• |
  • |

Novetats a les prestacions de la Seguretat Social

En les últimes setmanes s'han publicat dos novetats normatives amb una important afectació en la gestió de les prestacions de Seguretat Social.

 

Llei Orgànica 1/2023, de 28 de febrer

Regula tres situacions especials d'Incapacitat Temporal per Contingència Comuna

(Entrada en vigor 1 de juny de 2023)

 

(Pots descarregar la taula en pdf aquí)

 

Reial Decret-ley 2/2023, de 16 de març

Prestacions per la Cura de Menors afectats por càncer o una altra malaltia greu

(Entrada en vigor 1 d'abril de 2023)

El Reial Decret amplia el periode de percepció de la prestació per a la cura de fill o persona que hagués estat objecte d'acolliment permanent o de guarda amb finalitats d'adopció durant l'hospitalització i tractament continuat per estar afectat per càncer, o per qualsevol altra malaltia greu que impliqui un ingrés hospitalari de llarga durada i sigui necessari la seva cura directa, continua i permanent.

D'aquesta manera, es podrà reconèixer fins als 26 anys sempre que s'acrediti, abans de que el causant compleixi 23 anys, que té reconegut un grau de discapacitat igual o superior al 65%.

Manera d'acreditar el grau de discapacitat igual o superior al 65%

- Mitjançant Certificat emès per l'Institut de Majors i Serveis Socials o per l'òrgan competent de la comunitat autònoma o

- Mitjançant resolució judicial en la qual s'hagi nomenat un curador ("persona a cura d'algú") amb facultats de representació plenes per a tots els actes jurídics

 

Pròrroga dels processos d'Incapacitat Temporal a càrrec de l'empresa

 

(Entrada en vigor 17 de maig de 2023)

La pròrroga d'Incapacitat Temporal significa que la persona beneficiària pot continuar percebent aquest subsidi una vegada que s'ha esgotat el període màxim establert per la llei.

El Reial decret inclou com a novetat la passada en automàtic a la pròrroga d'Incapacitat Temporal per als processos que han aconseguit els 365 dies sense pronunciament de l'INSS. En aquest cas es mantindrà el pagament delegat per part de l'empresa. (Si l'INSS dictés resolució expressa, passaria a pagament directe de la Mútua, segons l'article 2 del Reial decret 1430/2009, d'11 de setembre, que segueix en vigor).

De no produir-se pròrroga expressa, el pagament delegat per part de l'empresa es mantindrà fins que es notifiqui a l'interessat l'alta mèdica, fins a l'últim dia del mes en què l'INSS hagi expedit l'alta mèdica amb proposta d'incapacitat permanent o s'aconsegueixin els 545 dies d'incapacitat temporal.

La modificació no afecta als processos que ja tinguessin reconegudes les pròrrogues amb anterioritat a l'entrada en vigor de la modificació. En aquest cas seguiran en pagament directe per part de la mútua.

 

 

 

 

 

 

 


Aquesta informació és merament orientativa i es troba desenvolupada en la normativa de referència.

> Tornar a la Newsletter

10/05/2023