfocaments cognitius (reestructurar pensaments), conductuals (canviar comportaments) i fisiològics (relaxar-te) per gestionar les teves emocions.
- Identifica l'emoció: utilitza la roda d'emocions per posar nom al que sents.
- Expressa les teves emocions: verbalitza en veu alta o escriu com et sents per alliberar la càrrega emocional.
Què és la ràbia? Com notem que tenim ràbia? Quina funció té la ràbia?
La ràbia és una forma d'energia, molta energia, que se suposa que m'ajuda a posar límits, a protegir-me, a allunyar-me de les situacions que em fan mal. He d'aprendre a gestionar-la expressant-la i, evidentment, anticipar-me a aquesta situació; reconèixer-la. Serà l'única manera de poder preveure-la i poder canviar el meu comportament.
A més, és important estar atents als senyals físics que acompanyen la ràbia. El cos ens n'avisa: taquicàrdia, hiperventilació, augment de flux sanguini a les extremitats. La sang se me'n va als braços i cames, i necessito moure'm. Reconèixer aquests senyals a temps ens permetrà gestionar l'emoció de manera més efectiva i evitar que ens controli.
La ràbia té la funció de protegir-nos davant amenaces i injustícies, i ens dona la força per posar límits i defensar-nos. Normalment és perquè em veig amenaçat.
Tècniques per a la gestió de la ràbia:
- Tècniques de relaxació. He de saber parar i relaxar-me perquè, si no, anem acumulant-la i explotem.
- Treballar la conducta assertiva. He de saber expressar amb paraules com em sento, per què m'he enfadat.
- Cuida la teva salut física: dormir bé, fer exercici i portar una dieta saludable et donarà l'energia i la resistència necessàries per gestionar l'estrès.
- No deixar que s'acumuli el problema o evitar-lo. Afrontar el problema.
- Usar l'humor
- Canviar de focus
- Allunyar-se de l'estímul que recordi les causes.
8 eines que hem de posar en pràctica al moment que tenim aquest sentiment de ràbia
- Para i compta fins a 10: guanya temps perquè el cap i el cos se't calmin.
- Allunya't: busca l'espai físic i temporal per recuperar el control.
- Beu aigua: hidrata't per calmar el cos i la ment.
- Mou-te, allibera energia: expressa la ràbia a través del moviment físic.
- Expressa en paper: dibuixa, gargoteja o escriu per alliberar les teves emocions.
- Respira profundament: activa el diafragma per calmar-te.
- Guanya temps abans de respondre: practica l'assertivitat per evitar reaccions impulsives.
- Valora com t'agradaria actuar: reflexiona sobre la millor manera d'afrontar la situació.